Dacă l-ai fi cunoscut pe Sfântul Ioan Casian când era mic, poate ți s-ar fi părut un băiat prea cuminte. Semăna, cumva, cu acel coleg al tău care vine mereu la școală cu lecția învățată. Care le vorbește politicos tuturor. Care ascultă. Care e curios și dornic să învețe. Căruia îi place să citească, să scrie…

 

Unii consideră că asemenea copii sunt plictisitori. Altora li se par ciudați. Asta pentru că nici unii, nici alții nu au răbdare să îi cunoască prea bine. Oricum, eu zic că merită să te împrietenești cu asemenea copii. Nu știi niciodată câte lucruri interesante ați putea să faceți împreună! La fel cum au făcut Sfântul Ioan Casian și prietenul său din copilărie, Gherman, devenit, la rându-i, sfânt. Știai că împreună au călătorit – la un moment dat – pe trei continente?

 

Sfântul Ioan Casian s-a născut în secolul al IV-lea d. Hr, în Dobrogea de azi. Pe atunci, această parte de țară se numea Sciţia Mică. 

Dar nu sciții erau stăpânii acestor pământuri. Ci geții. Sau dacii dobrogeni, un neam de oameni drepți și viteji. De-a lungul vremii, alături de aceștia au trăit și alte popoare. De exemplu, sciții, despre care se spunea că sunt urmașii legendarului Hercule, de la care au moștenit vitejia. Și grecii, care au înființat aici orașe. Numele de „scit” apare în scrierile de demult, referindu-se inclusiv la geții de prin partea locului.

 

După cucerirea Daciei de către romani, Sciția Mică a devenit parte din Imperiu. În acest ținut, pe vremea marilor persecuţii creştine din secolele I-IV d. Hr., erau exilați sau uciși unii creştini care refuzau să își lepede credința și să se închine idolilor.

 

Sf. Ioan Casian a venit pe lume aici, în jurul anului 360, în ținutul Casienilor și al peșterilor locuite de pustnicii timpurilor. Azi, în locul său de baștină, pe dealul Casienilor din apropiere de Gurile Dobrogei, se înalță o mănăstire care îi este închinată.  

Părinții săi erau oameni înstăriți și credincioși.

Mama și tata au vrut să îi ofere băiatului lor tot ce era mai bun. La fel cum dorește să facă orice părinte, pentru propriul copil. Ei i-au vorbit primii despre Dumnezeu. Despre credința în El. Despre dragostea față de Acesta. L-au învățat să facă fapte bune. Și să se roage. 

Apoi, când a crescut, l-au dat la școală, într-unul din cele mai importante orașe ale vremii – Tomis, Histria sau Axiopolis. Aici, i-a studiat pe marii clasici și filosofi greci și latini. A învățat și la una din mănăstirile din acea regiune. La mănăstire a citit scrieri ale unor mari gânditori creștini. Aceștia erau buni cunoscători ai Scripturilor, specialiști în învățătura despre Dumnezeu.  

Tu, astăzi, ai la îndemână multe cărți de folos. Important e să le citești! Le poți citi în limba ta sau în alte limbi studiate la școală. La vremea lui, tânărul Ioan Casian a citit multe cărți ziditoare. Erau în greacă și în latină, dar le-a parcurs cu ușurință, întrucât cunoștea perfect aceste limbi. 

De mic, a trăit printre călugări și tot printre ei și-a găsit un îndrumător: pe Gherman, ruda sa, prietenul său, primul său duhovnic. Datorită lui, Sf. Ioan Casian s-a călugărit. Alături de el, a trăit într-una din mănăstirile dobrogene. Și, împreună cu el, a plecat din Dobrogea în lumea largă.

A lăsat acasă niște părinți iubitori, pe care nu îi vor revedea niciodată. Și de care îi va fi dor o viață întreagă. 

Dar oare ce l-a făcut să plece departe de familie, departe de casă?

(Va urma)

***

Acum, micule cititor, răspunde de zor:

  • Unde s-a născut Sf. Ioan Casian? 
  • Scrie trei lucruri pe care le-ai reținut în legătură cu locul său natal.
  • Se știu foarte puține lucruri despre copilăria Sfântului Ioan Casian. Într-una din scrierile sale, își amintește de „câtă evlavie și pietate era plină inima părinților noștri. Știam că ei nu ne-ar împiedica niciodată de la înfăptuirea planurilor noastre [de a intra în mănăstire, de a pleca de acasă] și ne gândeam mereu că mai mult lor le datorăm înaintarea noastră duhovnicească. Ne scuteau de orice griji, ne asigurau toate ale traiului, îndeplinind ei cu bucurie tot ce ar fi trebuit să facem noi.” Ce însușire a părinților Sf. Ioan Casian te-au impresionat cel mai mult? De ce?
  • Și părinții tăi își arată dragostea față de tine. La fel cum făceau și părinții Sf. Ioan Casian. Tu ce faci, ca să le arăți că îi iubești?
  • Pentru ce le ești recunoscător sau recunoscătoare părinților tăi – azi?
  • Dă un răspuns la întrebarea din finalul textului.

Ioana REVNIC

Călătorie în copilăria sfinților –

Sfântul Ioan Casian (I)

 

Citește și Sfântul Ioan Casian (II) – Părintele monahilor din Apus

 

„Călătorie în copilăria sfinților. File de poveste” este proiectul anului 2021, desfășurat de Parohia Sfântul Pantelimon – Foișorul de foc, din București. Mai multe detalii găsiți pe PAGINA DE FACEBOOK.

Sursă foto Mapio.net