Înțelepciunea lui Ștefan cel Mare

Se spune că, pe vremea lui Ștefan cel Mare, trăiau doi frați. Unul era bogat și celălalt, pe nume Burcel, foarte sărac. Burcel obișnuia să-i ceară deseori celui bogat plugul și boii, să are palma de pământ pe care o avea. Însă fratele înstărit i le lăsa doar duminica și de sărbători. Exact în acel…

Articol de

Ioana Revnic

Publicat la

Blogul cu bunătățiConcursuri

Se spune că, pe vremea lui Ștefan cel Mare, trăiau doi frați. Unul era bogat și celălalt, pe nume Burcel, foarte sărac.

Burcel obișnuia să-i ceară deseori celui bogat plugul și boii, să are palma de pământ pe care o avea. Însă fratele înstărit i le lăsa doar duminica și de sărbători.

Exact în acel moment, a trecut pe-acolo Ștefan cel Mare, domnitorul Moldovei. L-a auzit pe Burcel și a poruncit să fie adus la el.

Când l-a văzut, voievodul l-a întrebat:

Într-o duminică, Burcel s-a suit în vârful unei movile și a început să-i strige bogatului, rugându-l să îi trimită vitele și plugul.

– Măi, omule, de ce ari duminica? Nu știi că e zi de sărbătoare?! Nu știi că ar trebui să te îngrijești de cele sfinte?!

Burcel i-a povestit în ce situație se află. Atunci, Ștefan a hotărât ca plugul să-i fie dat sărmanului – pentru totdeauna. La fel și boii. În plus, i-a dăruit și movila pe care se urcase. Aceasta a rămas a lui Burcel și a urmașilor săi și există încă. Poate fi văzută în preajma comunei Miclești, din județul Vaslui*.

🌿

Înțelepciunea lui Ștefan cel Mare și faptul că îl punea pe Dumnezeu mai presus de orice se deduc de legenda de mai sus.
În 2 iulie îl pomenim pe acest domnitor ajuns sfânt.

Sfântul Ștefan cel Mare a condus Moldova 47 de ani, timp în care a purtat zeci de războaie; a oprit expansiunea Imperiului Otoman în Europa; a apărat credința creștină; a construit zeci de biserici și de mănăstiri.

Multe fapte ale sale arată că, pentru el, Dumnezeu era cel mai important. De aceea, cred că Ștefan cel Mare a îndeplinit îndemnul lui Hristos, din Evanghelia de azi: „Căutați mai întâi Împărăția lui Dumnezeu și dreptatea Lui, și toate se vor adăuga vouă”.

Evanghelia din a treia duminică de după Rusalii vorbește despre „grijile vieții”: mai exact, despre lucrurile pentru care merită sau nu să ne îngrijorăm în exces.

Textul cuprinde câteva îndemnuri simple.

Unele pot părea șocante: „Nu vă îngrijiți pentru sufletul vostru ce veți mânca, nici pentru trupul vostru cu ce vă veți îmbrăca! Priviți la păsările cerului, că nu seamănă, nici nu seceră, nici nu adună în hambare și Tatăl vostru Cel ceresc le hrănește. Iar de îmbrăcăminte de ce vă îngrijiți? Luați seama la crinii câmpului cum cresc: nu se ostenesc, nici nu torc, și vă spun vouă că nici Solomon, în toată mărirea lui, nu s-a îmbrăcat ca unul dintre aceștia. Deci, nu duceți grijă, spunând: Ce vom mânca, ori ce vom bea, ori cu ce ne vom îmbrăca?”

Îndeamnă Iisus la o viață delăsătoare, la lene, la indiferență? Încurajează un comportament pasiv?

Nicidecum!

Hristos doar îi sfătuiește pe oameni să nu pună preocupările materiale pe primul loc.

E firesc să te întrebi ce vei mânca sau cu ce te vei îmbrăca. E normal să muncești pentru avea haine sau mâncare.

DAR e nesănătos să te lași copleșit de grija obsesivă pentru asemenea lucruri.

„Căutați mai întâi Împărăția lui Dumnezeu și dreptatea Lui”, concluzionează Mântuitorul.

Astfel, preocuparea pentru sufletele noastre, pentru apropierea de Dumnezeu, pentru lucrurile netrecătoare ar trebui să conteze mai mult decât orice altceva.

În realitate, în viețile noastre ierarhiile sunt – aproape întotdeauna – schimbate…
Cu ce preț? Cu ce consecințe?

🎯 ÎNTREBĂRI ȘI ACTIVITĂȚI PENTRU COPII
1. Fă o listă cu cele mai importante trei lucruri din viața ta. Explică ierarhizarea făcută.
2. Cât contează, pentru tine, apropierea de Dumnezeu?
3. Ce crezi că te-ar putea determina să faci o prioritate din credința în Dumnezeu?
4. Ce urmări – pozitive și negative – are grija deosebită a cuiva pentru a câștiga mulți bani, pentru a aduna multe bunuri materiale? Propune trei soluții pentru ca un asemenea comportament să nu devină unul nociv.
5. Află mai multe despre Sfântul Ștefan cel Mare!
👉 Citește această carte cu istorii știute și mai puțin știute din viața sa!

📚 * După un text din volumul „Ștefan cel Mare și Sfânt. 1457 – 1504. Portret în legendă”, Ed. Mitropolit Iacov Putneanul, Mănăstirea Putna, 2010.

Ioana Revnic,

coordonatoarea proiectului

„Spune-mi o poveste pentru suflet” (SOPS)

🎨 Ștefan Ursache, 12 ani, participant la concursul SOPS care a avut tema „Ștefan, Ștefan, Domn cel Mare”

Lasă primul comentariu

Citește și alte articole