Cărți în limba română pentru 1000 de copii din diaspora, ateliere de povești și experiențe memorabile

În perioada iunie-noiembrie 2023, Asociația Spune-mi o poveste pentru suflet a derulat proiectul „10 cărți pentru 1000 de copii români din diaspora”. Acesta a fost realizat cu sprijinul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni și s-a desfășurat în comunități românești din afara granițelor. 1000 de copii români din Austria, Belgia, Elveția, Franța, Germania, Grecia, Italia și…

Articol de

Ioana Revnic

Publicat la

Blogul cu bunătățiProiecte

În perioada iunie-noiembrie 2023, Asociația Spune-mi o poveste pentru suflet a derulat proiectul „10 cărți pentru 1000 de copii români din diaspora”. Acesta a fost realizat cu sprijinul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni și s-a desfășurat în comunități românești din afara granițelor.

1000 de copii români din Austria, Belgia, Elveția, Franța, Germania, Grecia, Italia și Spania au participat la ateliere interactive de povești în limba română, susținute de profesori și de voluntari din comunitățile lor.

Fiecare dintre cei 1000 de copii a primit câte un set de 10 cărți scrise și ilustrate de Veronica Iani (singură sau în colaborare cu dr. Eliza Maria-Cloțea, cu dr. Cristina Stoian sau cu Elena Ciolacu, artist vizual).

În plus, Asociația Spune-mi o poveste pentru suflet a pus la dispoziția organizațiilor partenere materiale necesare bunei desfășurări a atelierelor de povești și a asigurat formarea povestitorilor.

„Apreciem implicarea partenerilor noștri de proiect și faptul că au transformat atelierele de povești în experiențe de învățare memorabile”, afirmă Simona Irimia, coordonatoarea proiectului.

„Le mulțumesc colaboratorilor noștri din diaspora pentru timpul și pentru energia investite în proiectul nostru; pentru creativitatea cu care l-au pus în practică; pentru profesionalism, pentru grija față de formarea copiilor”, completează Ioana Revnic, președinta Asociației Spune-mi o poveste pentru suflet.

Ce spun beneficiarii?

Mariana Bărgan, președinta asociației Culturale Româno – Elene „Artă și Cultură” din Atena, Grecia:

„Copiilor le este foarte greu să comunice, mai ales în limba maternă. În urma atelierelor i-am văzut mult mai deschiși, mai curajoși, mai dornici să se exprime în limba română.

Fiecare sclipire de entuziasm din ochii lor a adus în sufletele noastre multă bucurie și emoție. Atât de multă bucurie, încât dorim să continuăm aceste tip de ateliere și în viitor. Pentru că îi ajută pe copii să comunice mai ușor, să se exprime degajat în limba maternă, să improvizeze și să creeze”.

Doamna preoteasă Adina Gilla, Parohia Ortodoxă Română „Sfântul Gheorghe și Sfântul Siluan” din Tübingen, Germania:

„Proiectul 10 cărți pentru 1000 de copii români din diaspora” a fost un maraton, ne-a solicitat multă energie, dar ne-a și oferit bucurie, cunoștințe noi, conlucrarea noastră mai strânsă. Beneficiile au fost atât pentru copii, cât și pentru părinți și pentru noi, ca echipă. Părinții au fost încântați de entuziasmul copiilor; de cărți, de faptul că cei mici au devenit mai preocupați decât înainte să vorbească limba română și au învățat cuvinte noi.”

Gabriela Beck, Parohia Ortodoxă Română „Sfânta Treime și Sfântul Nectarie” din Neuchâtel, Elveția:

„Beneficiile pentru comunitatea noastră au fost: prezența copiilor; căldura relațiilor în timpul poveștilor; bucuria comuniunii; bucuria de a vorbi românește. La activități au participat și familii de români care locuiesc în Franța. Este primul proiect în limba română desfășurat în parohie și sperăm să înființăm, în viitor, o școală românească în comunitatea noastră”.

Beneficiarii proiectului „10 cărți pentru 1000 de copii români din diaspora” au fost:

Asociația „Povestea Abecedarului” din Sevilla, Spania

Ludoteca Lumin de Sabados, Lepe, Spania

Asociația Culturală Româno – Elenă „Artă și Cultură” din Atena, Grecia

Asociația Interculturală Româno – Elenă „Dacia” din Atena, Grecia

Comunitatea copiilor ortodocși din orașele: Klagenfurt, Vöcklabruck, Zell am See, Wels și St. Pölten, Austria

Liceul „Sfinții Siluan și Sofronie” din Huldenberg, Belgia

Parohia Ortodoxă Română „Sfânta Treime și Sfântul Nectarie” din Neuchâtel, Elveția

Biserica Ortodoxă „Sfinții Trei Ierarhi” din Paris, Franța

Parohia Ortodoxă Română „Sfântul Gheorghe și Sfântul Siluan” din Tübingen, Germania

Centrul Eparhial al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei

Parohia Ortodoxă Română „Sfinții Ierarhi Atanasie și Chiril, Patriarhii Alexandriei” din L`Aquila,

Italia

Parohia Ortodoxă Română „Sfinții Mari Mucenici Serghie și Van” din Lanciano, Italia

Parohia Ortodoxă Română „Sfântul Simeon și Sfânta Ana” din Pescara, Italia

Parohia Ortodoxă Română „Înălțarea Sfintei Cruci” din Roma, Italia

Parohia Ortodoxă Română „Sfântul Cuvios Ioanichie cel Nou de la Muscel” din Vasto, Italia

*

Proiectul „Spune-mi o poveste pentru suflet” a început în anul 2018 și a căpătat statut juridic trei ani mai târziu, devenind – în 2021 – Asociația Spune-mi o poveste pentru suflet.

De la înființare până în prezent, la „Spune-mi o poveste pentru suflet” s-au organizat peste 450 de ateliere interactive de povești în format fizic și online, la care au participat 5000 de copii din România, Elveția Franța, Italia, Spania, Belgia, Ucraina, Danemarca, Republica Moldova. Totodată, s-au desfășurat 21 de concursuri de creație pentru copii și pentru adolescenți, cu 2500 de participanți din țară și de peste hotare și 4 ateliere de formare de povestitori.

Persoane de contact

Simona Irimia, coordonatoarea proiectului „10 cărți pentru 1000 de copii români din diaspora”, telefon 0726.377.023

Ioana Revnic, președinta Asociației Spune-mi o poveste pentru suflet, telefon 0740.938.323

E-mail: echipa@spuneopoveste.com

Site: www.spuneopoveste.com

Lasă primul comentariu

Citește și alte articole