De peste 65 de ani, Evdochia era… clopotarul sfântului Ioan Casian. Locuia în Nicosia. Începuse această îndeletnicire de pe la 14 ani când o întâmplare neașteptată o făcuse să se refugieze la Biserica Sfântului, din orașul amintit.

Nimic nu părea să tulbure liniștea familiei Evdochiei. O familie ca oricare alta. Tatăl ei făcea comerț, ceea ce era de ajuns pentru ca ai lui să ducă o viață așezată, dar, ce-i drept, fără prea multe răsfățuri.

Într-o zi, fata vindea în magazinul părintelui său, când în prăvălie a intrat un bătrân mărunt, cu barbă lungă și albă. Cu el venise o tânără de o frumusețe nepământeană, îmbrăcată în veșminte strălucitor de albe. Copila a crezut că bărbatul e însoțit de un înger și, după ce femeia a plecat, l-a întrebat cine era acea făptură.

– Maica Domnului – i-a mărturisit acesta. Însă Fecioara s-a grăbit să meargă la oamenii bolnavi, ca să îi ajute, a adăugat el.

Apoi, s-a apropiat de Evdochia și a îmbărbătat-o, spunându-i că peste trei zile va trece printr-o grea încercare. Dar să nu fie deznădăjduită, ci să ceară ajutor la biserica lui, din apropiere. Era biserica la care ea mergea duminică de duminică. Acolo – i-a mai zis bătrânul – o să-i fie clopotar.

O fată clopotar?! Cine a mai auzit așa ceva?! s-a întrebat Evdochia. Apoi, nici nu s-a mai gândit la vorbele necunoscutului. Până ce, după trei zile, un incendiu i-a distrus casa și a lăsat-o orfană.

O vreme a stat pe la rude. După aceea, neștiind încotro s-o apuce, și-a amintit de sfatul bărbatului cu barbă lungă și albă. S-a dus la Biserica „Sfântul Ioan Casian”. A cerut adăpost. L-a primit. În plus, a căpătat și de lucru. Lăcașul tocmai rămăsese fără clopotar. Și, cu toate că, până atunci, nicio femeie nu mai avusese această îndeletnicire, Evdochia a devenit clopotarul bisericii.

O viață întreagă a avut această slujbă. A fost felul ei de a-și arăta dragostea pentru Sfântul care a ales-o să-i slujească. A chemat-o la el. Și Evdochia l-a ascultat.

*

Această poveste adevărată a spus-o Evdochia însăși unui grup de pelerini români, ajunși în Nicosia tocmai din Dobrogea. Tare s-a mai bucurat femeia, aflând că ei vin din locurile natale ale ocrotitorului său.

Tu, cititorule, știi că Sfântul Ioan Casian s-a născut în această parte a României? Știi când? Știi pe unde a umblat și a trăit? Dacă nu – ai vrea să-i afli povestea?

Ioana Revnic,

Ghid în proiectul „Călătorie în copilăria sfinților”

 

 

Călătorie în copilăria sfinților. File de poveste” este proiectul anului 2021, desfășurat de Parohia Sfântul Pantelimon – Foișorul de foc, din București. Mai multe detalii găsiți pe PAGINA DE FACEBOOK.

Citește și Sfântul Ioan Casian (I) – Ce l-a făcut să plece departe?

 Sfântul Ioan Casian (II) – Părintele monahilor din Apus

Ce pot învăța copiii de la Sfântul Ioan Casian?

Repovestire după Chemarea Sfântului Ioan Casian, din volumul Ieromonahului Ioan, Viața și Acatistul Sfântului Ioan Casian, Mănăstirea Sfântul Ioan Casian, 2016

Ilustrație de Astrid Mihaela Mușat