Cu ce să tratezi zădărnicia?

🥳Acum 15 ani, în 16 iunie, Basilica.ro publica prima știre online și, de atunci, jurnaliștii de aici dau mai departe „Binele de știut!”. 💻🖱De un an și-aproape jumătate, am privilegiul să mă ocup de #ȘcoalaDeDuminicăLaBasilica, o rubrică săptămânală care apare sâmbăta pe pagina de Facebook a agenției, la ora 20:30. E o colaborare  pentru care…

Articol de

Ioana Revnic

Publicat la

Blogul cu bunătățiSpune-mi o poveste!

🥳Acum 15 ani, în 16 iunie, Basilica.ro publica prima știre online și, de atunci, jurnaliștii de aici dau mai departe „Binele de știut!”.

💻🖱De un an și-aproape jumătate, am privilegiul să mă ocup de #ȘcoalaDeDuminicăLaBasilica, o rubrică săptămânală care apare sâmbăta pe pagina de Facebook a agenției, la ora 20:30. E o colaborare  pentru care mulțumesc și pentru care sunt foarte recunoscătoare!

🖋🎙Anul acesta povestesc vieți de sfinți și înregistrez – pentru canalul de YouTube al Agenției de știri Basilica – textele din 2022, când am făcut duminică de duminică un periplu prin Sfintele Evanghelii. Am vrut să scriu pentru copiii mici, dar articolele și-au ales, până la urmă, un public de peste 13 ani.

⏰Preocuparea mea a fost să aduc învățăturile biblice în prezent, să le leg de viața cititorilor, să arăt că Evangheliile NU sunt ceva vetust. Că în ele găsești răspunsuri, soluții, resurse pentru dileme și căutări personale actuale. Să-i provoc pe cititori să gândească, să problematizeze, să se exprime, să facă diverse lucruri de folos. Nu cred că am reușit încă să fac toate-acestea, dar sper că textele pentru Basilica își vor împlini scopul, cândva.

🔎Am fost inventator de povești, dar și detectiv de istorii imaginate sau trăite pe care le-am pus în legătură cu pericopele evanghelice sau cu episoadele din viețile sfinților. Pentru articolele mele, am studiat și studiez mai mult decât am făcut-o în Facultatea de Teologie, pe care am absolvit-o în urmă cu 22 de ani și unde, la acea vreme, am învățat pe rupte. Am cercetat ce se întâmplă la școlile duminicale din străinătate. Așa, am descoperit lucruri care m-au entuziasmat, dar m-au și făcut să conștientizez că demersul meu e ceva infim, în raport cu ceea ce alții construiesc de zeci de ani.

🖋Am scris acasă, în gări, în trenuri, în cafenele, la coafor, în anticamera unor cabinete medicale, pe bancă în parc sau la birou. Am scris sănătoasă sau bolnavă. Nu m-am gândit să renunț la #ȘcoalaDeDuminicăLaBasilica, dar am avut multe momente în care NU am crezut că voi putea duce la bun sfârșit acest angajament.

😇Nu mi-am închipuit niciodată că voi semna constant texte cu un conținut religios și, de aceea, nici nu am căutat cu tot dinadinsul să fac asta, dar am îmbrățișat cu seriozitate și cu mirare noua experiență întrebându-mă: Ce poate să îmi aducă în plus, față de tot ce am făcut până acum?

⏳De când am început să scriu pentru #ȘcoalaDeDuminicăLaBasilica, mă lupt mai mult decât înainte cu incapacitatea de a-mi stabili prioritățile, astfel încât să scriu „la termen”, pentru a-mi trimite articolele la timp. Mă lupt cu inadecvarea, cu nesiguranțele și cu îndoielile legate de mine.

🤍Însă – pentru prima oară în viața mea! – nu am nici măcar o clipă sentimentul zădărniciei.

Ioana Revnic

Lasă primul comentariu

Citește și alte articole