2 zile, 200 de copii, povești și întâlniri care sărbătoresc viața

Luna trecută am avut o sumedenie de motive de sărbătoare! Ne-am străduit să le fructificăm cât mai bine. Făcând o retrospectivă, ne dăm seama câte motive de bucurie au rezultat din frumoasele evenimente pe care le-am organizat sau la care am luat parte. Dintre acestea, cele mai dragi sufletului nostru au fost momentele în care…

Articol de

Ioana Revnic

Publicat la

Blogul cu bunătățiAteliere de povești

Luna trecută am avut o sumedenie de motive de sărbătoare! Ne-am străduit să le fructificăm cât mai bine. Făcând o retrospectivă, ne dăm seama câte motive de bucurie au rezultat din frumoasele evenimente pe care le-am organizat sau la care am luat parte. Dintre acestea, cele mai dragi sufletului nostru au fost momentele în care am spus povești.

Cunoașteți deja faptul că, în luna martie, luna dedicată vieții, la Spune-mi o poveste pentru suflet sărbătorim recunoștința pentru darul vieți prin intermediul poveștilor. Ne sunt dragi poveștile și știm că a spune povești e cea mai la îndemână modalitate de a da binele mai departe!  Tocmai de aceea ne-am propus să reluăm Caravana poveștilor și să susținem din nou ateliere Spune-mi o poveste pentru suflet în școlile din Iași. Și iată că, în doar două zile, în 21 și 24 martie, poveștile pentru suflet au ajuns la peste 200 de copii!

Împreună cu Georgiana Nistor, prietena și coechipiera mea de nădejde din cadrul proiectului SOPS, am pornit cu entuziasm, într-o zi de marți, către instituția gazdă: Liceul Teoretic Waldorf din Iași. Astfel, elevii de la clasa pregătitoare, clasa I, clasa a II-a, respectiv clasele a III-a și a V-a au descoperit câte ceva din tainele Curajului și ale Iertării.

Cărțile Curajul și Iertarea, scrise și ilustrate de Veronica Iani au creat prilejul de a învăța cât de importante sunt alegerile pe care le facem, ce este curajul și cum putem să devenim curajoși. În plus, am înțeles care pot fi consecințele lipsei curajului și cât de folositoare poate fi cultivarea curajului bun încă de la cele mai fragede vârste. Nu putem reda în cuvinte cât de câștigați ne-am simțit când am priceput de ce iertarea este atât de importantă! Totuși, ținem să împărtășim cu voi faptul că cele două povești ale Veronicăi Iani, cântecele, jocurile și discuțiile de care ne-am bucurat împreună ne-au pus în postura de a distinge Binele de Rău, dar și de a găsi modalități care să ne sprijine în depășirea obstacolelor din viața cotidiană. Multe sunt învățăturile pe care le-am desprins din poveștile Veronicăi, însă două gânduri le-am imprimat adânc în mințile și sufletele noastre: Curajul este cheia care te ajută să faci binele, iar iertarea este cheia care ne face liberi!

După ziua de marți, care a fost plină de emoții, zâmbete, îmbrățișări și gânduri de recunoștință, am căpătat curajul de mai oferi patru ore din timpul nostru liber, pentru a face bine prin povești! Prin urmare, vineri am revenit la aceeași școală. De data aceasta, alți copii așteptau cu nerăbdare să trecem pragul clasei lor. Ne-au copleșit cu entuziasmul lor și mai apoi cu întrebările și gândurile profunde despre curaj și iertare.

Am rămas cu mulțumire în suflet, pentru că avem încredințarea că atelierele de povești SOPS îi integrează pe copii într-un fel de simfonie acțională care îi inspiră să producă binele pentru semeni.

Mare ne-a fost bucuria când am primit și feedback din partea doamnelor învățătoare de la clasele unde au ajuns poveștile ziditoare. Vrem să vi le facem cunoscute:

„Povestea are fir bogat…ea împletește calități umane și învățături într-un fel… doar de copii gustat și de adulți, cu sufletul curat, creat. Veronica Iani știe cum să transmită celor mici esența bunătății. Zilele lui Martie au umplut Liceul Waldorf de cântec, joc, întrebări și descoperiri despre Curaj și Iertare, despre valoarea Vieții și despre bucuria de a fi copil. Le mulțumesc Iulianei și Georgianei pentru ca au pus sămânța cea bună în sufletele a peste 200 de copii din școală noastră. Nădăjduiesc că și noi am transmis un strop de Armonie și Bucurie. Cu dor de revedere, prof. Irina Mîncă”

«Zumzet de bucurie și hărnicie răsună prin glasurile cristaline ale copiilor  de la clasa pregătitoare Albinuțele vestind dimpreună cu doamna învățătoare:

„Și dragă-mi este viața!

Dragă mi-e și lumina întrețesută-n mine,

Lumina cerului întrețesută-n noi!”

Liceul Teoretic Waldorf din Iași al cărui motto este „Prețuiește viața!” găzduiește două tinere minunate și înzestrate cu daruri alese, Iulia….și Georgiana Nistor care cu farmecul și candoarea copilăriei povestesc, se joacă, cântă la unison și cu acompaniament de chitară, rostesc ghicitori cu glas actoricesc reușind să-i captiveze pe copii în jocurile vieții:

„Binele şi răul în jurul tău se vor juca

Lumea asta moartă va-ncerca să-ţi fure dragostea

Niciodată, să nu uiţi de inima ta…”

Privesc cu demnitate spre lume, cu dragul cu care Dumnezeu ne privește și ne lasă nouă, celor mici și celor mari cheia CURAJULUI de a face binele împărtășind  din frumusețile viețuirii creștine și  mărturisind tuturor cât bine ne-a făcut nouă Dumnezeu! Din razele aurii ale mărinimosului soare copiii au împletit cununi de recunoștință Iuliei și Georgianei, două inimi ce povestesc cu însuflețire cât de frumoasă este viața!» Elena Popa, învățătoare la clasa pregătitoare “Albinuțele”, Liceul Teoretic Waldorf din Iași

«Tare încântați au fost Copiii Bucuriei (Clasa I B) să-și înceapă ziua cu o călătorie în ,,Lumea Poveștilor”! Georgiana și Iuliana au fost pentru noi cele două zânuțe, trimise chiar de pe tărâmul basmelor, să ne facă poftă de veselie, de iubire și de copilărie autentică. Acorduri de chitară, voci divine, ritmuri, jocuri, poezie, dar… și puțină limbă….,,chineză “, pentru a întregi uimirea și entuziasmul copiilor! Vă mulțumim, dragă Iuliana și dragă Georgiana, pentru darurile voastre …de poveste!!! » – Simona Marinică – învățătoare la clasa I B, Liceul Teoretic Waldorf din Iași

Mulțumim gazdelor noastre, învățătorilor și deopotrivă elevilor de la Liceul Teoretic Waldorf din Iași! Mulțumiri alese doamnelor învățătoare Irina Mîncă, Elena Popa și Simona Marinică pentru gândurile bune pe care ni le-au transmis! Gânduri de prețuire și mulțumire datorăm și domnului prof. de religie, Toma Gania, care a mijlocit desfășurarea acestui proiect de suflet!

Iuliana PÎRVU,

Masterandă la Politici și Management în Educație,

Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației din Iași,

povestitoare la „Spune-mi o poveste pentru suflet”

Lasă primul comentariu

Citește și alte articole