Mă numesc Iustin. Sunt un copil născut și crescut în România. Îmi iubesc nespus  țara, așa cum este ea, deși mi-ar plăcea să fie unele lucruri diferite.  

 

Îmi iubesc țara pentru că este locul unde m-am născut, am crescut și simt o legătură  puternică între mine și familie, oameni, prieteni, pământ.

O iubesc pentru sfințenia  locurilor pe care calc, pentru sutele de sfinți și de oameni vrednici pe care i-a dat.

Pentru eroii și pentru domnitorii care au apărat-o până la ultima suflare. 

Nu mi-ar fi plăcut să mă nasc în  altă țară, îi mulțumesc Lui Dumnezeu că sunt român și că trăiesc aici. 

 

Îmi iubesc țara pentru că îmi oferă mereu noi experiențe. Este mereu surprinzătoare, mereu te lasă să îi mai descoperi o nouă taină sau o altă  frumusețe. Și, când crezi că nu mai ai nimic de văzut, iarăși apare misterul unei noi  descoperiri! 

 

Românii și-au dorit dintotdeauna o țară a lor. Acest dor nespus ca toți să fie laolaltă, într-o patrie, a dus la formarea unui drum comun, cel al Unirii. Pe drumul Unirii, românii s-au întâlnit în 1871, la o serbare a lor. 

 

Și unde oare putea să fie organizată Serbarea tuturor românilor, dacă nu la Mănăstirea Putna? La căpătâiul marelui domnitor Ștefan Cel Mare și Sfânt, ctitorul mănăstirii și simbolul celor mai înalte trăiri patriotice și creștine?

 

De hramul Adormirii Maicii Domnului, aici, acum 150 de ani, s-a desfășurat Prima Serbare a Românilor de Pretutindeni.

 

Am fost de multe ori la Putna, este un loc încărcat de sfințenie. De fiecare dată, am simțit ceva înălțător, care mă făcea să vreau să schimb ceva la mine. Îmi doream ca, din acea zi, să fiu mai bun, mai pe placul Lui Dumnezeu. Acesta este sentimentul pe care îl trezește Mănăstirea Putna în sufletul fiecărui om care-i calcă pragul. 

 

În 1871, românii s-au adunat, așadar, la Serbarea de la Putna cu gândul  de a fi împreună, unul lângă altul, dar mai ales cu gândul de a fi în comuniune  sufletească și spirituală. Gândul Unirii i-a însuflețit pe toți cei adunați acolo. Din nou pot spune, cu emoție: Sunt mândru că am astfel de înaintași!

 

Serbarea a reunit tineri de pe ambii versanți ai Carpaților. Ce tineri vrednici existau pe  timpuri! Sunt sigur că mai sunt și acum. Tineri cărora le este suficient un singur impuls, pentru a schimba lumea. Din păcate, puțini  dintre participanţii la evenimentul din 1871 vor mai prinde înfăptuirea Marii Uniri. 

 

Însuflețiți de Mihai Eminescu, pe atunci student la Viena, românii s-au întâlnit cu scopul de a conștientiza faptul că, oriunde s-ar afla, au aceeași patrie, sunt frați de credință, de  limbă și de neam. 

 

Ce îndemn Dumnezeiesc trebuie să-i fi mânat pe tinerii acelor vremuri! Cu ei s-a  realizat o adevărată lucrare a lui Dumnezeu, care a binecuvântat adunarea. Ea nu a rămas fără de ecou, pentru generațiile următoare.

 

Pentru că marea familie a românilor de astăzi s-a clădit pe efortul, pe credința, pe jertfa și, mai ales, pe voința de nezdruncinat a românilor de atunci. Acest gând ni l-ar putea transmite cineva care a participat la Serbarea din 1871. 

 

Să facem ca amintirea acestui moment să se păstreze cât mai mult timp! Nicio faptă a noastră nu rămâne fără  efect. Bineînțeles, un om ca Eminescu poate nu se va mai naște niciodată, dar asta nu ne oprește să facem ceva – atât cât putem – pentru țara noastră și pentru oamenii ei.

 

Să fim urmași vrednici ai Sfântului Voievod Ștefan cel Mare și să ne apărăm identitatea națională. Să ne ținem de credința strămoșilor noștri. Să fim păstrătorii valorilor naționale și continuatorii tradițiilor. Să fim uniți, să avem voința de a face binele. 

 

Să lăsăm deschisă cămara inimii noastre, pentru cei de lângă noi.

 

Iustin Teodor Rebenciuc (12 ani),

MENȚIUNE la Concursul SOPS 12 – Putna 1871. Serbarea tuturor românilor 

Ilustrație de Luca Andrei Coman (7 ani) 

***

Aflați mai multe despre manifestările organizate la Mănăstirea Putna, cu prilejul împlinirii a 150 de ani de la Prima Serbare a Românilor de Pretutindeni: Putna 150. Continuitatea unui ideal.

Accesați site-ul www.serbareputna150.ro

Și paginile serbării: