Un ghid, un călător și trei mere din Rai

Evanghelia de duminica trecută, care cuprinde cinci versete scurte, reamintește de trei ori(!) că Iisus a venit pe pământ ca prin El să se mântuiască întreaga lume. În textul biblic se vorbește și despre dragostea lui Dumnezeu-Tatăl, pentru noi. Din iubire, El și-a trimis Fiul printre oameni, ca să nu îi lase singuri în încercările…

Articol de

Ioana Revnic

Publicat la

Blogul cu bunătățiAteliere de povești, Școala de duminică

Evanghelia de duminica trecută, care cuprinde cinci versete scurte, reamintește de trei ori(!) că Iisus a venit pe pământ ca prin El să se mântuiască întreaga lume.

În textul biblic se vorbește și despre dragostea lui Dumnezeu-Tatăl, pentru noi. Din iubire, El și-a trimis Fiul printre oameni, ca să nu îi lase singuri în încercările lor de a-L cunoaște pe Dumnezeu și de a ajunge la El.

Imaginează-ți că ai vrea să pornești într-o călătorie spre un loc în care găsești tot ceea ce poate fi mai bun. Nu știi bine drumul și ai auzit că vei avea de înfruntat dificultăți, până să ajungi acolo. Totuși, ai la îndemână un ghid care nu te va abandona, oricât ți-ar fi de greu. Și nu te va lăsa să te rătăcești, DACĂ decizi să Îl urmezi și să Îi asculți sfaturile. Mântuitorul este acest îndrumător!

Un om care a pornit de tânăr în călătoria către Dumnezeu este Sfântul Eufrosin Bucătarul, sărbătorit în 11 septembrie. Citește această povestire despre viața lui și spune un lucru care ți-e de folos, din tot ceea ce vei afla!

***

De când intrase în mănăstire, ieromonahul se tot rugase ca Dumnezeu să îi arate Raiul și, într-o noapte, a visat că a ajuns acolo. Simțea și frică, și bucurie; nu găsea cuvinte să descrie frumusețile care îl înconjurau!

Pe când se plimba, i s-a părut că îl vede în Rai pe Eufrosin, bucătarul mănăstirii. Era el sau era o vedenie? Și cum se face că Eufrosin era în Rai, din moment ce încă trăia? Poate că nimerise într-altă parte, nu în Rai! Mai bine să îl întrebe pe Eufrosin ce și cum.

– Frate Eufrosine, unde mă aflu? a întrebat călugărul-preot.

– În Împărăția lui Dumnezeu, i-a răspuns Eufrosin.

– Și tu – a continuat monahul – cum de ești aici?

– Fiindcă este atât de bun, Dumnezeu m-a lăsat să locuiesc de pe-acum aproape de El…

Măi, să fie! s-a gândit călugărul… Mulți frați din mănăstire nu dădeau doi bani pe Eufrosin bucătarul. Îl ocărau sau îl batjocoreau. De ce se purtau așa?

Eufrosin se născuse într-o familie de oameni neînvățați și nici el nu avea școală. Dar îi întrecea în fapte bune pe alții care proveneau din familii bogate sau care făcuseră studii înalte. Era smerit și ascultător, răbda mereu cuvintele nedrepte ale celorlalți și nu le zicea niciodată nimic. Iar câteodată monahii din obște îl invidiau pentru această purtare a lui…

Era bucătar și gătea zi de zi ca și cum I-ar fi făcut mâncare lui Dumnezeu, nu oamenilor… Inima lui era plină de dragoste pentru El și Eufrosin Îl ruga, în taină, să îi dea un colțișor din Împărăția Sa. Dumnezeu l-a ascultat și l-a răsplătit, lăsându-l să locuiască în Rai încă din timpul vieții sale.

– Și, a continuat preotul căruia tot nu-i venea să creadă că Eufrosin era acolo, nu cumva ești și stăpân peste frumusețile din jur?

