Veronica Iani s-a pregătit pentru a fi profesoară de matematică. A predat însă doar doi ani de zile, apoi a lucrat în domeniul financiar și în vânzări când, într-o zi, cineva a îndemnat-o să scrie o poveste pentru copii. Textul urma să apară într-o revistă cu tematică religioasă.

 

Până în acel moment nu mai scrisese, însă ce a speriat-o cel mai mult a fost să își recunoască în mod public credința, prin intermediul povestirilor. Povestirea a fost publicată. A urmat, apoi, a doua poveste. A treia. A patra… Tot atunci, s-a apucat de desenat, ca să își ilustreze istorioarele. Și nu s-a mai oprit. A renunțat la jobul ei, dedicându-se în exclusivitate muncii de scriitoare și ilustratoare. A publicat cărți pentru copii, pe care tot ea le-a și ilustrat.

 

În aceste cărți, Veronica Iani abordează teme pro-viață și alte subiecte dificile cum ar fi: dependențele, raportarea la pericole, credința în Dumnezeu și alte virtuți.

 

După cum mărturisește, s-a temut că, abordând astfel de subiecte, ar putea rămâne într-un con de umbră, de a nu fi foarte „populară” ca autoare de cărți pentru copii. Câți dintre noi alegem să (ne) privim viața dintr-o perspectivă creștină? Sau să le transmitem copiilor valori creștine?

 

DAR Veronica Iani dă dovadă de curaj, de perseverență și scrie – cu umor, cu delicatețe, cu inocență, cu talent – cărți care așază în mințile copiilor semințele binelui și ale credinței.

 

Așa sunt și cele trei volume din campania 1000 DE PRIETENI, 3000 DE CĂRȚI PENTRU 1000 DE COPII: Curajul, Perseverența, Maia și străinul (carte ilustrată de Elena Ciolacu, câștigătoare a numeroase premii internaționale în domeniu).

 

Vrem ca aceste cărți să ajungă la 1000 de copii din comunități vulnerabile de la noi din țară și la copii români din afara granițelor. Vrem ca fiecare copil să primească un set format din aceste trei cărți. Iar noi, cei din echipa Spune-mi o poveste pentru suflet, vom organiza ateliere cu fiecare dintre volumele Veronicăi Iani.

 

Dar hai să o cunoaștem pe Veronica Iani!

Ce spune ea...

…despre pasiunea de a desena

„Primul meu desen a fost o frunză pentru la școală. A ieșit atât de frumoasă, încât învățătoarea nu a crezut că am desenat-o eu. Asta m-a întristat…” explică autoarea.

„Cel mai mult îmi place să desenez zâmbete. Desenele mele sunt pline de zâmbete. Cred că bucuria curată e un dar de la Dumnezeu. Copiii au o bucurie curată, pentru că răspund cu mulțumire la dragostea și la grija pentru ei.

Încerc să pun cât mai multă căldură în desenele mele, pentru a putea ajunge astfel mai ușor la sufletele oamenilor. Să prind în ele un strop din dragostea lui Dumnezeu pentru fiecare om.”

 

 

…despre scris, despre începuturi

„Am început să scriu și să ilustrez cărți pentru copii acum 8 ani”, își amintește Veronica Iani. „Aveam 40 de ani, dar nu mai scrisesem și nu mai desenasem până atunci, decât în școală. Încă de la început, cărțile mele au abordat teme pro-viață, am scris despre familie, despre credință… Acum lucrez la cărti care să îi ajute pe copii să evite dependențele și comportamentele greșite. 

Am fost întrebată de multe ori de ce scriu cărți cu subiecte greu de abordat. Le scriu pentru că fiecare viață este un dar, iar copiii au nevoie să afle acest lucru.

Cum putem să respectăm și să iubim un om, fie el născut său nenăscut, dacă nu îl cunoaștem? Știe toată lumea că inima unui copil nenăscut începe să bată la 16 zile de la concepție? Că la 10-11 săptămâni de la concepție copilul posedă deja 90% din structurile prezente într-un adult? Un copil nenăscut sau născut înseamnă IUBIRE. Un copil cu Sindrom Down are o supra-putere, pe care noi nu o avem: se numește IUBIRE necondiționată. Știm ce mare dar este adopția? Atât pentru copilul adoptat cât și pentru familie. Adopția înseamnă IUBIRE. Totul se reduce la IUBIRE. Iar ca să iubim este nevoie să CUNOAȘTEM.

Trăiesc pentru a scrie povești pentru sufletul copiilor. Aceasta este cea mai importantă activitate din viața mea.”

 

 

Ioana Revnic

coordonatoarea proiectului „Spune-mi o poveste pentru suflet”

și

a campaniei 1000 DE PRIETENI, 3000 DE CĂRȚI PENTRU 1000 DE COPII

 

 

 

Găsiți cărțile Veronică Iani pe site-ul www.veronicastories.com.

Aflați AICI mai multe detalii despre campania 1000 DE PRIETENI, 3000 DE CĂRȚI PENTRU 1000 DE COPII.