Vara aceasta pentru mine a fost deosebită, deoarece am avut și eu, ca toată lumea, vacanță mare.
Vacanța mea a început la țară la bunici.
Aerul proaspăt al satului, aflat nu departe de o pădure întinsă, mireasma florilor multicolore din grădina bunicii, cireșele dulci din livada bunicului, ograda forfotă de orătănii mari și mici a fost o adevărată desfătare pentru mine.
Apoi, a urmat tabăra de vară organizată de Centrul „Andrieș”, din orașul Chișinău. Împreuna cu colegii și profesorii de la centru ne-am jucat și am mers la picnic, am petrecut diferite activități și am mers în vizită la muzee și biserici.
Așa am descoperit mai mult frumusețea orașului natal, Chișinău. A fost distractiv!
În luna iulie am fost cu familia la mare. A fost minunat! Am învățat să înot, ne-am distrat și m-am întors acasă cu o mulțime de pietricele nemaipomenite după formă și culoare. Da, a fost bine la mare.
A venit luna august plina de emoții, cunoștințe și oameni noi.
Pe parcursul anului am frecventat orele de pictură în cadrul Centrul comunitar „Andrieș”. Aici am aflat de proiectul „Spune-mi o poveste de suflet” și concursurile organizate, la care am participat și eu.
La concursul SOPS12 – Putna 1871: Serbarea tuturor românilor, am fost premiantă, iar asta mi-a oferit ocazia și am călătorit tocmai la Suceava.
Ne-a întâmpinat o priveliște uimitoare desprinsă din epoca lui Ștefan cel Mare. Porțile istoriei s-au deschis în fața mea și am rămas uimită: Mănăstirea Putna, unde m-am simțit ca acasă; Mormântul lui Ștefan cel Mare, Monumentul lui Mihai Eminescu, muzeul Mănăstirii, Chilia lui Daniil Sihastru tainică și plină de credință, torțele aprinse de sutele de tineri care cântau cântece patriotice, în noapte, pe Dealul Crucii redând numărul 150 (150 de ani de la Prima Serbare a Românilor de Pretutindeni).
Am avut parte de patru zile superbe cu discuții, jocuri, surprize, excursii, Festivitatea de premiere, imnul concursului de care m-am bucurat împreună cu echipa „Spune-mi o poveste de suflet” și alți copii din Basarabia și din România.
Toate aceste emoții și priveliști frumoase ne-au adunat în ultima seară la focul de tabără ce ne mângâia cu căldură și cu scântei sclipitoare, ca să ne potolim foamea cu o salată, orez și cărniță de pui. A fost mâncarea cea mai gustoasă din lume!
V-a rămâne o amintire pentru totdeauna și cu siguranță îmi doresc să revin.
Autocarul ce mă ducea înapoi la Chișinău mă legăna ușor, iar eu mă gândeam la tăticul și frățiorii mei care mă așteptau cu dor, la țara mea frumoasă, la oamenii minunați și primitori care i-am cunoscut, la strămoșii mei, la faptele glorioase ale lui Ștefan cel Mare, simțindu-mă norocoasă și mândră.
Eram foarte fericită, adormind liniștită în brațele mamei mele…
Ana Maria Bratu, 8 ani, Chișinău
Lucrare participantă la concursul SOPS 14 – „Învățături din vacanță”, secțiunea LITERATURĂ
Pictură de Ana Maria Bratu,
premiată la concursul SOPS 12 – „Putna 1871: Serbarea tuturor românilor”