Sfânta Casiana, cea mai cunoscută femeie imnograf

ÎNTÂLNIRI 🌿 Ați auzit de Sfânta Casiana, cea mai cunoscută femeie imnograf a bisericii?Eu nu – până în urmă cu câțiva ani. Eram în primul an de pandemie, într-o seară de marți din Săptămâna Mare. Oamenii nu prea ieșeau din casă, bisericile erau închise, iar eu urmăream Deniile pe internet. Ascultam slujbele de la Mănăstirea…

Articol de

Ioana Revnic

Publicat la

Blogul cu bunătățiȘcoala de duminică

ÎNTÂLNIRI

🌿 Ați auzit de Sfânta Casiana, cea mai cunoscută femeie imnograf a bisericii?
Eu nu – până în urmă cu câțiva ani. Eram în primul an de pandemie, într-o seară de marți din Săptămâna Mare. Oamenii nu prea ieșeau din casă, bisericile erau închise, iar eu urmăream Deniile pe internet. Ascultam slujbele de la Mănăstirea Putna și, la un moment dat, am auzit o cântare…

🌿 Vă amintiți cum, în filme, doctorii îi injectează unui pacient aflat în stop cardiac adrenalină, direct în inimă? Îi înfig seringa în piept, dându-i un pumn zdravăn. După care așteaptă să se întâmple o minune, iar inima să repornească. Așa am simțit eu când am auzit acea cântare. La finalul slujbei, Părintele Stareț a vorbit despre scrierea ei și despre viața celei care a creat-o: Sfânta Casiana.

🌿 🌿 🌿

🌿 Sfânta Casiana s-a născut în Constantinopol, cândva între anii 805 – 810, într-o familie de aristocrați. Scria versuri, era cuceritoare și foc de inteligentă. Când a ajuns la vârsta căsătoriei, a participat la o „înfățișare a mireselor”, alături de cele mai frumoase fecioare ale vremii. Dintre ele, împăratul Teofil urma să își aleagă viitoarea soție.

🌿 Fascinat de prezența Casianei, acesta a vrut să o pună la încercare. S-a apropiat de ea și i-a zis: „Prin femeie au intrat în lume cele josnice”. Se referea, desigur, la păcatul Evei. „Prin femeie au venit și cele mai alese”, i-a răspuns Casiana, gândindu-se la binele adus lumii de Maica Domnului.

🌿 Deranjat de îndrăzneala femeii, Teofil a decis să își aleagă altă împărăteasă.

ALEGERI

🌿 Tânăra a văzut în această întâmplare un semn că Dumnezeu vrea ca ea să fie monahie. Așa că, a ridicat o mănăstire, a devenit stareța ei și a continuat să scrie. Se zice că își compunea singură și poemele, și muzica pentru acestea.

🌿 Cea mai cunoscută scriere a sa este „Cântarea Casianei” și are, la rându-i o poveste.
Într-o după-amiază, călugărița Casiana se afla în grădină compunând versurile imnului. Atunci, a auzit că împăratul Teofil avea să vină pe acolo. Ea s-a ascuns, lăsând la vedere poemul neterminat. Teofil și-a făcut apariția, a citit versurile și a continuat o frază începută. Apoi, bărbatul a plecat. Stareța Casiana s-a întors, a citit ce a scris împăratul, a lăsat cuvintele la locul lor și a scris mai departe.

🌿 Textul care a rămas până azi e următorul:
Doamne, femeia ceea ce căzuse în păcate multe, simțind Dumnezeirea Ta, luând rânduială de mironosiță și tânguindu-se, a adus Ție mir mai înainte de îngropare, zicând: Vai mie! Că noapte îmi este mie înfierbântarea desfrâului, și întunecată și fără de lună pofta păcatului.
Primește izvoarele lacrimilor mele, Cel ce scoți cu norii apă din mare; pleacă-Te spre suspinurile inimii mele, Cel ce ai plecat cerurile cu nespusa plecăciune. Ca să sărut preacuratele Tale picioare și să le șterg pe ele iarăși cu părul capului meu. Al căror sunet auzindu-l cu urechile Eva în rai în amiazăzi, de frică s-a ascuns.

Cine va cerceta mulțimea păcatelor mele și adâncurile judecăților Tale, Mântuitorul sufletelor, Izbăvitorul meu? Să nu mă treci cu vederea pe mine, roaba Ta, Cel ce ai nemăsurată milă”.

🌿 🌿 🌿

🌿 Cât a trăit, Sfânta Casiana a compus cântări liturgice și a scris: texte religioase, unele dintre acestea păstrându-se în cărțile de cult; și versuri laice.

