Într-o vreme în care nu existau nici mașini, nici autobuze, nici trenuri, nici avioane, Sfântul Ioan Casian a călătorit pe trei continente: Asia, Africa și Europa.

 

Din ce motiv?! Pentru a învăța cum să își trăiască viața de călugăr, cât mai bine. Oare – ai putea spune – CHIAR era nevoie să umble prin lume, pentru a face așa ceva?! Doar și în Sciția Mică, la el acasă, existau mănăstiri…  

 

Nu știu care este cel mai bun răspuns la această întrebare. Dar m-am gândit în felul următor.

 

Care este materia ta preferată? Ți-ar plăcea să înveți secretele ei de la cei mai buni profesori din lume? De la savanți? De la specialiști renumiți?

 

Tânărul Ioan Casian voia să afle de la monahii cei mai luminați ai vremii tot ce se putea ști despre viața călugărească. Îndărătul acestei dorințe era dragostea de Dumnezeu.

 

Când te îndrăgostești de Dumnezeu, în inima ta crește un dor. Vrei să-L cunoști cât mai bine. Vrei să stai în preajma oamenilor care L-au descoperit deja. Vrei să te apropii cât mai mult de El.

Dorul de locurile pe unde Dumnezeu Fiul a umblat printre oameni l-a făcut pe călugărul Ioan Casian să pornească spre Țara Sfântă. Astfel, în anul 380, pleacă spre Betleem. Nu e singur. Îl însoțesc sora sa și Cuviosul Gherman. Ajung la destinație și, cei doi călugări intră într-o mănăstire, iar sora sfântului – într-o obște de călugărițe, unde rămâne pentru totdeauna.

După un timp, la sfatul unui părinte bătrân, cei doi stră-români se duc din Betleem mai departe, în Egipt. La mănăstirile și în sihăstriile egiptene stau șapte ani, învățând de la oamenii lui Dumnezeu din pustie. Călugări, stareți, pustnici și dascăli. 

Sfântul Ioan Casian merge din chilie în chilie. Stă de vorbă cu aceștia. Adună de la fiecare înțelepciune și vorbe insuflate de Duhul Sfânt. Consemnează în scris tot ce aude. Așa cum ar face – azi – un jurnalist pasionat de un subiect despre care vrea să știe TOT ce se poate ști. Convorbirile cu părinții pustiei și celelalte scrieri despre rânduielile monahale de aici vor deveni un îndrumar al vieții călugărești din acea vreme.

La un moment dat, cuvioșii Ioan Casian și Gherman nu își mai găsesc în Egipt liniștea dorită. Din cauza unor uneltiri ale patriarhului Teofil din Alexandria Egiptului, sunt nevoiți să părăsească țara. Pleacă la Constantinopol, unde sunt primiți de Sfântul Ioan Gură de Aur, care era Arhiepiscop. Acesta îl hirotonește diacon pe Ioan Casian și preot – pe călugărul Gherman.

Amândoi îi rămân în preajmă, fiindu-i ucenici.

La rându-i, Sfântul Ioan Hrisostom devine victima uneltirilor aceluiași patriarh Teofil. Este dat jos din scaunul de ierarh și exilat. Prietenii Casian şi Gherman merg la Roma, pentru a-i lua apărarea în fața Papei. Dar nu reușesc să îl ajute cu nimic pe părintele lor.  

În anul 407, Sfântul Ioan Gură de Aur moare, în exil. Când primește vestea aceasta, Sfântul Ioan Casian suferă mult. Și decide să mai plece din capitala Imperiului Roman de Apus. Nici măcar în ținuturile natale nu se va mai întoarce.

La Roma, este făcut preot. De aici, este trimis la Marsilia, în sudul Franței de azi, unde  întemeiază două mănăstiri: una de călugări (Mănăstirea Sfântul Victor). Și una pentru călugărițe.

Adună în jurul său mulți ucenici, pe care îi învață cum să fie călugări iubitori de Dumnezeu, cum să lupte cu păcatele, cum să trăiască într-o obște mănăstirească.

Scrie cărți pentru îndrumarea lor, din care se vor inspira, de-a lungul secolelor, mari oameni ai bisericii din Apus. 

Sfântul Ioan Casian se mută din această lume în anul 435, după ce mai bine de 60 de ani fusese călugăr.

Moaștele lui se găsesc într-o capelă subterană din Mănăstirea Sfântul Victor, din Marsilia. Capul și mâna dreaptă se află în biserică, spre închinare.

Este cinstit de toți călugării Bisericii Apusene, care îl consideră un părinte al lor şi un mare învățător al monahismului.

De cinstire se bucură și în Biserica Ortodoxă. Îl pomenim în 29 februarie, în anii bisecți. Și în 28 februarie, în restul timpului.

Dar nu este pomenit de unul singur. Ci alături de Sfântul Gherman, prietenul său de-o viață pământească. Și de veșnicie.

Ioana REVNIC

Călătorie în copilăria sfinților –

Sfântul Ioan Casian (II)

„Călătorie în copilăria sfinților. File de poveste” este proiectul anului 2021, desfășurat de Parohia Sfântul Pantelimon – Foișorul de foc, din București. Mai multe detalii găsiți pe PAGINA DE FACEBOOK.

Citește și Sfântul Ioan Casian (I) – Ce l-a făcut să plece departe?

Foto Basilica.ro – Pomenirea Sf. Casian la mănăstirea întemeiată în Marsilia