Nimeni nu poate face un lucru mai bine decât mamele. De ce? Fiindcă ele sunt unice. Poate cineva va spune că fiecare dintre noi poate să spele vasele, să hrănească copiii, să calce hainele, să întrețină o gospodărie și să dăruiască vieți. Dacă le-am oferi șansa de a ne demonstra, sigur s-ar descurca, dar să nu uităm că mama le face pe toate odată.

 

Poate există o mulțime de mame în lume, dar toate sunt diferite. Nicio mamă nu va spăla cu același detergent hainele, nu își va hrăni copiii cu același fel de mâncare.

 

Chiar dacă o fac, rufele vor mirosi diferit, iar gustul mâncării nu va fi la fel. Nu sunt perfecte mamele, dar oferă tot ce au mai bun. 

 

Copilăria este un vis obligatoriu, dar la unii dintre noi se poate transforma într-un coșmar. Acum să vorbim despre realitatea în care mulți dintre copii trăiesc. Uneori, lipsiți de dragostea maternă, alteori de dragostea paternă. Oare care doare cel mai mult? Pe lângă întreținerea și educația lor, acești copii au nevoie de iubire. Una adevărată – în care poți avea încredere că cineva va fi mereu alături de tine și te va susține. După părerea mea, cea mai dureroasă lipsă este cea a mamei. 

 

Magia relației MAMĂ-COPIL este una fără limită. Chiar dacă uneori ne supărăm că suntem certați de mama, în adâncul sufletului conștientizăm că ea ne mustră doar pentru binele nostru. 

 

Susținerea din partea ei nu poate fi întrecută de către nimic. 

 

Chiar dacă am făcut ceva greșit, mama va fi de partea noastră. Uneori, ea înțelege gravitatea faptei pe care am săvârșit-o, dar niciodată nu ne va lăsa de celălalt mal al râului. Alături de ea uităm de orice frică. Sprijinul ei ne face mai puternici și mai dornici de a descoperi lumea, chiar dacă mama și-ar dori să rămânem mereu acasă, lângă ea. Aceasta este puterea invizibilă a prieteniei noastre. 

 

Mama este o lume infinită în care poți păși oricând vrei tu, pentru o povață. Ușile ei vor fi întotdeauna deschise pentru noi. Mama este persoana care ne va arăta calea cea mai bună – mereu. Dacă ne vom rătăci, ea ne va ajuta să găsim poteca potrivită, chiar dacă va trebui să facă acest lucru de o mie de ori. Mamele ne fac întotdeauna să simțim că aparținem unei clase alese, a iubirii sale. 

 

Unii copii nici nu știu ce înseamnă toate aceste lucruri. Sunt ca un alfabet nou și necunoscut de ei. Trebuie să prețuim ceea ce avem, dacă nu, ne vom da seama cât de mult a valorat dragostea mamei abia după ce o vom pierde. Nu doresc nimănui să treacă prin așa ceva! 

 

Viața este echivalentă cu mama. Unde am fi fost noi acum fără de ea? Răspunsul este simplu. Nicăieri. Mama este lumina zilelor, lacrimile prelinse pe obraji, zâmbetele de pe buze, norii de pe cer, zilele lunii, anii deceniilor, verdele copacilor, stelele universului, apele Pământului. Într-un cuvânt: Totul. 

 

În tot ceea ce fac, mamele pun și o părticică din sufletul lor. Dacă am aduna toate aceste părticele și le-am asambla, am obține o mamă tânără, energică, plină de viață, liberă, dar totodată conștientă de responsabilitate ce urmează după ce ne va da viață. 

 

Este o muncă enormă depusă pentru educația și pentru întreținerea noastră, a copiilor. Mamele ni se dedică zi și noapte, de când ne naștem până la bătrânețe. Nopți nedormite, zile nemâncate, distrugere fizică, durere, nervi – cine va compensa toate acestea? 

 

Nimeni, în afară de noi înșine. După un timp, vom deveni și noi părinți. Și ne vom da seama de adevăratul sacrificiu făcut de mama noastră. Până atunci, unica răsplată pentru ele este susținerea și respectul nostru. Așa îi dăm de înțeles că munca ei nu a fost în zadar. 

 

Mama este începutul nostru, iar noi suntem continuarea ei!

 

Bianca Dabija, 12 ani, 

text câștigător la concursul „Mama și darul vieții” – SOPS 11, 2021