Episcopul Bretanion: integritate, credință și curaj

#ȘcoalaDeDuminicăLaBasilica AȚI AUZIT VREODATĂ DE SFÂNTUL BRETANION? A fost primul episcop de pe teritoriul țării noastre: cel puțin așa sugerează mărturiile istorice care au rămas despre el și care îl descriu ca fiind un barbat renumit pentru virtuțile sale, curajos și demn. A apărat credința creștină într-o vreme în care circulau tot felul de interpretări…

Articol de

Veronica Caziuc

Publicat la

Blogul cu bunătățiȘcoala de duminică

#ȘcoalaDeDuminicăLaBasilica

AȚI AUZIT VREODATĂ DE SFÂNTUL BRETANION?

🌿A fost primul episcop de pe teritoriul țării noastre: cel puțin așa sugerează mărturiile istorice care au rămas despre el și care îl descriu ca fiind un barbat renumit pentru virtuțile sale, curajos și demn. A apărat credința creștină într-o vreme în care circulau tot felul de interpretări greșite ale acesteia, numite erezii.

🌿Originar din Cappadocia (o regiune din Turcia de azi), Sfântul Bretanion a fost episcop în Dobrogea, la Tomis (adică în Constanța zilelor noastre), între anii 360 și 381. De-a lungul vieții, a avut o legătură strânsă cu Sfântul Vasile cel Mare.

CUM AU COLABORAT CEI DOI?

🌿După analize atente ale scrisorilor Sfântului Vasile, cei mai mulți cercetători au ajuns la concluzia că Sfântul Bretanion a fost ucenicul lui și că lui Bretanion i-a adresat Sfântul Vasile două epistole.

🌿Un moment important ale colaborării lor a fost trimiterea moaștelor Sfântului Sava Gotul în Cappadocia.

🌿Sfântul Sava a fost unul dintre primii martiri ai creștinismului din spațiul românesc. El a fost aruncat în răul Buzău și ucis, pentru că a refuzat să se închine idolilor. Atunci, Episcopul Bretanion a avut grijă ca moaștele să fie recuperate și trimise în siguranță în Cappadocia. Tot el a consemnat povestea suferințelor Sfântului Sava (într-un document numit act martiric), astfel încât întreaga lume creștină să știe, peste ani, prin ce a trecut acesta.

🌿Sfântul Vasile i-a mulțumit ucenicului său și l-a asemănat cu un grădinar care avea grijă de sufletele oamenilor. L-a mai comparat și cu „o creangă înflorită, din rădăcină nobilă” care aduce roade bune, în „țara îndepărtată” în care se stabilise.

A MAI FĂCUT SFÂNTUL BRETANION CEVA IMPORTANT?

🌿Pe vremea sa, erezia arianismului tulbura lumea creștină. Aceasta nega dumnezeirea lui Hristos, care nu era considerat Dumnezeu, ci doar cea mai înaltă creație a Lui.

🌿Învățătura contrazicea credința conform căreia Fiul este de o ființă cu Tatăl, idee afirmată și clarificată de către mai marii bisericii creștine, la Sinodul I Ecumenic de la Niceea.

🌿Împăratul Valens, un susținător al arianismului, a încercat să îl impună și la Tomis. Cum anume? Nici mai mult nici mai puțin, a venit în biserica lui Bretanion și i-a cerut să slujească alături de arieni.

🌿Bretanion a refuzat, reafirmând învățăturile Sinodului de la Niceea. „Nu voi renunța la adevărul despre Dumnezeu!” a spus episcopul, după care i-a întors spatele și a mers la altă biserică, urmat de credincioși.

🌿Gestul său și reacția oamenilor l-au înfuriat la culme pe împărat, care a decis ca ierarhul să fie exilat. Porunca sa a fost dusă la îndeplinire, dar creștinii din Tomis au ripostat și împăratul a fost nevoit să li-l redea pe episcop.

DE CE AM SCRIS DESPRE SFÂNTUL BRETANION, ÎN ANUL CENTENAR AL PATRIARHIEI?

🌿Biserica Ortodoxă Română de azi își are rădăcinile în eforturile unor oameni ca Sfântul Bretanion, care au plantat semințele credinței în inimile stră-strămoșilor noștri.

🌿Faptele lui sunt un reper pentru orice lider religios.

Într-o epocă în care împăratul avea o autoritate imensă, Bretanion nu s-a lăsat intimidat de un conducător care promova o doctrină greșită și a afirmat adevărurile de credință, deși știa că urmează să fie pedepsit.

🌿A fost un om integru, iar credincioșii pe care îi păstorea au văzut asta, l-au îndrăgit și l-au urmat. Iar când a fost exilat, și-au unit glasurile și l-au înduplecat pe Valens să îl cheme înapoi. Dragostea și loialitatea față de păstorul lor au învins orgoliul unui conducător care voia cu tot dinadinsul să impună o concepție eronată despre Fiul lui Dumnezeu.

🌿Sfântul Bretanion e sărbătorit în 25 ianuarie.

În cinstea lui, a fost construită – acum mai bine de 20 de ani – Mănăstirea „Sfântul Bretanion”, aflată în localitatea 23 August, din Dobrogea.

🌿Așa cum Sfântul Bretanion a fost o lumină pentru Dobrogea, și noi putem fi lumini pentru cei din jurul nostru!

Text de Ioana Revnic, coordonatoarea proiectului Spune-mi o poveste pentru suflet

Lasă primul comentariu

Citește și alte articole