Trimite-mi o mângâiere

Un om L-a rugat, în șoaptă, pe Dumnezeu: – Vorbește cu mine, Doamne! Și iarba de pe câmpii a început să cânte, însă el nu a auzit nimic. – Doamne, spune-mi ceva!, a strigat omul și un tunet s-a dezlănțuit din cer, însă respectivul tot nu și-a dat seama că Dumnezeu îi vorbește. – Lasă-mă…

Articol de

Ioana Revnic

Publicat la

Blogul cu bunătățiȘcoala de duminică

Un om L-a rugat, în șoaptă, pe Dumnezeu:

– Vorbește cu mine, Doamne!

Și iarba de pe câmpii a început să cânte, însă el nu a auzit nimic.

– Doamne, spune-mi ceva!, a strigat omul și un tunet s-a dezlănțuit din cer, însă respectivul tot nu și-a dat seama că Dumnezeu îi vorbește.

– Lasă-mă să Te văd, Doamne!, L-a implorat omul și Dumnezeu a făcut ca stelele să strălucească, dar și-acest semn a rămas nebăgat în seamă.

– Arată-mi, Doamne, că ești aici! Trimite-mi o mângâiere! a cerut iar omul.

Cum i-ar mai putea răspunde Dumnezeu acestui deznădăjduit?

Cel mai simplu ar fi – cred – să îl ia de mână și să îl ducă într-o biserică…

***

În această duminică, de Rusalii, e ziua de naștere a Bisericii. E ziua în care apostolii au început să răspândească învățătura creștină. E ziua în care a fost trimis în lume Duhul Sfânt, la zece zile după Înălțarea lui Iisus la ceruri.

Încă din timpul vieții pământești, Mântuitorul le promisese apostolilor că Îl va ruga pe Tatăl să le trimită un Mângâietor, ca să nu se simtă părăsiți. Acesta urma să fie cu ei, pentru totdeauna. Mângâietorul este Duhul Sfânt și este a treia persoană a Sfintei Treimi.

Pentru că pogorârea Lui a avut loc după 50 de zile de la Înviere, sărbătoarea se mai numește Cincizecime.

Ce s-a întâmplat atunci?

Apostolii erau adunați „toți împreună”, în Ierusalim.

Dintr-odată, fără de veste un vuiet mare s-a auzit din cer. Era ca și cum o puternică rafală de vânt s-ar fi strecurat repede printre ei. Apoi, au văzut că niște limbi „ca de foc” se așază deasupra fiecăruia. (Nu erau, firește, focuri precum cele pe care le știm noi! „Limbile ca de foc” doar semănau cu flăcările și erau ceva ce nu mai văzuseră niciodată.)

Pe rând, apostolii au început să vorbească în limbi de care nu avuseseră habar. Mai ales că erau – mai toți – neștiutori de carte.  

Exact atunci, în Ierusalim se aflau mulți oameni, de multe naționalități. Erau „toate semințiile de sub cer”. Participau la o mare sărbătoare evreiască. Când au auzit Evanghelia în limbile lor, unii au rămas uimiți, iar alții i-au acuzat pe apostoli că au băut prea mult („că sunt plini de must”).

În acea zi, Sfântul Petru a propovăduit mulțimilor cu atât de multă convingere, încât s-au botezat 3.000 de persoane. Așa a luat naștere cea dintâi comunitate creștină a bisericii!

Apoi, apostolii au plecat în lume. Au răspândit învățătura Evangheliei, au hirotonit preoți, au botezat oameni, au făcut  minuni. Sfântul Apostol Andrei a ajuns chiar pe teritoriul țării noastre, în Dobrogea, fiind cel care i-a încreștinat pe strămoșii noștri de aici.

Pe lângă darul de a vorbi în alte limbi, Duhul Sfânt le-a dat ucenicilor curaj și putere: curajul de a-și mărturisi credința și puterea de a face față greutăților. Astfel, ei nu s-au temut de suferințe, ba chiar au îndurat – aproape toți – o moarte în chinuri, pentru „vina” de a fi creștini.

Și în Evanghelia de azi se vorbește despre puterea Duhului Sfânt: „Dacă însetează cineva” – explică Mântuitorul – „să vină la Mine și să bea”. Nu e vorba de o sete obișnuită. Ci de o sete după Dumnezeu. Cei care vor face asta, cei care vor crede în Hristos vor simți în toată ființa „râuri de apă vie”. „Apa vie” este chiar Duhul primit de oamenii care urmează învățăturile Domnului.  

În zilele noastre, Duhul Sfânt este dăruit preoților, când sunt hirotoniți. Și ajunge la noi prin Sfintele Taine.

Datorită Sfintelor Taine, fiecare persoană poate simți prezența mângâietoare a Duhului Sfânt: în biserică, alături de (alți) prieteni și de (alți) căutători ai lui Dumnezeu.

Întrebări și activități pentru copii

  1. Povestește o întâmplare – trăită de tine sau de altcineva – care ar putea fi un răspuns la rugămintea „Dă-mi un semn, Doamne, că ești aici!”.
  2. Cum te-ai fi simțit în ziua Cincizecimii, dacă ai fi fost unul dintre apostoli? Dar dacă ai fi fost unul dintre cei cărora le-a vorbit Sfântul Petru?
  3. Știai că există o rugăciune către Duhul Sfânt? Citește-o: „Împărate ceresc, Mângâietorule, Duhul Adevărului, Care pretutindenea ești și toate le plinești, Vistierul bunătăților și Dătătorule de viață, vino și Te sălășluiește întru noi, și ne curățește pe noi de toată întinăciunea, și mântuiește, Bunule, sufletele noastre. Amin.”
  4. Care sunt însușirile Duhului Sfânt, așa cum rezultă din rugăciunea „Împărate ceresc”?
  5. Sfântul Apostol Pavel spune că Duhul Sfânt dăruiește înțelepciune, cunoaștere, credință, darul vindecării, darul facerii de minuni, vorbirea în mai multe limbi etc. Dacă tu ai avea măcar unul dintre aceste daruri, cum l-ai folosi, pentru a-i ajuta pe ceilalți? Cum i-ai ajuta să îl cunoască mai bine pe Dumnezeu?
  6. De Rusalii, e ziua de naștere a Bisericii. Scrie un mesaj de recunoștință pentru cineva din comunitatea bisericii la care mergi, duminică de duminică.

Ioana REVNIC

coordonatoarea proiectului Spune-mi o poveste pentru suflet (SOPS)

Articol scris și publicat pentru ȘCOALA DE DUMINICĂ LA BASILICA

Desen de Emilia Gavriliuc, 6 ani, participantă la concursurile SOPS

Lasă primul comentariu

Citește și alte articole