Se povestește că unui copil îi era foarte, foarte greu să învețe. Stătea ore întregi cu cartea în mână, citea o dată, de două ori, de trei ori, dar – când să repete ce a citit sau când era ascultat la școală – constata că nu îi rămăsese mare lucru în minte. Din acest motiv, era foarte supărat. Bietul de el nu știa ce să mai facă! Într-o zi, s-a dus la biserică și s-a rugat din toată inima să i se dezlege mintea.
Atunci, a auzit vocea încurajatoare a Maicii Domnului care i-a spus că dorința i se va împlini.
Din acel moment, a început să învețe cu ușurință. Când a crescut, a devenit călugăr, iar – mai apoi – a ajuns sfânt. Numele lui este Alexandru din Svir.
Cred că fiecare dintre noi ar putea să povestească măcar o întâmplare (din viața sa ori a cuiva apropiat) despre puterea rugăciunii. Vă invit să faceți acest lucru, în cadrul celei de-a 20-a ediții a concursului „Spune-mi o poveste pentru suflet”.
Tema ediției este „Ce poate rugăciunea?”
În competiție se pot înscrie copii cu vârsta cuprinsă între 5 și 14 ani, liceeni și adulți, iar secțiunile acestei ediții sunt: LITERATURĂ și ARTE PLASTICE.
SECȚIUNEA LITERARĂ
Categorii de vârstă: 7-9 ani, 10-12 ani, 13-14 ani, liceeni și adulți
Participanții vor povesti o întâmplare prin care să evidențieze puterea rugăciunii în viața proprie sau în viața celor din jur.
Textul poate fi scris în proză sau în versuri.
Vom aprecia: respectarea temei, prezența episoadelor unei narațiuni, coerența și logica textelor, corectitudinea și expresivitatea exprimării, originalitatea. Așteptăm textele în format Word, NEAPĂRAT cu diacritice, sau scrise de mână, apoi fotografiate sau scanate.
Secțiunea de ARTE PLASTICE
Categorii de vârstă: 5-7 ani; 8-10 ani; 11-12 ani, 13-14 ani
Copiii sunt invitați să ilustreze una dintre rugăciunile din această cărțulie de rugăciuni a copiilor din Grupul de cateheză de la Biserica „Sfântul Dumitru-Poștă”, din București. Citiți rugăciunile AICI.
Lucrările vor fi realizate pe hârtie format A4, A3 sau A2, pe carton sau pe pânză, printr-o tehnică la alegerea artiștilor.
În textul e-mailului care va însoți expedierea lucrării se va preciza și titlul rugăciunii alese.
***
Dragi prieteni,
Dacă știți rugăciuni de pe vremea bunicilor, a străbunicilor, rugăciuni frumoase, rugăciuni mai puțin cunoscute, vă rog să ni le dăruiți. Trimiteți-le la adresa concursuri.sops@gmail.com.
În plus, vă mai rog să mă ajutați să găsesc o rugăciune din copilăria mea. O învățasem de la bunica și o ziceam înainte de culcare. Din rugăciunea bunicii, mi-au rămas în minte doar două versuri: „Că și vita-ți face cruce/ Când se duce să se culce…” Și nimeni din familie nu-și mai amintește – din păcate – rugăciunea întreagă. Dacă o știți dvs., vă rog să-mi scrieți la adresa concursuri.sops@gmail.com.
Ar fi ca și cum m-ați ajuta să găsesc cel mai prețios dar primit cândva de la bunica. Un dar pe care l-am ascuns bine într-un loc de care nu mai știu nimic.
Vă mulțumesc de pe acum!
***
Contribuțiile tuturor sunt așteptate până în 23 aprilie, la adresa concursuri.sops@gmail.com, plus următorul formular de înscriere completat FORMULAR DE ÎNSCRIERE.
Câștigătorii vor fi anunțați în 30 aprilie, pe site-ul www.bunatate.ro, pe pagina de Facebook „Spune-mi o poveste pentru suflet” și în grupul de Facebook cu același nume.
***
Această ediție a concursului nostru este realizată în colaborare cu Liceul Pedagogic Ortodox „Anastasia Popescu”, din București și cu Biserica „Sfântul Dumitru Poștă” – Paraclis Universitar, din București.
Cu drag,
Ioana Revnic și echipa SOPS
Ilustrație realizată de Veronica IANI, scriitoare și ilustratoare de cărți pentru copii. Descoperiți cărțile Veronicăi Iani AICI!
Cum vă puteți implica?
Susțineți activitățile Asociației „Spune-mi o poveste pentru suflet”
- distribuind articolele despre activitățile din proiectul SOPS;
- devenind voluntari SOPS;
- donând în contul Asociației Spune-mi o poveste pentru suflet:
Cont: RO65BTRLRONCRT0624723301
Banca Transilvania – Bucureștii Noi
C.I.F 44531306