Dragi iubitori de povești pentru suflet,

 

În 2 iulie îl sărbătorim pe Sfântul Ștefan cel Mare, apărător neînfricat al credinței și al patriei străbune, mare ctitor de lăcașuri sfinte. De aceea, la „Spune-mi o poveste pentru suflet” lansăm un concurs care îi este dedicat. La concurs pot participa copii cu vârsta cuprinsă între 5 și 12 ani, în cadrul a două secțiuni: arte plastice și literatură.

Tema ediției este „Ștefan, Ștefan, Domn cel Mare”.

Pentru a înțelege mai bine de ce Sfântul Ștefan a rămas în istorie, de ce oamenii l-au iubit, de ce l-au ascultat, de ce l-au urmat în lupte, de ce i-au fost credincioși, le propunem participanților să citească viața Sfântului Voievod Ștefan cel Mare.

 

Cartea, publicată în colecția Viețile sfinților povestite copiilor a Editurii Mitropolit Iacov Putneanul de la Mănăstirea Putna, poate fi citită AICI, pe www.putna.ro, secțiunea Publicații.

 

Apoi, copiii sunt invitați să realizeze un desen în care să ilustreze una dintre virtuțile Sfântului Voievod Ștefan cel Mare al Moldovei: dragostea pentru popor, dar și pentru vrăjmași; iubirea de țară; curajul; ascultarea; smerenia; credința.

 

Lucrările pot fi realizate prin orice tehnică (grafică, desen, pictură, colaj etc.), pe hârtie format A4, A3 sau A2, pe carton sau pe pânză. Acestea vor fi jurizate în cadrul a trei categorii de vârstă: 5-7 ani; 8-10 ani; 11-12 ani.

 

După ce citesc volumul despre viața Sfântului Voievod Ștefan cel Mare, la secțiunea de LITERATURĂ, copiii vor răspunde unor întrebări inspirate din carte, își vor exprima punctul de vedere în legătură cu diferite episoade din viața domnitorului, vor crea o poveste, vor scrie despre ceea ce au descoperit citind.

 

Secțiunea literară se desfășoară pe două categorii de vârstă: 7-9 ani și 10-12 ani.

 

Copiii cu vârsta cuprinsă între 7 și 9 ani vor avea de rezolvat ACESTE CERINȚE, pe când cei cu vârsta cuprinsă între 10 și 12 ani vor avea de răspuns ACESTOR PROVOCĂRI.

ATENȚIE! 

După anunțarea concursului, la cererea unor copii și a unor părinți, am introdus – în premieră – o nouă categorie de vârstă, la ambele secțiuni: 13-14 ani. 

Tema la arte plastice este cea anunțată deja. 

La literatură, copiii de 13-14 ani au de rezolvat ACESTE cerințe. 

Participanții pot completa direct fișele corespunzătoare fiecărei categorii de vârstă, redactând răspunsurile cu diacritice. Sau le pot scrie de mână, apoi le pot fotografia sau scana. 

Așteptăm până în 23 iulie, la adresa  concursuri.sops@gmail.com, lucrările copiilor. Și următorul FORMULAR DE ÎNSCRIERE completat.

Participanții la concurs sunt rugați să sprijine dezvoltarea demersului de educație caracterială „Spune-mi o poveste pentru suflet”, acordându-ne dreptul de a folosi lucrările trimise, conform detaliilor din formularul de înscriere.

 

Câștigătorii vor fi anunțați pe 31 iulie. Premianții vor primi cărți publicate la Editura Mitropolit Iacov Putneanul a Mănăstirii Putna și vor avea parte de alte surprize.

 

Lucrările premiate vor fi postate online. Obțineți informații suplimentare scriind la concursuri.sops@gmail.com.

*

De peste 500 de ani, Sfântul Voievod Ștefan adună la mormântul său de la Mănăstirea Putna români de pretutindeni. Cine ajunge o singură dată la Putna își lasă acolo o parte din suflet. Putna Sfântului Ștefan cel Mare este sufletul țării și sufletul tuturor celor care îl iubesc pe acest voievod iubitor de oameni și de Dumnezeu.

Echipa „Spune-mi o poveste pentru suflet”

 

(Fondul muzical al videoclipului: Fii ai Bucovinei – Cântece patriotice, www.putna.ro, secțiunea AUDIO)