Aflate în vizită la Mănăstirea Sâmbăta de Sus, Andreea și Maria au primit în dar de la mătușa lor povestea Sfinților Martiri Brâncoveni. Opt seri la rând, cele două fete s-au bucurat să asculte o poveste specială, al cărei început nu a fost obișnuitul „A fost odată…”, ci  „Fi-va veșnic!”.

 

De ce? Pentru că povestea Sfinților Martiri Brâncoveni nu se va sfârși niciodată. Prin viață și prin jertfa lor, Sfinții au câștigat viața fără de moarte.

 

În fiecare seară a șederii lor la mănăstire, mătușa celor două fete le-a povestit acestora despre copilăria și tinerețea lui Constantin Brâncoveanu, despre domnia acestuia, despre educația pe care domnitorul le-a oferit-o coconilor (copiilor) lui, despre ajutorul pe care Vodă l-a acordat mănăstirilor din țară și nu numai, dar și despre jertfa domnitorului, a celor patru fii ai săi și a sfetnicului Ianache.

 

A noua parte a poveștii nu este spusă la Mănăstirea Sâmbăta de Sus, nici în alt loc vizitat de Maria și Andreea alături de mătușa lor.

 

A noua parte a poveștii este scrisă câțiva ani mai târziu, în București, unde cele două fete și mătușa lor participă la procesiunea cu Moaștele Sfântului Voievod Martir Constantin Brâncoveanu.

 

Povestea Sfinților Martiri Brâncoveni nu s-a sfârșit odată cu încheierea procesiunii. Andreea, Maria, mătușa lor și cititorii poveștii pe care aceasta le-a spus-o fetelor la mănăstire o duc mai departe.

Alina Ioana Roman

 

*Viața Sfinților Martiri Brâncoveni: o poveste pentru nouă seri, de Brândușa Vrânceanu a apărut la Editura Brumar, în 2014