Trei calități ale Sfintei Maria Magdalena

🌿 Devotamentul Sfânta era o femeie înstărită, născută în Magdala, o localitate din Galileea, de aici și numele ei – Magdalena. A fost vindecată de Iisus care a scos din ea „șapte duhuri necurate”, interpretate în mod alegoric de unii Sfinți Părinți drept patimi. Din momentul în care s-a făcut bine, Sfânta Maria Magdalena a…

Articol de

Ioana Revnic

Publicat la

Blogul cu bunătățiȘcoala de duminică

🌿 Devotamentul

Sfânta era o femeie înstărită, născută în Magdala, o localitate din Galileea, de aici și numele ei – Magdalena. A fost vindecată de Iisus care a scos din ea „șapte duhuri necurate”, interpretate în mod alegoric de unii Sfinți Părinți drept patimi. Din momentul în care s-a făcut bine, Sfânta Maria Magdalena a devenit una dintre ucenicele Mântuitorului, iar cu averea sa a susținut activitatea publică a Acestuia și a celor 12 Apostoli.

I-a fost alături lui Hristos când, de Florii, evreii L-au primit în Ierusalim ca pe un rege. A stat la picioarele crucii, lângă Maica Domnului și lângă Apostolul Ioan. L-a privit pe Iisus cum Se stinge și a fost de față când a fost pus în mormânt. A rămas să vegheze o vreme, împreună cu Maica Sfântă, lângă piatra ce închidea mormântul (Matei 27, 56–61). S-a întors de mai multe ori acolo – singură sau însoțită – și a descoperit locul gol. A vorbit cu îngerii care au vestit minunea Învierii. Ea a fost prima persoană căreia i S-a arătat Însuși Domnul cel înviat din morți. Tot ea le-a dat apostolilor vestea învierii, dar nu a fost crezută.

Tradiția spune că Sfânta Maria Magdalena a rămas în Ierusalim lângă Fecioara Maria până la Înălțare. Era împreună cu apostolii și în ziua pogorârii Duhului Sfânt. Apoi, a propovăduit învățătura creștină în Egipt, în Fenicia, în Siria, în Galia și la Roma. Spre sfârșitul vieții s-a retras la Efes, unde a locuit Sfântul Apostol și Evanghelist Ioan.

☀️

Întâlnirea dintre Sfânta Maria Magdalena și Mântuitorul nu e relatată amănunțit în Biblie. Sfinții Evangheliști Luca și Marcu scriu despre binele care i s-a făcut: „Iisus umbla prin cetăți și prin sate (…) și cei doisprezece erau cu El; și unele femei care fuseseră vindecate de duhuri rele și de boli: Maria, numită Magdalena, din care ieșiseră șapte demoni…”(Luca, 8, 2); „El s-a arătat întâi Mariei Magdalena, din care scosese șapte demoni” (Marcu,16, 10).

Speculațiile că ar fi trăit în desfrânare ori că ar fi fost chiar sora Martei și a lui Lazăr au apărut mai târziu, în secolul al VI-lea, și au circulat mai ales în Apus. Chiar dacă – între timp – aceste controverse au fost clarificate, astfel de legende au rămas până azi.

🌿 Curajul

Sfânta Maria Magdalena a fost curajoasă când a mers de mai multe ori la mormântul lui Iisus și nu s-a temut nicio clipă de autoritățile romane, care îi vânau pe discipolii Mântuitorului.

A mai fost curajoasă când le-a vestit insistent Apostolilor adevărul învierii lui Hristos, nelăsându-se intimidată de necredința lor.

A dovedit curaj și când a plecat la Roma să-l denunțe pe Pilat care îl condamnase pe nedrept pe Iisus. A apărut în fața împăratului Tiberiu cu un ou alb în mână, căci exista obiceiul de a-i oferi Cezarului un dar și cu îndrăzneală i-a explicat acestuia că, după ce a suferit pătimirile, Hristos a înviat.

Tiberiu s-a arătat sceptic. „E greu de crezut că se poate ridica cineva din moarte”, a explicat el. E ceva imposibil, așa cum imposibil era ca oul pe care l-a primit de la ea să-și poată schimba singur culoarea în roșu. Atunci oul s-a înroșit pe neașteptate.

🌿 Grija

Sunt multe minuni prin care Sfânta Maria Magdalena și-a arătat grija față de oameni. Unele au fost săvârșite încă de pe când trăia.

De pildă, se povestește că împăratul Tiberiu i-ar fi cerut să îi vindece unica fiică – oarbă din naștere. Mironosița s-a rugat toată noaptea, pentru ca fata să își capete lumina ochilor. În cele din urmă, rugăciunea i-a fost ascultată și minunea s-a întâmplat.

Într-o altă relatare se spune că l-ar fi vindecat chiar pe Tiberiu de o boală de ochi.

☀️

Altădată, Sfânta Maria Magdalena a ajuns în Galia (în Franța de azi, mai exact la Marsilia). Aici, i-a convins pe mulți dintre păgâni să devină creștini. La ajutat și pe Ipatie, guvernatorul roman al provinciei, să aibă un copil. Soția lui și pruncul au murit însă la naștere, dar mai apoi au fost aduși la viață de rugăciunile sfintei! Din acel moment, Ipatie și toți ai lui au renunțat la credința în idoli, s-au botezat și au ajuns propovăduitori ai lui Hristos.

☀️

O minune din zilele noastre este aceea că mâna stânga a Sfintei Mironosițe, păstrată la Mănăstirea athonită Simonos Petra, răspândește căldură.

Poetul grec Anghelos Sikelianos mărturisește acest lucru într-un poem:

„Magdalena, Magdalena, marea stea a doririi,/ La o mănăstire m-ai ridicat și m-ai făcut credincios,/ Ca să sărut moaștele neprețuitei tale mâini./ Și era, când mi-am lipit buzele, caldă încă.”

🖋Text de Ioana Revnic, coordonatoarea proiectului „Spune-mi o poveste pentru suflet”

Icoană de la Mănăstirea Sfânta Maria din Rus, județul Sălaj

📚📖Inspirată de Pétros Vassiliádis, „Sfânta Maria Magdalena, cea Întocmai cu Apostolii”, Pemptousia.ro, 2015: https://www.pemptousia.ro/2015/10/sfanta-maria-magdalena-cea-intocmai-cu-apostolii/.

Ieromonahul Theologos Simonopetritul, „Sfânta Maria Magdalena – Sfântul odor al Mănăstirii Simonos Petras”, traducere Laura Enache, Editura Doxologia, 2015.

Lasă primul comentariu

Citește și alte articole