Ceva ieșit din comun despre Sfântul Nicanor, ocrotitor al copiilor.

Pe Sfântul Nicanor l-am descoperit în urmă cu 2-3 ani, în biserica la care acum merg cel mai des. În fața icoanei sale, am stat mult să mă întreb de ce sfântul ține un copil în brațe. Între timp, am aflat răspunsul! Sfântul Nicanor este vindecătorul copiilor bolnavi. Firește că are grijă de toți copiii,…

Articol de

Ioana Revnic

Publicat la

Blogul cu bunătățiȘcoala de duminică

🌿 Pe Sfântul Nicanor l-am descoperit în urmă cu 2-3 ani, în biserica la care acum merg cel mai des. În fața icoanei sale, am stat mult să mă întreb de ce sfântul ține un copil în brațe. Între timp, am aflat răspunsul!

🌿 Sfântul Nicanor este vindecătorul copiilor bolnavi. Firește că are grijă de toți copiii, dar e mai atent cu cei care au probleme de sănătate.

FIUL RUGĂCIUNILOR

🌿 S-a născut în Salonic, iar părinții lui, Ioan și Maria erau oameni cu inimile pline de credință. Totuși, viața i-a pus la încercare. Cei doi aveau de toate, însă le lipsea ceva ce își doreau cel mai mult: un copil! S-au rugat, au ținut post, au făcut mult bine, dar tot singuri au rămas.

🌿 Anii treceau, Dumnezeu părea indiferent la rugămințile lor și, când își pierduseră orice speranță că vor mai ține în brațe un bebeluș, li l-a dat pe Nicolae, care s-a născut în anul 1491.

A ȘTIUT DE MIC CE VA FACE CÂND VA FI MARE

🌿 Părinții l-au crescut în credință, iar la un moment dat l-au dat în grija unui învățător creștin care l-a învățat multe despre Dumnezeu. Și știți ce voia Nicolae cel mai mult? Să îl slujească pe Dumnezeu toată viața și să îi ajute pe oameni.

ÎNTÂI ORFAN, APOI MONAH

🌿 La doar 20 de ani, a rămas orfan de ambii părinți, însă ei i-au lăsat o avere considerabilă. Ce credeți că a făcut Nicolae cu bogățiile? Le-a împărțit orfanilor și săracilor. Apoi, s-a dus la mănăstire, unde s-a călugărit și a primit numele Nicanor. După un timp, oamenii au auzit de acest monah înzestrat de Dumnezeu cu multe daruri duhovnicești și au început să îl caute. Nicanor îi primea, îi asculta și îi ajuta.

RUGĂTOR ȘI SIHASTRU

🌿 Un ierarh a aflat faptele sale bune, prin urmare l-a chemat să îl hirotonească și să slujească împreună, la Salonic. Dar Nicanor dorea să aibă liniște și să se roage în singurătate.

🌿 Într-o noapte, în timp ce se ruga, a auzit o voce din cer care l-a îndemnat să urce pe un munte numit Kalistratos.

🌿 Zis și făcut: Nicanor a pornit la drum și în munte și-a săpat singur o peșteră care i-a fost chilie. Trăia izolat, dar mai cobora în satele din jur, să îi întărească pe oameni în credință: erau vremuri grele, fiindcă turcii cuceriseră multe teritorii grecești.

CTITOR

🌿 Nu a trecut mult timp și Nicanor a auzit din nou o voce divină care, de data aceasta, l-a îndemnat să caute o icoană a Mântuitorului, ascunsă în munte.

🌿 Nicanor a ascultat, a găsit icoana și a simțit că Dumnezeu îi cere să zidească acolo o mănăstire. Mănăstirea există și azi, se numește Zavorda și se află în Grecia. Aici e îngropat Sfântului Nicanor, plecat din această lume în 7 august, la 58 de ani.

CEVA IEȘIT DIN COMUN

🌿 La prima vedere, viața Sfântului Nicanor nu pare deloc ieșită din comun, mai ales că el a fost un sfânt cuminte care, de mic, a ales să facă voia lui Dumnezeu.

🌿 Dar câte lupte trebuie să fi fost în sufletul lui, ca să rămână pe această cale!

🌿 Tocmai perseverența cu care și-a urmat drumul către Dumnezeu, oricâte încercări o fi avut, e comoara ascunsă a existenței sale. Avizi de experiențe biografice senzaționale, nici nu bănuim că așa ceva ar putea fi un lucru extraordinar…

🌿 Cu fiecare faptă bună, cu fiecare ascultare îndeplinită, cu fiecare rugăciune, Sfântul Nicanor se apropia din ce în ce mai mult de Cel pe care Îl slujea. Drept răsplată, Dumnezeu Și-a făcut loc din ce în ce mai mult în inima sa și i-a dăruit puteri pe care Sfântul Nicanor le pune – încă – în slujba noastră.

🌿 Am vrut să scriu ceva spectaculos despre Sfântul Nicanor, prin urmare am căutat mărturii despre minunile lui. Deocamdată, nu am găsit.

🌿 Dacă știți vreo minune săvârșită de el, mărturisiți-o! Este un mod de a-l cinsti în preajma sărbătorii sale, din 7 august. Scrieți despre Sfântul Nicanor sau dați-i povestea mai departe. Poate chiar în clipa asta cineva are nevoie de ajutorul lui!

✍ Text de Ioana Revnic, coordonatoarea proiectului Spune-mi o poveste pentru suflet

#ȘcoalaDeDuminicăLaBasilica

Lasă primul comentariu

Citește și alte articole