Mic tratat de psihologie pozitivă Ortodoxă
Acum câțiva ani mi-a picat sub ochi un fragment deosebit de frumos despre relația dintre soți. Citeam rând după rând și abia așteptăm să văd, la final, din ce carte este și, mai ales, cine îl scrisese. Nu mică mi-a fost mirarea să găsesc scris între paranteze, unde mă așteptam la un psiholog cu nume sonor, un nume la fel de sonor, dar din alt registru: Sfântul Ioan Gură de Aur.
De câteva zile citesc o carte în care, la fiecare câteva rânduri, simt nevoia să subliniez îngroșat, să fac notițe și să-mi pun bilețele peste tot prin casă. Și-mi amintesc ce am citit la un moment dat: că există atâta bogăție în ortodoxie, încât găsești tot ce cauți.
Cartea de care vreau să vă vorbesc azi este scrisă de un preot grec contemporan cu noi, slujitor într-o parohie, autor a multe alte cărți și, nu în ultimul rând, tatăl a trei copii – Haralambos Livios Papadopoulos.
Cartea “Trăiește! De ce ne e teamă: să murim sau să trăim?” este cel mai frumos tratat despre bucurie și fericire pe care l-am citit în ultimul timp. Sau, pur și simplu, tratat de psihologie pozitivă, dacă asta vă atrage mai mult. Deși are doar 200 de pagini, cartea este înțesată de idei frumoase, concentrate în cuvinte puține și simple, puternice și de neuitat. Autorul nu dă rețete în 5 sau 11 pași, ci vorbește despre posibilitatea fiecărui om de a face zilnic o alegere: alegerea bucuriei.
Față de alte lucrări pe această temă, care vorbesc despre cum să ne câștigăm bucuria și fericirea, cartea aceasta este diferită deoarece se raportează în permanență la învățăturile, tezele și principiile creștin-ortodoxe de bază: liberul arbitru, pronia divină, iubirea atotcuprinzătoare a lui Dumnezeu, asemănarea omului cu Creatorul său, Învierea care trece prin cruce, lecțiile vieții care ni se dau spre creștere, nu spre pedepsire.
Cred că lectura acestei cărți este absolut necesară acum, în perioada aceasta a Postului Mare, pentru a ne învăța sau reînvăța să trăim în prezent, să fim cu luare-aminte la noi înșine, să trăim în recunoștință față de toate darurile din viața noastră, să renunțăm la hainele vinovăției și regretului, punând iar și iar început bun, găsind în toate grija și iubirea lui Dumnezeu pentru noi.
Vă las, în final, câteva întrebări ale autorului, ca temă de reflecție:
“Ai 30 sau 40 sau poate 50 de ani, însă câți ani ai trăit cu adevărat? Ai trăit 50 de ani sau un an de cincizeci de ori? Suntem vii sau doar supraviețuim? De darul lui Dumnezeu, care se numește viață, ne bucurăm sau doar ne debarasăm de el ca de o povară și corvoada?”
Pr. Haralambos Livios Papadopoulos, “Trăiește! De ce ne e teamă: să murim sau să trăim?”, editura Egumenita, 2023, 206 pagini.