M-a întrebat cineva anul trecut dacă am să scriu vreodată ceva, pentru copii.
I-am răspuns că DA, DESIGUR, voi scrie teste de evaluare, explicații în caiete, diplome, note în carnetele de elev, mesaje pe WhatsApp, emailuri și cam atât.
Pe atunci, nu îl cunoscusem pe pr. Bogdan Teleanu de la Biserica Sf. Pantelimon – Foișorul de Foc, din București, care, la începutul lui 2021, m-a invitat să fac parte din proiectul Călătorie în copilăria sfinților. File de poveste.
Pentru copiii implicați în acest proiect, am repovestit viețile Sfinților Ioan Casian, Dionisie Exiguul, Ioan Iacob de la Neamț, ocrotitorii Anului Omagial al românilor din diaspora.
Așa a apărut… o carte pentru copii, cu ilustrații EXCEPȚIONALE, realizate de Astrid Mușat. Cartea va fi publicată în această lună la Editura Basilica a Patriarhiei Române.
Astfel, am ales să dedic concursul lunii noiembrie celor trei sfinți despre care am scris.
Tema ediției este: Călătorește cu trei sfinți români.
Concursul lunii noiembrie are trei secțiuni: LITERATURĂ, ARTE PLASTICE, TALENTE.
***
SECȚIUNEA LITERARĂ
Categorii de vârstă: 7-9 ani, 10-12 ani, 13-14 ani
Copiii de 7-9 ani vor scrie un text (în proză sau în versuri) despre un sfânt pe care îl consideră prietenul lor, povestind cum îi ajută acesta. Pentru inspirație, îi invit să citească această întâmplare în care apare Sfântul Ioan Casian și o fetiță puțin mai mare decât ei: Clopotarul Sfântului Ioan Casian.
Participanții de la celelalte categorii de vârstă, vor citi această broșură despre Sfinții Ioan Casian, Dionisie Exiguul și Ioan Iacob de la Neamț. Apoi, vor scrie un text (în versuri sau în proză) despre unul dintre cei trei sfinți. În textele lor, vor explica:
- ce i-a impresionat cel mai mult din ceea ce au citit;
- ce altceva știau despre viața sfântului ales de ei;
- din tot ce știu acum despre acesta, ce anume le-ar putea fi de folos și în ce împrejurare;
- ce l-ar ruga pe sfântul respectiv.
Vom aprecia: respectarea temei, coerența și logica textelor, corectitudinea și expresivitatea exprimării, originalitatea. Așteptăm textele în format Word, NEAPĂRAT cu diacritice sau scrise de mână, apoi fotografiate sau scanate.
***
Secțiunea de ARTE PLASTICE
Categorii de vârstă: 5-7 ani; 8-10 ani; 11-12 ani, 13-14 ani
Copiii și vor realiza o lucrare inspirată fie din poezia Micul orfan, de Sf. Ioan Iacob Hozevitul, fie din versurile piesei Îndemn frățesc, scrise tot de acesta.
Lucrările vor fi realizate pe hârtie format A4, A3 sau A2, pe carton sau pe pânză, printr-o tehnică la alegerea artiștilor.
***
Secțiune specială – TALENTE (fără limită de vârstă)
Categorii – interpretare vocală și recitare
Participanții talentați la muzică vor cânta imnul Îndemn frățesc (versuri: Sfântului Ioan Iacob Hozevitul; muzica: Georgiana Nistor, povestitoare SOPS) sau vor recita poezia Micul orfan.
Piesa poate fi interpretată individual, dar și în grup sau cu întreaga familie. Poezia va fi recitată individual.
Clipurile filmate vor fi expediate obligatoriu în format MP4.
Vom aprecia expresivitatea, originalitatea, acuratețea interpretării și calitatea filmării.
Concurs realizat în colaborare cu Liceul Pedagogic Ortodox „Anastasia Popescu”, din București.
***
Așteptăm contribuțiile tuturor până în 23 noiembrie, la adresa concursuri.sops@gmail.com, plus următorul formular de înscriere completat: FORMULAR DE ÎNSCRIERE.
Participanții la concurs sunt rugați să sprijine dezvoltarea demersului de educație caracterială „Spune-mi o poveste pentru suflet”, acordându-ne dreptul de a folosi lucrările trimise, conform detaliilor din formularul de înscriere.
Ioana Revnic,
coordonatoarea proiectului
„Spune-mi o poveste pentru suflet”
Susțineți ASOCIATIA SPUNE-MI O POVESTE PENTRU SUFLET, donând în contul RO65BTRLRONCRT0624723301, deschis la Banca Transilvania – București Noi; C.I.F 44531306.
Sau donați prin PayPal accesând ACEST link. Orice contribuție contează. Vă mulțumesc!
Spune-mi o poveste pentru suflet este un proiect de educație caracterială prin intermediul poveștilor. În cadrul acestui proiect, până în prezent s-au desfășurat peste 200 de ateliere de povești, în țară și în străinătate.
Concursurile Spune-mi o poveste pentru suflet au debutat în luna mai 2020 și au ajuns la cea de-a 16-a ediție.
Până în prezent, la acestea au participat peste 1650 de copii din opt țări: România, Republica Moldova, Ucraina, Italia, Franța, Olanda, Belgia și Elveția.
1 comentariu
Negrea Luciana
Sa fii recunoscător unui profesor însemna să te comporți frumos cu acesta,sa înveți ceea ce el preda,deoarece au învățat și ei la randul lor pentru a ajuta copii sa fie la un loc de muncă pe viitor la care ei visează.