Era o duminică cum nu mai fusese de mult: micuța Lili ne însoțea, de data aceasta, în mașina noastră, pe drumul către Mănăstirea Sfântului Ioan Casian. Începusem să ne plictisim de uitatul pe geamul mașinii, dar, din când în când mai căutam ceva care să ne „trezească”. După ceva timp, Lili mă întrebă:
-Maria, ai putea să-mi spui ceva despre Sfântul Casian?
-Despre Sfântul Ioan Casian putem spune multe. Chiar aș putea spune că a fost un sfânt ca toți sfinții, dar să știi că nu-i așa. Toți Sfinții au ceva special.

Sfântul Ioan Casian nu numai că a fost un Sfânt desăvârșit, a fost și un prieten desăvârșit. Acesta și-a urmat prietenul, Sfântul Gherman, și s-a călugărit; cei doi au trăit și au călătorit împreună! Îți poți da seama ce prieteni buni erau? Cine și-ar urma prietenul peste tot și cine ar sta aproape de el, mereu când are nevoie?

-Eu nu am auzit de Sfinți care sunt prieteni, spuse Lili.
-Poate, ai mai auzit, dar…Între Sfântul Ioan Casian și Sfântul Gherman a fost mai mult decât o prietenie; cei doi au fost, mai degrabă, ca niște frați. E greu să-ți găsești un prieten care să-ți fie ca un frate, dar, îți dai seama, sfinții sunt sfinți.
-Dar, prin ce s-a făcut cunoscut? Adică, l-am mai auzit pe părintele vorbind despre el, dar…
-Sfântul Ioan Casian s-a făcut cunoscut și prin scrierile pe care le-a lăsat credincioșilor și nu numai, pentru a-i îndruma spre o viață monahală și rugăciune stăruitoare către Dumnezeu. După cum ai spus, încă se pomenește, în biserici, de scrierile și învățăturile sale.

-Da’ de ce mănăstirea se află chiar aici, pe dealurile astea?
-Dobrogea era o zonă destul de aspră – vara era cald, iar vântul îți tăia răsuflarea, și iarna, frigul și gerul nu erau prea îngăduitoare. Dar și faptul că Peștera Sfântului se află acolo…Știi, chiar mă întreb, cum a găsit Sfântul Ioan Casian peștera aceea?
-Locurile astea minunate pot fi găsite doar de Sfinți… Totuși, de ce ai vrea să te muți într-o peșteră? întrebă Lili.
-Datorită faptului că Sfântul Ioan Casian era un călugăr care nu putea trăi fără rugăciune, a decis să-și găsească un loc retras, unde să se roage în liniște și ferit de relele lumii.
-Maria, spune-mi, de ce îți place așa de mult de Sfântul Casian?

-Lili…Știi, faptul că Sfântul Ioan Casian împărtășea multor ucenici ai săi tot ceea ce știa despre viața de mănăstire, m-a făcut și pe mine să fiu mai „darnică” în vorbe. Am înțeles că nu trebuie să păstrăm pentru noi ceea ce ne este de ajutor, pentru că, deși facem fapte bune, ajutându-i pe ceilalți cu sfaturi ne ajutăm și pe noi.

-Dumnezeu vede că vrem să ajutăm, iar El, în schimb, ne ajută la rândul nostru!
-Așa este, Lili!
-Mereu când mergem în Peștera Sfântului, scriem bilețele cu dorințele noastre, cerându-i Sfântului ajutor. Maria, tu ce scrii pe bilețele? Că, eu scriu aceleași lucruri de fiecare dată…Și, dacă mergem azi…
-Nu de fiecare dată scriu aceleași lucruri, dar, pentru că ești așa curioasă, îți voi spune, că, poate, vei scrie și tu altceva… Tot ceea ce i-am cerut Sfântului Ioan Casian, a fost să-i ajute pe toți oamenii, după nevoile și după trebuințele lor. Sunt sigură că Sfântul o să-i ajute pe toți. Mereu i-am promis că, de fiecare dată când voi merge în Peștera sa, voi aprinde o lumânare, ca semn de recunoștință, pentru ajutorul dat.
-Ei, Maria, ce să zic…
-Am ajuns! Hai, e târziu! spuse tata.
Plină de bucurie, Lili strigă:
-Am ajuns, Sfinte Ioan Casian! Am ajuns acasă la tine!

Maria Simion, 13 ani, Constanța
Lucrare premiată la concursul SOPS16, „Călătorește cu trei sfinți români”

 

***

 

Descoperiți și susțineți campania SPUNE-MI O POVESTE DE CRĂCIUN. 3 POVESTIRI, PENTRU 30 DE COMUNITĂȚI.

Strângem fonduri pentru a cumpăra 𝟏𝟎𝟎𝟎 𝐝𝐞 𝐞𝐱𝐞𝐦𝐩𝐥𝐚𝐫𝐞 din „Călătorește cu trei sfinți români” , o carte despre viețile Sfinților Ioan Casian, Dionisie Exiguul și Ioan Iacob Hozevitul, povestite copiilor.

O parte dintre volumele achiziționate vor ajunge la copiii din 30 de comunități din țară și din diaspora. Alte volume vor fi folosite în cadrul activităților Asociației Spune-mi o poveste pentru suflet (ateliere de povești, concursuri pentru copii). Cărțile sunt cumpărate la prețul de tipar de 17 lei/ exemplar și vor fi distribuite gratuit.

Donații se pot face pe pagina de Facebook a campaniei sau în contul Asociației Spune-mi o poveste pentru suflet

Cont: RO65BTRLRONCRT0624723301

Banca Transilvania – Bucureștii Noi

C.I.F 44531306

Paypal @spuneopoveste