În august 1871, la Mănăstirea Putna a avut loc Prima Serbare a Românilor de Pretutindeni.

 

Câțiva tineri abia trecuți de 20 de ani – printre care se numărau Mihai Eminescu și Ioan Slavici – și-au propus să adune acolo compatrioți din toate provinciile țării, pentru a comemora 400 de ani de la întemeierea acestui lăcaș. 3000 de români au răspuns, atunci, chemării lor. Ce i-a adus împreună? Gândul unirii și al comuniunii.

 

Urmăriți filmul, ca să aflați ce s-a întâmplat acum 150 de ani. Sau citiți AICI povestea.

Putna 1871 – Serbarea tuturor românilor este tema celei de-a douăsprezecea ediții a concursurilor „Spune-mi o poveste pentru suflet”. 

În competiție se pot înscrie copii cu vârsta cuprinsă între 5 și 14 ani, iar secțiunile concursului sunt LITERATURĂ și ARTE PLASTICE

 

La LITERATURĂ, copiii de 7-9 ani vor urmări filmarea (ajutați de părinți, de frați mai mari, de bunici) și vor răspunde ACESTOR  întrebări și cerințe.

Ceilalți concurenți (de 10-12 ani și de 13-14 ani) vor scrie un text adecvat temei concursului SOPS 12, care să cuprindă (și) răspunsuri la  întrebările: Ce a însemnat Serbarea de la Putna pentru românii de acum 150 de ani? Care a fost cel mai impresionant moment al serbării? De ce? Ce mesaj le-ar putea transmite românilor de azi cineva care a participat la Serbarea de la Putna? Ce (s-)ar putea face, pentru ca amintirea acestui eveniment să se păstreze, cât mai mult timp? 

Textele pot fi redactate în format Word (neapărat cu diacritice) sau pot fi scrise de mână, apoi fotografiate ori scanate. Vom aprecia: corectitudinea răspunsurilor, coerența și logica acestora, corectitudinea și expresivitatea exprimării, originalitatea.

 

La secțiunea de ARTE PLASTICE le propunem copiilor să ilustreze într-o lucrare un moment din cadrul Serbării de la Putna, din 1871. Aceștia se pot inspira din materialele cuprinse în articolul de față.

Lucrările pot fi realizate prin orice tehnică (grafică, desen, pictură, colaj etc.), pe hârtie format A4, A3 sau A2, pe carton sau pe pânză și vor fi jurizate pe categorii de vârstă: 5-7 ani; 8-10 ani; 11-12 ani, 13-14 ani. Fiecare concurent poate participa cu o singură lucrare.

 

Participanții la concursul SOPS 12 pot citi mai multe despre Cum a fost la Serbarea de la Putna, acum 150 de ani.

Așteptăm contribuțiile tuturor până în 23 aprilie, la adresa concursuri.sops@gmail.com, plus FORMULARUL DE ÎNSCRIERE completat.

 

ULTIMA ORĂ! 

 

Am bucuria să vă anunț că toți câștigătorii acestei ediții vor fi premiați la Mănăstirea Putna, în 16 august. Iar organizatorii vor deconta cheltuielile de transport. Ne dorim ca ȘI mai mulți copii decât cei care ne-au scris până la primul termen stabilit să ne trimită lucrările lor.

Prin urmare, am decis să prelungim ediția a 12-a a concursului nostru.

Toți cei care doresc să participe la concursul Putna 1871 – Serbarea tuturor românilor pot trimite lucrările lor până LUNI, 10 mai, la adresa concursuri.sops@gmail.com.

Nu uitați să completați formularul de înscriere!

 

Participanții la concurs sunt rugați să sprijine dezvoltarea proiectului de educație caracterială „Spune-mi o poveste pentru suflet”, acordându-ne dreptul de a folosi lucrările trimise, conform detaliilor din formularul de înscriere.

Câștigătorii vor fi anunțați pe 30 aprilie pe site-ul www.bunatate.ro, pe pagina de Facebook „Spune-mi o poveste pentru suflet” și în grupul de Facebook cu același nume.

Obțineți informații suplimentare scriind la concursuri.sops@gmail.com.

Mult succes! Spor la scris și la desenat! Multă inspirație! Și mult curaj!

Ioana Revnic și Echipa SOPS