Ce mesaj i-ai transmite cuiva care a fost la Serbarea de la Putna, acum 150 de ani?

 

Dragi participanți, adevărate simboluri ale renașterii naționale, neînfricați eroi ai Libertății și ai Unității neamului nostru, veți rămâne veșnic în amintirea noastră.

 

Sunteți adevărate comori! Ați apărat valorile noastre românești, ați trăit pentru popor, pentru Dreptatea și Unitatea lui, ați reușit să treziți conștiința națională, ați dat glas durerii inimilor locuitorilor acestui mult pătimit pământ.

 

Acum 150 de ani, datorită acelei Serbări la care s-a aprins focul sacru pentru tot ce este frumos și pentru același ideal național ,,reîntregirea neamului românesc”, noi ne-am regăsit, am căpătat curaj și am continuat să luptăm pentru a apăra adevăratele valori ale poporului nostru.

 

Astăzi, datorită vouă, în școli învățăm în limba română, străzile sunt numite în cinstea marilor personalități ale neamului nostru, noi purtăm prenume românești, iar pentru toate acestea vă mulțumim.

Ce aș putea să vă mai spun! Că suntem niște lași? Că uneori toate eforturile voastre sunt aruncate la gunoi? Că politicienilor care au urmat și guvernanților de astăzi le este indiferent de ,,judecata lui Eminescu’’? Că nu trăim în legea noastră, deși am vrea! Că suveranitatea e un cuvânt frumos, iar independența – o zi în care ne adunăm să mâncăm plăcinte și să urmărim parade? Așa am ajuns din păcate și nu am avea de ce să fim mândri.

 

Limba Română nu mai are lacrimi, Dumnezeu nu mai plânge peste țară, nu mai are pentru ce și pentru cine.

Intelectualitatea nu mai are nici un cuvânt de spus în viața politică a țării, nu se mai aude.

Rămân veșnice doar cele trei culori, acea singură credință românească, acel Prut ce curge între noi.

Rămâne vie speranța că se va realiza idealul pentru care v-ați jertfit cândva – reîntregirea neamului românesc.

Sârma ghimpată de la Prut a dispărut, însă nu și cea din sufletele noastre.

 

Text de Ilinca Donici (9 ani) și familia sa,
Chișinău

Desen de Ilinca Donici

Lucrări premiate la concursul

SOPS 12 – Putna 1871. Serbarea tuturor românilor

*

Aflați mai multe despre manifestările organizate la Mănăstirea Putna, cu prilejul împlinirii a 150 de ani de la Prima Serbare a Românilor de Pretutindeni: Putna 150. Continuitatea unui ideal.

Accesați site-ul www.serbareputna150.ro

Și paginile serbării: