A fost odată un om sărac, sărac, care avea copii mulți. Când în familia lui a apărut un alt nou-născut, tatăl s-a gândit să meargă în lume cu feciorul mezin, să-i găsească un naș „mai de Dumnezeu”. Cu o turtă în traistă, cu pruncul înfășat în zdrențe, pleacă de acasă, după ce își ia rămas-bun de la nevastă. Și își face cruce. 

 

Primul care îi iese în cale, vrând să-l boteze pe copil este… diavolul. Dar bărbatul îl refuză categoric, chit că moare copilul nebotezat. Apoi, se întâlnește cu un unchiaș. Necunoscutul e binevoitor, însă tatăl – precaut – acceptă abia după rugăminți ca el să devină nașul celui mic. „Darul” de botez e darul rugăciunii împlinite. Finul poate să îi ceară nașului orice-și dorește. Și va primi. Căci nașul era chiar Dumnezeu, „căruia i se făcuse milă de bietul român” și-i ieșise înainte să-l ajute.

 

Basmul, cules de Dumitru Stâncescu, se continuă cu întâmplări din viața țăranului și din viața finului lui Dumnezeu. Apar tot felul de încercări în care cinstea și credința le sunt testate. Iar de fiecare dată când sunt într-o situație limită, rugăciunea îi salvează.

 

*

 

Le-am spus povestea copiilor aflați în Tabăra internațională de tradiție și spiritualitate cu participanți din Protoieria Irlandei și din Mitropolia Ortodoxă Română a Europei Occidentale și Meridionale (MOREOM), desfășurată la Putna, în perioada 11-19 iulie. În tabără s-au aflat 46 de copii cu vârste cuprinse între 8 și 15 ani, provenind din Irlanda, Belgia, Franța, Olanda, Republica Moldova, România. Am lucrat cu cei mai mici dintre ei, în cadrul unui atelier „Spune-mi o poveste”. Pornind de la Finul lui Dumnezeu, Am vorbit despre credință; despre onestitate; despre cum ar fi să Îi vorbim lui Dumnezeu și ALTFEL decât în rugăciuni.

 

Prin urmare, i-am rugat pe copii să Îi scrie și să Îi povestească despre ei. S-au adunat niște mesaje emoționante. Firescul lor mi-a plăcut la nebunie. Ar mai fi de spus că pentru mulți dintre copiii din tabără româna este a doua limbă pe care o învață. Ce-au scris copiii?

 

Dragă Dumnezeu,

Ești cel mai bun prieten. Te-am cunoscut de la iubitoarea mea mamă. Eu stau de vorbă cu tine dimineața și seara. Eu simt pentru tine iubire. Te rog să îmi dai bucurie. Îți mulțumesc de iubire și îți doresc bine.

Cu drag, Ioana

*

Dear God,

Thank You, God, for your kindness. I know You will always welcome me to your home. And I know you always be  🙂 my favourite.

From Ecaterina

P.s. I really want a chow-chow.

 

*

 

Doamne, te rog să mă ajuți să fiu o fotbalistă. (Karina)

 

*

 

Te rog, Doamne, să spui părinților că îi iubesc mult și îmi lipsesc mult. Și te rog încă să o ajuți pe bunica mea, că este puțin bolnavă. (Théodora)

 

*

 

 

 

Și, cireașa de pe tort…

***

 

 

Tabăra internațională de tradiție și spiritualitate MOREOM a avut loc loc la Mănăstirea Putna, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Iosif, Mitropolitul Ortodox Român al Europei Occidentale și Meridionale și a ÎPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților.

Citiți și DACĂ EI NU AR FI, NICI COPIII NU AR MAI FI ROMÂNI.

IOANA REVNIC

Sursă foto cover AICI