„Chip de om, chip de Dumnezeu”

Povestea pe care v-o recomand astăzi este despre Hristos și despre dragostea Lui fără egal pentru fiecare dintre noi, oricât de mic și de neînsemnat ar părea în ochii celorlalți. „Chip de om, chip de Dumnezeu”, cartea Brândușei Vrânceanu, e o carte caldă, plină de speranță și mângâietoare ca o atingere de mamă. Este despre…

Articol de

Mădălina Andreescu

Publicat la

Blogul cu bunătățiCărți

Povestea pe care v-o recomand astăzi este despre Hristos și despre dragostea Lui fără egal pentru fiecare dintre noi, oricât de mic și de neînsemnat ar părea în ochii celorlalți.

„Chip de om, chip de Dumnezeu”, cartea Brândușei Vrânceanu, e o carte caldă, plină de speranță și mângâietoare ca o atingere de mamă. Este despre o femeie gârbovă, aceeași din Evanghelia de la Luca 13, pe care Mântuitorul a vindecat-o după ce fusese bolnavă timp de 18 ani. Scriitoarea păstrează, în povestea sa, multe elemente din Sfânta Scriptură: femeia însăși, boala ei, locul vindecării – în sinagogă, când Hristos le vorbea celor veniți să-L asculte, reținerea ei de a cere de la El vindecarea, întreținută, poate, de neputința de a privi în ochii celorlalți din cauza faptului că era gârbovă și nu-și putea ridica privirea din pământ, chemarea ei de către Hristos.

În ciuda infirmității sale, care o face să se simtă ca un smochin neroditor, de care Mântuitorul spune să fie tăiat și aruncat în foc, femeia gârbovă este văzută în taină de El, Cel care privește și citește inimile oamenilor. Cartea nuanțează trăirile femeii, durerea ei, neputința care o face să simtă că trăiește degeaba.

Paralela din carte, pe care o anunță însuși titlul, amintește, pe de o parte, că suntem creați după chipul și asemănarea lui Dumnezeu, iar pe de altă parte ne amintește că Cel necuprins a luat trup de om pentru mântuirea noastră, rămânând, în același timp, Dumnezeu. Citind, ne întărim credința că Dumnezeu nu ne lasă de-a pururea în propriile dureri, fizice ori sufletești, ci că El vine, la momentul potrivit, să ne dezlege de neputința noastră.

E o carte pe care o poate citi un copil, nerăbdător să-i pătrundă tâlcul.

E o carte pe care o poate citi un profesor de religie, valorificându-i înțelesul în discuții cu elevii.

E o carte pe care o poate citi o bunică sau o mămică, pentru a-și aminti să-și ridice privirea, chiar și atunci când greutatea lumii o trage în jos și o ține captivă, uitând să privească în ochii celor de lângă ea. Iar când simte că nu se poate ridica, să asculte glasul Lui, la auzul Căruia va simți “căldura tuturor verilor din frageda copilărie, blândețea mâinilor mamei, siguranța din brațele tatălui, certitudinea că este iubită…”

Cartea a apărut în anul 2023, la editura Nepsis, cu ilustrații de Ovidiu Gliga.

Text de Mădălina Andreescu

Lasă primul comentariu

Citește și alte articole