Prima literă scrisă în caietul de elev. Primul mers pe bicicletă. Prima lungime de bazin, înotată fără niciun ajutor, de la un capăt la altul. Prima piruetă pe gheață – făcută în stilul patinatorilor celebri. Toți ne amintim momentul în care, după zeci de ore de muncă, după încercări și eșecuri, reușim să facem pentru PRIMA OARĂ ceea ce am învățat.
Dacă e septembrie, la Spune-mi o poveste pentru suflet ne gândim la ceea ce învățăm.
„Învață de la toate” este tema celei de-a cincea ediții a concursurilor noastre, inspirată din ACEASTĂ poezie, pe care vă propunem să o (re)descoperiți.
Concursul lunii septembrie are trei secțiuni: ARTE PLASTICE, LITERATURĂ, ABILITĂȚI PRACTICE, adresându-se – în premieră! – ȘI liceenilor. La concurs pot participa copii și adolescenți cu vârsta cuprinsă între 5 și 18 ani.
La secțiunea de ARTE PLASTICE, aceștia vor realiza o lucrare care să ilustreze UN vers din poezia Învață de la toate. Lucrările pot fi realizate prin orice tehnică (grafică, desen, pictură, colaj etc.), pe hârtie format A4, A3 sau A2, pe carton sau pe pânză. Acestea vor fi jurizate în cadrul următoarelor categorii de vârstă: 5-7 ani; 8-10 ani; 11-12 ani, 13-14 ani și liceeni.
SECȚIUNEA LITERARĂ cuprinde patru categorii de vârstă: 7-9 ani, 10-12 ani, 13-14 ani și liceeni.
Copiii din clasele primare și gimnaziale vor scrie un text (în proză sau în versuri) în care vor răspunde la întrebările: Care este cel mai important lucru învățat de mine până acum? Cine, când și cum m-a învățat acest lucru? Iar liceenii vor redacta un eseu cu titlul Ce învăț de la alții? Ce învață alții de la mine?
Vom aprecia: respectarea temei, coerența și logica textului, corectitudinea și expresivitatea exprimării, originalitatea. Așteptăm textele în format Word, cu diacritice sau scrise de mână, apoi fotografiate sau scanate.
Cel mai bun text de la această secțiune va fi inclus într-un manual de limba și literatura română pentru elevii români din Ungaria, realizat de prof. dr. habil. Florin Cioban, cadru didactic la Universitatea E.L.T.E. din Budapesta și Universitatea din Oradea.
La secțiunea de ABILITĂȚI PRACTICE, concurenții sunt invitați să realizeze un colaj cu tema Drumul meu, ghidându-se după ACESTE SUGESTII de lucru.
Participanții vor trimite poza finală a colajului și, într-un text de 50-70 de cuvinte, vor preciza trei lucruri pe care le-au învăţat, realizând acest proiect. Textul va fi redactat într-un document Word sau va fi trimis ca mesaj al e-mailului în care este expediată fotografia.
Categoriile de vârstă la această secțiune sunt 7-9 ani, 10-12 ani, 13-14 ani și liceeni.
***
Așteptăm până în 23 septembrie, la adresa concursuri.sops@gmail.com, lucrările și următorul formular de înscriere completat: FORMULAR DE ÎNSCRIERE. Participanții la concurs sunt rugați să sprijine dezvoltarea demersului de educație caracterială „Spune-mi o poveste pentru suflet”, acordându-ne dreptul de a folosi lucrările trimise, conform detaliilor din formularul de înscriere.
Câștigătorii vor fi anunțați pe 30 septembrie pe site-ul www.bunatate.ro, pe pagina de Facebook „Spune-mi o poveste pentru suflet” și în grupul de Facebook cu același nume.
Marele Premiu este un stilou Poenari.
Vor fi și alte premii surpriză.
Mult succes!
Obțineți informații suplimentare scriind la concursuri.sops@gmail.com.
Echipa „Spune-mi o poveste pentru suflet”
Surse foto: Ben White, Rasid Sadykov – Unsplash