În 2011, în Săptămâna Luminată care se nimerise a fi în luna mai, am fost pentru prima oară la Putna, la un concurs școlar. Amintirea aceasta este de atunci. Am scris-o și AICI, cu ani în urmă.

 

*

 

Am hotărât să pornesc de una singură pe jos, spre Sihăstria Putnei. Un lăcaș despre care nu știam nimic altceva decât că  se află aproape de mănăstirea lui Ștefan cel Mare. Patru kilometri, printr-o pustietate blândă, atentă doar la locurile pe care atunci le vedeam întâia oară.

 

De o parte și de alta – verdele întunecat al brazilor.  Câte un măr în floare, rătăcit printre brazi. Mijește verdele ierbii tinere care îmbracă munții. Iarbă înstelată de păpădii. Aici, la Putna, păpădiile cresc ca nicăieri în altă parte. În șanțurile de pe marginile ulițelor; de jur împrejurul bisericii vechi din sat; pe mormintele cu cruci mărunte din curtea bisericii; pe lângă fiecare casă; în cimitirul din preajma Mănăstirii Putna; chiar și printre pietrele de pe drumeagul surpat, pe care îl străbat în tăcere.

 

Un rai cu păpădii e și livada Sihăstriei. În marginea livezii, o mogâldeață neagră grădinărește închircită. Smulge buruienile de pe un limb de pământ proaspăt; îngenunchează și îl mângâie multă vreme: când cu podul palmelor, când cu dosul palmelor. Apoi se așază pe o bancă de la căpătâiul fâșiei lungi cât un bărbat culcat printre flori. Încremenește în nemișcare cu bărbia în piept, cu mâinile împreunate în poala sutanei.

– Cine e? îl întreb pe un alt călugăr care lucrează în curtea mănăstirii.

– Înaltpreasfințitul Pimen, episcopul nostru… Are optzeci și doi de ani.

– A adormit?! șoptesc îndreptându-mă spre gardul livezii, ca să îl văd mai bine.

– Își privește mormântul. L-a făcut singur. Cu mâinile lui…

Nu mai îndrăznesc să mă apropii.

 

În Săptămâna Luminată, într-o livadă în care zumzăie viața odată cu fiecare nouă primăvară, în raiul lui cu păpădii, un călugăr cândva tânăr își privește smerit mormântul reavăn.

*

Azi-noapte, Înaltpreasfințitul Părinte Pimen s-a mutat la Domnul. Avea 90 de ani. 
Dumnezeu să-l odihnească! 

Ioana Revnic

Sursă foto – Mănăstirea Putna