Cum îi citești copilului acasă?

Creează un loc special pentru citit. 📚Ca orice activitate specială, lectura ar merita să aibă un loc determinat în casă, un loc confortabil, atrăgător și intim. Pentru aceasta este nevoie de câteva lucruri simple, pe care toți iubitorii de cărți le au la îndemână: o bibliotecă și/sau un raft pentru cărți, câteva perne, un covoraș…

Articol de

Ioana Revnic

Publicat la

Blogul cu bunătățiAteliere de formare

Creează un loc special pentru citit. 📚
Ca orice activitate specială, lectura ar merita să aibă un loc determinat în casă, un loc confortabil, atrăgător și intim. Pentru aceasta este nevoie de câteva lucruri simple, pe care toți iubitorii de cărți le au la îndemână: o bibliotecă și/sau un raft pentru cărți, câteva perne, un covoraș moale, un baldachin, o lampă de citit și/sau luminițe. 🛋️✨

Alocă un timp prestabilit. 🕒
În funcție de vârsta copilului, program și timp, puteți citi în orice moment al zilei. Deși mulți părinți citesc seara la culcare, acesta este un moment care nu mai oferă mult timp pentru discuții, întrucât atât copiii, cât și părinții sunt obosiți. 😴 Totuși, dacă cititul nu este lăsat la finalul zilei, lectura cărții poate fi urmată de o discuție scurtă pe baza celor citite. 💬📖

Creează o rutină înainte de a citi. 📋🎶🤗
Fie că este vorba despre un joculeț, un cântecel sau de o îmbrățișare și un pupic, rutina de dinainte este extrem de importantă, deoarece creează conectarea și introduce în atmosferă.

Citește sau povestește. 📚🗣️
Este alegerea voastră dacă citiți o carte sau o povestiți. Puteți povesti o carte sau puteți inventa o poveste. Puteți povesti o întâmplare reală prin care să aduceți un anumit eveniment în atenția copilului, pentru a-l (re)interpreta. Puteți povesti despre voi sau despre cineva cunoscut. Posibilitățile sunt multiple.

Discută și joacă-te, după poveste. 🧩💬
Povestea nu se încheie la ultima pagină. După ce ați terminat de citit, valorificați mesajul. Asigurați-vă, prin întrebări, că a înțeles conținutul. Întrebați ce i-a plăcut sau nu, cu ce personaj ar vrea să semene, ce părere are despre un anumit personaj, cum ar fi procedat el într-o anumită situație, cum i-ar fi plăcut să se termine povestea. De asemenea, puteți aduce povestea în realitate. Dacă ați citit despre un loc, mergeți să-l vizitați (sau vizitați unul asemănător), dacă este vorba despre ceva de realizat, faceți împreună cu copilul (o rețetă, un obiect etc).

Idei împărtășite și testate de Mădălina ANDREESCU

*fotografie cu Mădălina Andreescu și copiii săi

Lasă primul comentariu

Citește și alte articole