Concursul lunii februarie – Răbdare, răbdare, răbdare…

Dragi iubitori de povești pentru suflet, Bine v-am regăsit. După o lună de pauză, reluăm concursurile noastre, mulțumindu-vă pentru răbdarea cu care ați așteptat această nouă ediție și pentru mesajele de încurajare pe care ni le-ați trimis în acest răstimp. Le suntem recunoscători, totodată, celor care ne-au oferit sugestii de îmbunătățire a proiectului SOPS. Dar…

Articol de

Ioana Revnic

Publicat la

Blogul cu bunătățiConcursuri

Dragi iubitori de povești pentru suflet,

Bine v-am regăsit.

După o lună de pauză, reluăm concursurile noastre, mulțumindu-vă pentru răbdarea cu care ați așteptat această nouă ediție și pentru mesajele de încurajare pe care ni le-ați trimis în acest răstimp. Le suntem recunoscători, totodată, celor care ne-au oferit sugestii de îmbunătățire a proiectului SOPS.

Dar să nu mai lungim vorba și să anunțăm că tema celei de-a 18-a ediții a concursurilor Spune-mi o poveste pentru suflet este Răbdare, răbdare, răbdare.

În competiție se pot înscrie copii cu vârsta cuprinsă între 5 și 14 ani, liceeni și adulți, iar secțiunile acestei ediții sunt: LITERATURĂ și ARTE PLASTICE.

SECȚIUNEA LITERARĂ

Categorii de vârstă: 7-9 ani, 10-12 ani, 13-14 ani, liceeni și adulți

  • Copiii de 7-9 ani și 10-12 ani vor scrie o povestire din care să reiasă dacă răbdarea este folositoare sau nu.
  • Concurenții de 13-14 ani vor scrie o narațiune valorificând o idee desprinsă din citatul „Când ți se termină răbdarea, ia-o de la capăt: răbdare, răbdare, răbdare…”  În textele lor, vor integra o secvență descriptivă și una dialogată.
  • La celelalte categorii de vârstă, participanții vor redacta un eseu în care își vor exprima opinia în legătură cu afirmația „Când ți se termină răbdarea, ia-o de la capăt: răbdare, răbdare, răbdare…”. Aceștia își vor susține punctul de vedere cu (cel puțin) un argument și un contraargument, valorificând lecturile citite și experiența personală.

Vom aprecia: respectarea temei, prezența episoadelor unei narațiuni, coerența și logica textelor, corectitudinea și expresivitatea exprimării, originalitatea. Așteptăm textele în format Word, NEAPĂRAT cu diacritice sau scrise de mână, apoi fotografiate sau scanate.

Secțiunea de ARTE PLASTICE

Categorii de vârstă: 5-7 ani; 8-10 ani; 11-12 ani, 13-14 ani

Îi provocăm pe copii să devină ilustratori și să realizeze ilustrația pentru următorul fragment din cartea Răbdarea, scrisă și ilustrată de Veronica Iani:

– Nici măcar nu știi ce dorință am. Ce să fac cu ghinda? s-a încruntat oaia roz.

– Nu este nevoie să-mi spui ce-ți dorești, îi răspunse bătrânul sihastru. Du-te și sădește ghinda în pământ, apoi ud-o câte puțin în fiecare zi.

Oaia a dat nedumerită din cap, dar a făcut întocmai.

După o lună, oița se plictisise îngrozitor și a vrut să plece.

– Dorința mea era să ajung peste tot în lume, în schimb, iată-mă aici, udând o ghindă din care nu răsare nimic, s-a plâns ea. Când îmi îndeplinești dorința? 

– Udă în continuare ghinda, i-a spus bătrânul.

După șase luni, oaia a țipat:

– Nu mai am răbdare! Plec! Îți bați joc de mine! Iar ghinda de abia a răsărit. Nu vrea să crească mai repede.

– Încă nu poți pleca. Ți-am zis că mă ocup de dorința ta.

– Dar nu mai suport. Mi-am pierdut răbdarea. Cât mai durează?

– Ei, când ți se termină răbdarea, ia-o de la capăt. Răbdare, răbdare, răbdare… Știi, când plantezi o sămânță, degeaba încerci s-o faci să crească mai repede. Ba, se va întâmpla exact invers. Dacă tragi de ea ca să o grăbești, o vei scoate din pământ și nu va mai rodi deloc.

Lucrările vor fi realizate pe hârtie format A4, A3 sau A2, pe carton sau pe pânză, printr-o tehnică la alegerea artiștilor.

***

Contribuțiile tuturor sunt așteptate până în  23 februarie, la adresa concursuri.sops@gmail.com, plus următorul formular de înscriere completat FORMULAR DE ÎNSCRIERE.

Câștigătorii vor fi anunțați în  1 Martie, pe site-ul www.bunatate.ro, pe pagina de Facebook „Spune-mi o poveste pentru suflet” și în grupul de Facebook cu același nume.

Această ediție este realizată în colaborare cu Liceul Pedagogic „Anastasia Popescu”, din București.

Așteptăm cu… nerăbdare vești de la voi :-)!

Cu prețuire, 
Ioana Revnic și echipa SOPS

 

Lasă primul comentariu

Citește și alte articole