Acad. Ioan-Aurel Pop: „Pentru copii, nu există alta mai de folos zăbavă decât ascultatul și cititul poveștilor.”

Acad. Ioan-Aurel Pop: „Proiectul Spune-mi o poveste pentru suflet, coordonat de Ioana Revnic, aduce poveștile în viața noastră cotidiană, iar tema competiției din această lună Învață de la toate, ca și campania 1000 DE PRIETENI, PENTRU 1000 DE COPII fac din poveste o realitate.” *** Cărțile de povești românești sau cele traduse în românește fac…

Articol de

Ioana Revnic

Publicat la

Blogul cu bunătățiConcursuri

Acad. Ioan-Aurel Pop: „Proiectul Spune-mi o poveste pentru suflet, coordonat de Ioana Revnic, aduce poveștile în viața noastră cotidiană, iar tema competiției din această lună Învață de la toate, ca și campania 1000 DE PRIETENI, PENTRU 1000 DE COPII fac din poveste o realitate.”

***

Cărțile de povești românești sau cele traduse în românește fac parte din înțelepciunea vieții.

Ele ne transmit mesaje despre prezentul oamenilor care au trăit în trecut. „Ursul păcălit de vulpe”, „Neghiniță”, „Vulpea și corbul”, „Motanul încălțat” ne aduc mesaje din toată lumea, de pe toată rotunjimea pământului, dar „Făt Frumos din lacrimă”, „Tinerețe fără bătrânețe și viață fără de moarte” sau „Prâslea cel Voinic și merele de aur” revarsă peste noi înțelepciunea bunilor și străbunilor noștri, a celor de aici de la Dunăre, de la Carpați, de pe Olt și de pe Nistru, dornici să ne transmită secretele vieții lor.

Poveștile mamei și ale bunicii ne-au înlesnit comunicarea în limba maternă și au făcut din această limbă „un fagure de miere”. 

Proiectul „Spune-mi o poveste pentru suflet”, coordonat de Ioana Revnic, aduce poveștile în viața noastră cotidiană, iar tema competiției din această lună „Învață de la toate”, ca și campania „1000 DE PRIETENI, PENTRU 1000 DE COPII” fac din poveste o realitate.

Cei mai mari scriitori români – de la Eminescu („Călin, file de poveste”) și până la Ion Creangă (”Harap Alb”) și Petre Ispirescu („Pasărea măiastră”) – ne-au lăsat povești nemuritoare, pe care, cu viața agitată pe care o trăim, le-am cam uitat.

Or, pentru copii nu există alta mai de folos zăbavă decât ascultatul și cititul poveștilor.

Felicitări tuturor celor care, prin stimularea creativității în domeniile artelor plastice, fotografiei, literaturii, abilităților, readuc povestea în viața copiilor, revigorând universul copilăriei prin visurile și eresurile noastre, prin cântec și descântec, prin reînvierea credinței în minuni și în farmecul limbii noastre românești!   

Prof. Ioan-Aurel Pop, Președintele Academiei Române

Președintele de Onoare al juriului la concursul

„Învață de la toate” – SOPS 5/ august 2020

Foto – Trinitas TV

1 comentariu

Adaugă comentariul tău

Citește și alte articole