Azi vă recomand o carte captivantă pentru orice pasionat de basme, metafore ascunse și simboluri uimitoare. ,,Vrăjitoarea trebuie să moară” este o carte care ne oferă o perspectivă cu totul nouă asupra basmelor, dincolo de clasica luptă Bine-Rău – o interpretare psihologică, într-o scriere lină care abundă în pasaje citate.
Care este cel mai mare beneficiu pe care îl aduc basmele? Autorul cărții crede că nu lecțiile de viață sunt atuul cel mai mare. Pentru asta, el recomandă fabulele. În cazul basmelor, ele au darul de a ne ține în suspans, reprezentând o neprețuită sursă de aventură, calitate care atrage cititorii de toate vârstele.
Însă, mai mult decât atât, mai mult decât a fi aventuri magice, basmele îi ajută pe copii să facă față unor conflicte ce sunt parte din viața lor de zi cu zi.
Fiecare basm este unic pentru că se adresează unei anume predispoziții nesănătoase din sine. Iată o altă idee dezbătută de autorul cărții – aceea că întâmplările dintr-un basm reflectă bătăliile pe care copiii le dau cu ei înșiși, în interiorul lor, cu acele forțe care le stânjenesc abilitatea de a stabili și menține relații semnificative.
Așadar, basmele au puterea de a răspunde la conflictele interioare ale copiilor, între care, cel mai puternic este frica de abandon. Dar basmele au și darul de a liniști copiii, căci, în siguranța de lângă părinții care le citesc, ei ascultă despre copii care se află în pericol, trecând prin tot felul de aventuri, în final totul terminându-se cu bine.
Dar de ce trebuie să moară vrăjitoarea? Autorii nu adresează retoric întrebarea din titlu, ci ne oferă chiar mai multe răspunsuri la aceasta, dincolo de cele intuitive. În primul rând, dacă ne gândim că în basme se dă lupta între bine și rău, iar vrăjitoarea reprezinta Răul, atunci ea trebuie să fie învinsă, pentru ca Binele să câștige. Și nu învinsă oricum, ci definitiv, prin moarte. Apoi, mai este un motiv pentru care vrăjitoarea trebuie să moară. Din punct de vedere psihologic, vrăjitoarea reprezintă, în basme, partea rea, negativă, din fiecare. Autorul consideră că adevărata lupta din basme se dă, ca și în viață, între partea bună și partea rea din interiorul nostru, din sinele nostru.
Vrăjitoarea, reprezentând partea negativă a Sinelui, trebuie să fie învinsă. De moartea vrăjitoarei ține însăși reușita basmului.
Moartea vrăjitoarei reprezintă “miezul emoțional al povestirii. Doar distrugând vrăjitoarea ne putem asigura că părțile rele ale sinelui sunt eradicate și că cele bune vor învinge.” Din punct de vedere psihologic, un final fericit semnifică victoria forțelor pozitive ale Sinelui asupra celor negative. Basmele reprezintă, în cele din urmă, călătorii ale triumfului și transformării. Căci, prin moartea vrăjitoarei, părțile pozitive ale Sinelui primesc putere, iar copiii primesc posibilitatea de a-și exploata potențialul pozitiv latent.
În următoarele capitole ale cărții, autorul va analiza fiecare dintre trăsăturile care sunt firul roșu al unora dintre cele mai reprezentative basme: lăcomia, invidia, lenea, aviditatea, exemplificând cu câte un basm sau două, analizate în paralel, unele cunoscute, altele mai puțin cunoscute în spațiul românesc.
Iată o lectură care ne amintește că nu suntem niciodată prea bătrâni pentru a începe să citim basme.
Sheldon Cashdan, ,,Vrăjitoarea trebuie să moară”, editura Trei, 2009, 352 pagini.