În 10 ianuarie 1475 are loc bătălia de la Vaslui (Podul Înalt). 120.000 de turci, conduși de Soliman pașa, beilerbeiul Rumeliei, sunt înfrânți de 40.000–50.000 de moldoveni, aflați sub comanda lui Ștefan cel Mare.

 

Corina Banu, participantă la concursul SOPS3 –„Ștefan, Ștefan, Domn cel Mare”, își imaginează această luptă din perspectiva unui soldat al lui Ștefan.


*

Era iarna lui 1475, atunci când Mohamed a decis că vrea să invadeze cu sânge rece frumoasa Moldovă. Eu eram doar un copilandru de vreo 18-20 de ani și aveam un amalgam de sentimente în suflet, numai curaj ba.

 

Înainte să ies pe poartă, a mea măicuță m-a sărutat pe frunte cu lacrimi în ochi, iar asta m-a înmuiat și mai rău, pentru că aveam impresia că acela era un sărut de adio…

Am plecat cu oastea spre locul luptei, lângă Vaslui, acolo unde oamenii mișelului de Mohamed aveau să atace. Când am ajuns, domnitorul nostru mic de statură, dar cu o inimă cât zece a ieșit în fruntea noastră. Cu toții eram înspăimântați, însă atunci când i-am văzut privirea încrezătoare, am început să prindem curaj.

Peste puțin timp, oastea dușmană a ajuns. A început lupta, iar mândrul nostru voievod a atacat primul. O droaie de ostași cădeau secerați de pe armăsari, însă Ștefan cel Mare a continuat să lupte, cu o agilitate cum nu mai aveam să mai văd vreodată.

 

Peste ceva timp, care mie mi s-a părut o eternitate, lupta s-a sfârșit.
Ștefan cel Tare în război a câștigat cu oastea lui de 40 000 de soldați în fața unei armate de 120 000 de oameni.

Iată că lui Mohamed i s-a mai șters numele de „Cuceritorul”.

Astfel, al nostru domnitor a adus o mare victorie Moldovei.

*

Text de Corina Banu și pictură de Theodor Ungureanu, participanți la concursul „Ștefan, Ștefan, Domn cel Mare”

 

Răsfoiți broșura concursului SOPS3 – „Ștefan, Ștefan, Domn cel Mare”!

Citiți cartea „Sfântul Voievod Ștefan cel Mare”, apărută în colecția „Viețile Sfinților povestite copiilor”, la Mănăstirea Putna!