3 lucruri de învățat despre Sfântul Ioan Botezătorul

#ȘcoalaDeDuminicăLaBasilica 1.ASUMAREA MISIUNII 🌿 Misiunea pe care o va avea Sfântul Ioan Botezătorul i-a fost dezvăluită tatălui acestuia de Arhanghelul Gavriil. Ioan era fiul preotului Zaharia și al Elisabetei – verișoara Maicii Domnului. Într-o zi, pe când se afla la templu, Zaharia a fost vizitat de Gavriil care l-a anunțat că soția sa îi va…

Articol de

Ioana Revnic

Publicat la

Blogul cu bunătățiȘcoala de duminică

#ȘcoalaDeDuminicăLaBasilica

1.ASUMAREA MISIUNII

🌿 Misiunea pe care o va avea Sfântul Ioan Botezătorul i-a fost dezvăluită tatălui acestuia de Arhanghelul Gavriil. Ioan era fiul preotului Zaharia și al Elisabetei – verișoara Maicii Domnului.

Într-o zi, pe când se afla la templu, Zaharia a fost vizitat de Gavriil care l-a anunțat că soția sa îi va naște un băiat. Acesta „va fi mare înaintea Domnului; nu va bea vin, nici altă băutură amețitoare și încă din pântecele mamei sale se va umple de Duhul Sfânt. Și pe mulți din fiii lui Israel îi va întoarce la Domnul Dumnezeul lor. Și va merge înaintea Lui cu duhul și puterea lui Ilie, ca să îi întoarcă (…) pe cei neascultători la înțelepciunea drepților, ca să gătească Domnului un popor pregătit”.

🌿 🌿 🌿

🌿Ce daruri va primi – deci – Ioan? Și ce va trebui să facă?

În primul rând, va fi un om ales („mare” înaintea lui Dumnezeu), lucru întărit de însuși Iisus: „Între cei născuți din femei, nimeni nu este mai mare decât Ioan…” 

🌿Apoi, va simți puterea Duhului Sfânt încă de dinainte de a se naște, cum s-a întâmplat când mama sa a întâlnit-o pe Fecioara Maria care era, la rându-i, însărcinată. În acel moment, Elisabeta s-a umplut de Duh Sfânt, iar pruncul din pântecele ei a săltat de bucurie în prezența lui Hristos cel nenăscut.

🌿Ioan va avea „duhul și puterea lui Ilie” – a mai zis îngerul, anticipând exigența și fermitatea viitorului proroc.

🌿Totodată, el va duce o viață ascetică.

Așa a și fost: Ioan a trăit în pustie, unde se hrănea cu miere sălbatică și muguri de plante. Purta haină aspră de păr de cămilă, se încingea cu o curea de piele și avea sandale în picioare.

🌿În sfârșit, fiul lui Zaharia va fi un îndreptător al oamenilor și un înaintemergător al lui Hristos.

🌿🌿🌿

🌿Cum s-a pregătit Sfântul Ioan Botezătorul pentru a face toate acestea?

Din Evanghelii se știe doar că, până să își înceapă propovăduirea, a trăit în pustie. 

Detaliile despre copilăria sa ni le oferă Sfânta Tradiție. Se spune că, mic fiind, Elisabeta a fugit cu el și s-au ascuns, ca să scape de furia lui Irod care poruncise să fie uciși băieții de până la doi ani. Regele aflase că printre ei e viitorul împărat al iudeilor și se temea că își va pierde tronul.

🌿Preotul Zaharia a rămas la templu să slujească. Soldații lui Irod au venit la el, l-au întrebat unde e copilul, tatăl nu le-a spus nimic și a fost ucis între templu și altar.

🌿După un timp, a murit și Elisabeta, iar Ioan a rămas în pustie, până ce s-a maturizat. Apoi, a venit între iudei, ca-și îndeplinească misiunea ce i-a fost încredințată.

2. Mărturisirea adevărului

🌿 Pe mulți din evrei „i-a întors la Dumnezeu”, îndemnându-i să își recunoască păcatele și să se îndrepte. Făcea asta cu severitate, numindu-i „pui de vipere” chiar și pe mai marii poporului ales.

