De peste 65 de ani, Evdochia era… clopotarul sfântului Ioan Casian. Locuia în Nicosia. Începuse această îndeletnicire de pe la 14 ani când o întâmplare neașteptată o făcuse să se refugieze la Biserica Sfântului, din orașul amintit.

 

Nimic nu părea să tulbure liniștea familiei Evdochiei. O familie ca oricare alta. Tatăl ei făcea comerț, ceea ce era de ajuns pentru ca ai lui să ducă o viață așezată, dar, ce-i drept, fără prea multe răsfățuri.

 

Într-o zi, fata vindea în magazinul părintelui său, când în prăvălie a intrat un bătrân mărunt, cu barbă lungă și albă. Cu el venise o tânără de o frumusețe nepământeană, îmbrăcată în veșminte strălucitor de albe. Copila a crezut că bărbatul e însoțit de un înger și, după ce femeia a plecat, l-a întrebat cine era acea făptură.

 

Maica Domnului – i-a mărturisit acesta. Însă Fecioara s-a grăbit să meargă la oamenii bolnavi, ca să îi ajute, a adăugat el.

 

Apoi, s-a apropiat de Evdochia și a îmbărbătat-o, spunându-i că peste trei zile va trece printr-o grea încercare. Dar să nu fie deznădăjduită, ci să ceară ajutor la biserica lui, din apropiere. Era biserica la care ea mergea duminică de duminică. Acolo – i-a mai zis bătrânul – o să-i fie clopotar.

 

O fată clopotar?! Cine a mai auzit așa ceva?! s-a întrebat Evdochia. Apoi, nici nu s-a mai gândit la vorbele necunoscutului. Până ce, după trei zile, un incendiu i-a distrus casa și a lăsat-o orfană.

 

O vreme a stat pe la rude. După aceea, neștiind încotro s-o apuce, și-a amintit de sfatul bărbatului cu barbă lungă și albă. S-a dus la Biserica „Sfântul Ioan Casian”. A cerut adăpost. L-a primit. În plus, a căpătat și de lucru. Lăcașul tocmai rămăsese fără clopotar. Și, cu toate că, până atunci, nicio femeie nu mai avusese această îndeletnicire, Evdochia a devenit clopotarul bisericii.

 

O viață întreagă a avut această slujbă.

 

În glasul clopotelor de care s-a îngrijit de mică și în poveștile spuse celor ce vizitau biserica din Nicosia, era toată dragostea Evdochiei pentru Sfântul care a ales-o să-i slujească. A chemat-o la el. Și Evdochia l-a ascultat.

*

Acum, micule cititor, răspunde de zor:

  • În ce țară se află Nicosia?
  • Care era vârsta aproximativă a Evdochiei?
  • Când s-a petrecut întâlnirea ei cu Sfântul Ioan Casian?
  • Ce ai fi simțit, dacă ai fi fost în locul copilei și ai fi avut acea discuție din magazin?
  • Cum crezi că ne vorbesc – astăzi – sfinții? Dar noi, cum putem sta de vorbă cu ei?

Ioana Revnic,

Ghid în proiectul „Călătorie în copilăria sfinților”

Călătorie în copilăria sfinților. File de poveste” este proiectul anului 2021, desfășurat de Parohia Sfântul Pantelimon – Foișorul de foc, din București. Mai multe detalii găsiți pe PAGINA DE FACEBOOK.

Citește și Sfântul Ioan Casian (I) – Ce l-a făcut să plece departe?

 Sfântul Ioan Casian (II) – Părintele monahilor din Apus

Ce pot învăța copiii de la Sfântul Ioan Casian?

 

Repovestire după Chemarea Sfântului Ioan Casian, din volumul Ieromonahului Ioan, Viața și Acatistul Sfântului Ioan Casian, Mănăstirea Sfântul Ioan Casian, 2016

 

Ilustrație de Astrid Mihaela Mușat