Săptămâna trecută, m-am întors în Basarabia, după 10 ani de la ultima mea vizită acolo. Prilejul? Aniversarea regizorului Valeriu Jereghi, care a sărbătorit 75 de ani de viață și 50 de carieră.

 

Unii apropiați m-au întrebat ce caut eu la un așa eveniment, cine m-a chemat și de unde îl cunosc pe aniversat.

*

Mai 2016. La un cinematograf din București rula filmul „Milika”, regizat de Valeriu Jereghi. Citisem pe internet povestea filmului, am fost intrigată, citisem câte ceva și despre Valeriu Jereghi, nu voiam pe-atunci să scap nimic important legat de Republica Moldova, drept care am decis să merg la cinematograf.

 

După proiecție, am făcut cunoștință cu regizorul, ne-am fotografiat (Iată și poza, în acest artocol!).

Apoi – după câteva zile – i-am trimis un e-mail lui Valeriu Jereghi, cerându-i detalii despre „Milika”.

 

Valeriu Jereghi mi-a răspuns, iar eu am scris atunci UN ARTICOL pentru rubrica mea „Basarabia literară”, din revista „Literatura de azi”, articol care la vremea aceea a avut peste 5600 de cititori. De atunci a început o prietenie care continuă încă și care m-a readus în Republica Moldova, după un deceniu de absență.

Dar s-a mai întâmplat ceva. Mi-au plăcut mult mesajele pe care le-am primit de la Valeriu Jereghi, mi-a plăcut felul în care povestea și l-am rugat să îmi trimită niște texte despre dumnealui.

Spre mirarea mea m-a ascultat și așa au apărut pe site-ul Bunatate.ro câteva nuvele cinematografice care sper să fie publicate într-un volum, la un moment dat…

Din acele povești am aflat câteva lucruri pe care SIGUR nu le știu nici apropiații lui, dar pe care le pot descoperi AICI, AICI, AICI sau AICI.

În fața celor care s-au adunat la Casa de Cultură din Strășeni, să îl sărbătorească pe Valeriu Jereghi, am dezvăluit UNUL dintre secretele lui Valeriu Jereghi.

 

Ce credeți că voia să devină Valeriu Jereghi, când era elev în clasa a II-a?

Președinte.
Cum adică?

 

Am să vă povestesc imediat.

 

Era anul 1956, Valeriu Jereghi era în clasa a doua și, la școala din Strășeni, a venit președintele colhozului „Pobeda”. Le-a promis copiilor că, de azi înainte, vor primi în fiecare pauză o hrincă de pâine și un pahar cu lapte cald, DAR le-a cerut să se înscrie în brigada școlară, ca să se antreneze pentru munca la colhoz. Și, după ce i-a ascultat la lecții, i-a pus să facă niște cereri de înscriere în colhoz – primul document oficial din viața acestor copii. Toate s-au aprobat, cu O SINGURĂ excepție: doar cererea lui Valeriu Jereghi a fost respinsă. De ce? În loc să ceară să fie primit în brigada școlară, a scris: „Vreau să mă primiți în colhoz în calitate de… Președinte!”

*

La evenimentul de săptămâna trecută am spus o poveste și despre ce cred eu că reprezintă Valeriu Jereghi, pentru mulți dintre cei care erau de față.

 
Un copil privea odată un tâmplar care cioplea o bucată de lemn. Îi făcea o jucărie – un căluț, iar când jucăria lui a fost gata, copilul l-a întrebat: Dar de unde știai că înăuntru se ascundea un căluț?!

 

În mulți dintre cei din jurul lui Valeriu Jereghi se ascundeau resurse nebănuite sau nevalorificate la adevăratul lor potențial. Era nevoie de „un tâmplar” și de dalta lui, ca să se arate lumii.

Pentru foarte mulți dintre cei prezenți la aniversarea de săptămâna trecută, tâmplarul a fost chiar Valeriu Jereghi.

LA MULȚI ANI!, Valeriu Jereghi!

Cu sănătate, cu alte filme realizate, cu oameni devotați aproape.

*

Valeriu Jereghi (n. 1948) este regizor, scenarist, producător. În cei 50 de ani de activitate cinematografică, a realizat 13 filme: „Dimineața” (1975); „Cocostârcul” (1978); „Ar fi avut o alta soartă” (1983); „Gleb” (1984); „Vântul sălbatic” (1985);  „Iona” (1987);

„Disidentul”  (1988); „Și va fi…” (1992); „Mirajul dragostei” (2006); „Arrivederci” (2008); „Occupation” (2013); „Milika”  (2015); „Contraforța” (pandemia.md, 2022)

A fost directorul Centrului Național al Cinematografiei din Republica Moldova.

A câștigat numeroase premii la festivaluri internaționale: Festivalurile Internaționale de Film din Salerno și Roma (Italia); Festivalurile de Film de la Mannheim (Germania) și Tesalonic (Grecia); Festivalurile Unionale de Film de la Sankt-Petersburg și Tbilisi, Kiev; la festivaluri desfășurate în Sant-Rafaele (Franţa), Costineşti (România) ș.a.

Cooproducţia Şi va fi… (România, Rusia), regizată de Valeriu Jereghi, a fost selectată pentru programul oficial la CANNES-93, la secțiunea «Un certain regard».

Arrivederci a obținut 15 premii la festivaluri din Rusia, Ucraina, Austria, Italia și România. O proiecție a acestui film a avut loc la Bruxelles, în Parlamentul European.

Viitorul proiect al lui Valeriu Jereghi se numește „Fa major”.

Aniversarea lui Valeriu Jereghi a avut loc joi, 19 octombrie, în Strășeni, locul în care s-a născut.

 

Ioana Revnic