În perioada 14-17 august, a avut loc, la Putna, întâlnirea echipei Spune-mi o poveste pentru suflet (SOPS) cu o parte dintre câștigătorii concursului Putna 1871: Serbarea tuturor românilor și cu familiile lor. Aceștia au participat atât la activitățile din cadrul proiectului SOPS, pe care îl coordonez, cât și la Serbarea de la Putna 150 – Continuitatea unui ideal, organizată de Mănăstire.

 

Învingătorii celei de-a 12-a ediții a concursurilor SOPS au fost premiați pe 16 august, la Casa de cultură „Ștefan cel Mare”, din localitate. Punctul culminant al zilei a fost întâlnirea – la Mănăstire – cu Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.

 

 

Un eveniment unic. Pregătiri pe măsură

 

Obștea de la Putna și un grup de studenți au pregătit timp de doi ani celebrarea unui secol și jumătate de la Prima Serbare a Românilor de Pretutindeni și de la Primul Congres al Studenților Români, din 15-16 august 1871. Atunci, la manifestările inițiate de Mihai Eminescu, de Ioan Slavici, de Nicolae Teclu și de alți studenți aflați la Viena s-au adunat 3000 de români, deși teritoriile locuite de ei nu făceau parte dintr-o singură țară.

 

Anul acesta, la Serbare și la hramul istoric al Mănăstirii au fost prezenți peste 650 de studenți și mii de pelerini. De față au fost Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, domnul profesor Ioan-Aurel Pop, Președintele Academiei Române, ierarhi, academicieni, oameni de cultură. S-au organizat concursuri de creație pentru liceeni, pentru studenți și pentru tineri, meritele câștigătorilor fiind recunoscute și recompensate în mod public. 

 

Într-un fel, participanții la concursul SOPS 12 Putna 1871: Serbarea tuturor românilor  au fost „frații” mai mici ai acestora, competitorii noștri având vârste cuprinse între 5 și 14 ani. Premiile câștigătorilor și multe alte daruri au fost oferite de Mănăstire.

 

Câștiguri și daruri

Activitățile din proiectul SOPS s-au desfășurat la Școala Gimnazială Mitropolit „Iacob Putneanul”, drept care îi mulțumesc domnului director Ciprian Crețan, pentru că ne-a pus școala la dispoziție. Totodată, îi mulțumesc părintelui Bogdan Negrea, care și-a convins enoriașii din Putna să îi găzduiască pe invitații noștri veniți de departe, în special din Republica Moldova.

Pentru noi, cei din „familia” SOPS, un mare câștig a fost, cred eu, faptul că NE-AM ÎNTÂLNIT. Altul – ÎMPREJURAREA în care s-a petrecut întâlnirea.

De vreo zece ani urmăresc doar pe internet cum se sărbătorește la Putna hramul Adormirii Maicii Domnului. Tot de un deceniu mă pregătesc să trăiesc – pe viu – o asemenea zi. Dorința mi s-a îndeplinit abia acum, dar mă consider o privilegiată pentru contextul și pentru felul în care ea s-a concretizat. 

 

M-am simțit acasă, la Putna, și aceeași stare au avut-o mulți dintre cei cu care am petrecut 4 zile sărbătorești. Nu degeaba am ales să cântăm despre asta, în imnul nostru:

 

Pentru mine, BUCURIA DE A FI ÎMPREUNĂ a fost mai importantă decât orice altceva. Regret, totuși, că nu am stat mai mult de vorbă cu copiii de la SOPS, cu părinții, cu bunicii, cu profesorii lor. Aș fi vrut să ne cunoaștem mai bine.

 

Ajutor, ocrotire și dragoste

 

În lucrarea cu care a câștigat locul I la concursul Putna 1871: Serbarea tuturor românilor, Teodor Vasiliu (10 ani) l-a desenat pe Starețul de altădată al Putnei, Arcadie Ciupercovici, care-i adună sub mantia sa pe inițiatorii Serbării din 1871 și pe cei 3000 de participanți.

 

Acum, Părintele Stareț Melchisedec Velnic a făcu același lucru cu noi, cei din echipa SOPS, și cu toți cei care au ajuns la Putna.

 

Întâlnirea cu premianții SOPS a fost – întâi – un gând pe care nu am îndrăznit să îl mărturisesc, chit că îmi doream mult să se transforme în realitate.

Dar l-a rostit Părintele Stareț, în locul meu. 

După aceea, a sprijinit realizarea lui, chiar și atunci când nu ne-am mai oprit din a-i cere… mai mult decât foarte mult.

În plus, deși aveau de făcut lucruri extrem de importante, Părintele Stareț și părinții Mănăstirii ne-au fost alături, ne-au îngăduit și ne-au ocrotit.

 

Pentru tot ce ni s-a dat, ca să dăm mai departe;

pentru ajutorul știut și neștiut;

pentru oamenii pe care i-am avut aproape; 

pentru oamenii noi pe care i-am întâlnit la Putna 

sunt recunoscătoare.

Și MULȚUMESC!

 

Ioana Revnic,

coordonatoarea proiectului

„Spune-mi o poveste pentru suflet”


Din echipa SOPS, prezentă la Putna, au făcut parte: scriitoarea pentru copii și ilustratoarea Veronica Iani; studentele Iuliana Pîrvu, Georgiana Nistor și Dimitria Bahnean. Ni s-au alăturat
Carmen, Mihai, Teodora și Sergiu Chelba, din Vicovu de Jos.