🌿 A corespondat cu Sfântul Teodor Studitul, care o prețuia foarte mult. Iată un fragment dintr-o scrisoare a acestuia către ea:

„Am primit ceea ce mi-ai trimis, în Domnul. Dar cine sunt eu, cel atât de neînsemnat, ca să fiu pomenit de tine, cu atâta evlavie?

Te-ai ivit dintr-o rădăcină bună și știi cum să faci binele. (…)
Spui că ai preferat o viață nobilă, după Dumnezeu, încă din copilărie.
Ai devenit mireasa lui Hristos: fără să cauți și fără să iubești pe altcineva.
Căci, într-adevăr, cine este mai frumos decât El?

Odată ce frumusețea lui s-a întrupat în inima ta, vei stinge orice dorință trecătoare și pieritoare.

Fugi, fugi de privirile bărbaților – chiar și de privirile celor care sunt înțelepți, dacă au o înrâurire asupra ta, dacă începi să iubești foarte mult altceva sau pe altcineva. (…)

Ai fost aleasă de Mirele care e în ceruri!
Acolo îl vei vedea pe cel căruia îi aparții, de la care vei primi o moștenire veșnică.

Cuvântul meu e scurt, dar îndeajuns pentru onoarea pe care mi-o faci, amintindu-ți de mine.
Fii binecuvântată!
O, femeie a lui Hristos.”

DESPĂRȚIRI

🌿 Nu se știe sigur când a murit Sfânta Casiana.
La un moment dat, a plecat din Constantinopol în insula Kassos, cea mai sudică insulă a Greciei. A trăit mulți ani într-o peșteră și de acolo a trecut la cele veșnice. A fost așezată într-un mormânt de piatră, de la Biserica Maicii Domnului din Empurio.

🌿 Este pomenită în 7 septembrie și e ocrotitoarea imnografilor și a poeților.

CE PUTEM FACE PENTRU SFÂNTA CASIANA?

🌿 Sfânta Casiana este tare discretă. Nu știu dacă are un biograf.

Nu există informații despre ea, păstrate din anii în care a trăit. Viața sa a fost reconstituită din cronici bizantine care nu sunt traduse la noi și din corespondența cu Sfântul Teodor Studitul.
În limba română sunt traduse doar textele sale din cărțile de cult. Celelalte – nu!
I s-ar putea traduce, deci, toată opera. Ori cineva ar putea scrie mai mult despre viața ei.

🌿 I-am putea face cunoscută povestea, mai ales că Sfânta Casiana e un model de demnitate, de echilibru, de curaj. E o mărturisitoare a credinței.

🌿 Din viața ei, adolescenții ar putea învăța multe lucruri:

…Că educația și erudiția sunt niște averi, chiar dacă vii dintr-o familie bună și ai bani care te-ar putea scuti de învățat.

…Că, atâta timp cât conlucrezi cu Dumnezeu, poți crea ceva valoros, care să dureze: creația Sfintei Casiana a supraviețuit peste o mie de ani.

…Mai pot învăța să nu se descurajeze nici dacă au un eșec, nici dacă sunt respinși.
Mereu există o alternativă. Casiana a fost respinsă, nu a ajuns împărăteasă, dar a mers pe calea sfințeniei și a obținut mai mult decât un statut social.

🌿 În sfârșit, am putea să ne rugăm acestei Sfinte sărbătorite în 7 septembrie, care a scris rugăciuni și muzici ce repornesc inimi moarte:

„Pe turtureaua cea aleasă a Bisericii, pe frumusețea cea de Dumnezeu dăruită a scriitorilor de cântări, pe Casiana să o lăudăm cu cinstea cuvenită, că aceasta a cântat cereasca slavă…

Să lăudăm pe cuvioasa Casiana, ceea ce a dorit să sărute precuratele picioare ale Domnului și să le șteargă cu părul capului ei, precum femeia păcătoasă oarecând, …că împărțind săracilor bogăția ei și stăruind în rugăciuni și postiri, și-a săvârșit viața întreaga nevoindu-se. Pentru aceasta acum, ca o fecioară fără prihană și mireasă preafrumoasă a Împăratului Hristos, locuiește în cămările de nuntă, cele de sus, rugându-se neîncetat pentru cei ce laudă pomenirea ei cea preacinstită.”

✍Text de Ioana Revnic, coordonatoarea proiectului @spuneopoveste
🎨 Icoană de Camelia Ionescu Popa

Icoană de Camelia Ionescu-Popa

Lasă primul comentariu

Citește și alte articole