În luna noiembrie, la concursul organizat în cadrul proiectului „Spune-mi o poveste pentru suflet”, ne gândim la „Cealaltă Bucovină”, adică la acea parte din Bucovina aflată – din păcate – pe teritoriul Ucrainei.
Ascultați „Imnul Bucovinei”, cântat de Grigore Leșe.
Și aflați istoria imnului, povestită de domnul Dorin Popescu, Președintele de onoare al juriului Concursului „Cealaltă Bucovină” – SOPS 7/ noiembrie 2020:
„Imnul Bucovinei, Cântă cucu-n Bucovina, ale cărui versuri sunt scrise de Constantin Mandicevschi, director de bibliotecă, născut la 24 mai 1859, în satul Bahrineşti, fostul județul Siret (în prezent raionul Hliboca), în familia preotului Vasile Mandicevschi şi a soției sale Veronica; acest cântec, „Cântă cucu-n Bucovina” (pe care îl veți găsi și cu alte titluri și în mai multe variante de text, „Cântă cucul bată-l vina”, „Cântec pentru Bucovina”, „Bucovina plai cu flori”), este drama Bucovinei pierdute, prea sfâșietorul ei Imn, care produce nesfârșită iubire și nesfârșită suferință, nesfârșite speranțe și nesfârșite dezamăgiri.
Privind harta Bucovinei ruptă în două și harta României, veți înțelege fără multă vorbă în plus versurile Imnului Bucovinei: „Munților cu creasta rară, / Nu lăsați Straja să piară! / Dacă piere Straja voastră / A pierit și țara noastră!”; „Și-napoi când or veni / Tot pe tine te-or iubi!”.
Ascultați imnul, priviți harta Bucovinei și veți simți cum inima va bate în pieptul vostru mai tare!”
Dorin Popescu
Dorin Popescu, fost diplomat al Statului Român la Cernăuți (2007-2011), este președintele de onoare al Juriului la concursul „Cealaltă Bucovină” – SOPS 7 / noiembrie 2020.
2 comentarii
Ioana Revnic
Mulțumesc. Știam articolul! Felicitări!
Acatrini
https://nordulbucovinei.blogspot.com/2017/07/constantin-mandicevschi-autorul.html