– Cere-mi ceva și îți voi dărui ce pot din ceea ce vezi…

Atunci, a cerut trei mere. Cuviosul Eufrosin le-a cules și i le-a pus în basma.

În zori, când s-a trezit, primul gând al preotului a fost că nimic din ceea ce visase nu fusese adevărat!

Dar cum se face că merele erau în basma?!

A mers la Liturghie și l-a găsit pe Eufrosin în biserică. S-a apropiat de el și l-a întrebat unde fusese în noaptea aceea.

– Am fost, părinte, exact acolo unde m-ai văzut, i-a răspuns el și a ieșit repede din biserică.

După slujbă, preotul i-a adunat pe frații din obște, le-a arătat cele trei mere din Rai și le-a povestit tot ce se întâmplase. Monahii au alergat în bucătărie, la Eufrosin, ca să i se închine. Uitaseră că, mai demult, unii dintre ei se purtaseră urât cu el.

Nu l-au aflat nici în bucătărie, nici în altă parte, pentru că Eufrosin fugise. Se temea că va începe să se mândrească, dacă monahii îl vor lăuda sau îi vor da prea mare importanță.

Frații au împărțit între ei merele din Rai. Cei bolnavi care-au gustat din ele s-au vindecat. Întâmplarea s-a cuibărit în inimile tuturor și călugării din acea mănăstire s-au străduit să îl iubească și mai mult pe Dumnezeu; să îl slujească cu și mai multă râvnă; să facă și mai multe fapte bune!

Așa cum făcuse Cuviosul Eufrosin, cel pentru care Raiul era mereu deschis…

 

Întrebări și activități pentru copii

  1. Citește acest fragment din Evanghelia duminicii și identifică secvențele în care se spune de ce a venit Iisus în lume: „Zis-a Domnul: (…) Și, după cum Moise a înălțat șarpele în pustie, așa trebuie să Se înalțe Fiul Omului, ca tot cel ce crede în El să nu piară, ci să aibă viață veșnică. Pentru că Dumnezeu așa a iubit lumea, încât pe Fiul Său Cel Unul-Născut L-a dat, ca oricine crede în El să nu piară, ci să aibă viață veșnică. Fiindcă n-a trimis Dumnezeu pe Fiul Său în lume ca să judece lumea, ci ca să se mântuiască prin El lumea.”
  2. Enumeră trei dificultăți pe care le poate avea un copil care vrea să îl cunoască pe Dumnezeu și să se apropie de El.
  3. Răspunde cu ADEVĂRAT sau FALS:
  • Eufrosin Bucătarul era ascultător, mândru și făcea multe fapte bune.
  • Încă din timpul vieții sale, Eufrosin vizita Raiul.
  • Merele primite de preot de la Eufrosin aveau puteri vindecătoare.
  • Toți monahii îl respectau pe Eufrosin.
  • Cuviosul Eufrosin a devenit un exemplu pentru ceilalți călugări din mănăstirea sa.
  1. Unde crezi că a dispărut Cuviosul Eufrosin Bucătarul, după ce s-a aflat adevărul despre el?
  2. Organizează, împreună cu colegii tăi de la școală sau din grupul de cateheză, un concurs de gătit. Concurenții vor prepara acasă mâncarea preferată, apoi o vor prezenta celorlalți, într-un mod cât mai atractiv și cât mai original. Fiecare participant votează preparatul cel mai gustos! La sfârșit, participanții la concurs vor face schimb de rețete.
  3. Participă, la școală sau la biserică, la târguri caritabile cu preparate culinare. Gătește pentru aceste târguri, împreună cu familia ta!

Text scris de Ioana Revnic, coordonatoarea proiectului „Spune-mi o poveste pentru suflet”,  pentru #ȘcoalaDeDuminicăLaBasilica

Fotografii de Ancuța Măzăreanu

Lasă primul comentariu

Citește și alte articole