🌿Vameșilor care colectau taxe le cerea să nu ia niciun ban în plus. Soldaților – să nu învinuiască pe nimeni pe nedrept și să fie mulțumiți cu solda lor. Pe oamenii de rând îi îndemna să fie generoși („Cel ce are două haine să dea celui ce nu are și cel ce are bucate să facă la fel”); și să se „pocăiască”, adică să își recunoască păcatele, să le regrete și să se îndrepte.

🌿Nu s-a temut să îl certe pe însuși Irod Antipa, unul dintre guvernatorii care conduceau provinciile din Țara Sfântă: „Nu-ți este îngăduit să-ți fie soție femeia fratelui tău” îi reproșase Ioan lui Irod, chiar și în public.

Irod se supăra când era mustrat, însă îl îndrăgea pe Ioan, știa că e om drept și sfânt. Știa că spune adevărul, totuși nu avea puterea să-l asculte și să renunțe la căsătoria cu femeia care mai întâi fusese nevasta fratelui său. Câteodată, vedea în Ioan o amenințare, căci devenise prea popular printre evrei.

Până la urmă l-a închis și l-a ucis, întărâtat fiind de Irodiada, soția sa.

🌿🌿🌿

🌿 Ioan nu a făcut minuni în timpul vieții, dar tot ce a mărturisit despre Hristos a fost adevărat – se arată în Evanghelii. Îndrăzneala de a vorbi despre Acesta nu i-a slăbit nicio clipă și a fost un alt dar al său.

🌿Când Iisus a venit la Iordan, să fie botezat, Ioan a văzut Duhul Sfânt pogorându-se asupra Lui în chip de porumbel. Atunci, a afirmat fără să ezite că Îl are în față pe însuși Fiul lui Dumnezeu: „Iată Mielul lui Dumnezeu, Cel ce ridică păcatul lumii”.

🌿Ioan a mai avut smerenia să își recunoască locul și rolul.

3.  Onestitatea smereniei

🌿În repetate rânduri, fusese întrebat de conducătorii spirituali ai evreilor dacă nu cumva el este Mesia. De fiecare dată le-a răspuns că nu el este Hristos, ci doar un vestitor al venirii Lui: „Vine în urma mea Cel ce este mai tare decât mine, Căruia nu sunt vrednic, plecându-mă, să-I dezleg cureaua încălțămintelor. Eu v-am botezat pe voi cu apă, El însă vă va boteza cu Duh Sfânt.”

🌿Totodată, în fața Mântuitorului, la botez, a zis: „Eu am trebuință să fiu botezat de Tine și Tu vii la mine?”

🌿Într-o zi, pe Ioan l-au atenționat niște oameni că mulți evrei îl urmează pe Iisus,  nu pe el, cum făcuseră până atunci.

Ioan nu s-a supărat, nici nu și-a simțit autoritatea uzurpată. Doar le-a amintit că le explicase în repetate rânduri că nu este el Hristos: „Acela trebuie să crească, iar eu să mă micșorez”, a adăugat înaintemergătorul Domnului.

🌿Sfântul Ioan Botezătorul își încheiase misiunea. Viața lui urma să se „micșoreze” pe pământ, ca să devină mare – în ceruri.

🌿🌿🌿

🌿În 7 ianuarie, când e prăznuit Sfântul Ioan Botezătorul,  peste două milioane de români își serbează onomastica. La mulți ani tuturor!

🌿Deși port, la rându-mi, numele sfântului, stau foarte puțin de vorbă cu el. Îi admir tenacitatea, curajul, fermitatea, dar mă și intimidează aceste calități.

🌿Dacă aș putea să îl întreb vreodată ceva, l-aș ruga să îmi spună: Când i-a fost cel mai greu? S-a descurajat vreodată? Ce i-a dat puterea de a îndeplini cu orice risc, în orice condiții, voia lui Dumnezeu.

🌿Voi ce l-ați întreba pe acest sfânt?

✍Text de Ioana Revnic, coordonatoarea proiectului „Spune-mi o poveste pentru suflet” 

Lasă primul comentariu

Citește și alte articole