„Pollyanna”, de Eleanor H. Porter

#Mădălinarecomandă Fetița-bucurie Azi pregătisem pentru voi o carte grozavă. Dar, cum mi-am dat seama că este Ziua Internațională a cărților pentru copii, o amân pe săptămâna viitoare și vă recomand azi „Pollyanna”! Este cineva care nu a auzit de Pollyanna, fetița-bucurie? Dacă da, faceți bine și citiți acum despre ea, apoi fugiți să cumpărați cartea,…

Articol de

Mădălina Andreescu

Publicat la

Blogul cu bunătățiCărți

#Mădălinarecomandă

Fetița-bucurie

Azi pregătisem pentru voi o carte grozavă. Dar, cum mi-am dat seama că este Ziua Internațională a cărților pentru copii, o amân pe săptămâna viitoare și vă recomand azi „Pollyanna”!

Este cineva care nu a auzit de Pollyanna, fetița-bucurie? Dacă da, faceți bine și citiți acum despre ea, apoi fugiți să cumpărați cartea, căci este de citit și răs-citit. Cartea a fost scrisă de scriitoarea americană Eleanor H. Porter și publicată în anul 1913. Este prima dintr-o serie de cărți cu același titlu, cunoscută peste tot în lume, datorită jocului bucuriei devenit un adevărat fenomen. Publicată la 7 ani după un alt roman-fenomen, “Anne de la Green Gables”, al scriitoarei canadiene Lucy Maud Montgomery, a fost bănuită a fi fost inspirată de aceasta. Însă fiecare dintre cele două protagoniste ale cărților, Anne și Pollyanna, deși au unele asemănări, sunt unice și cuceritoare prin trăsăturile lor.

Pollyanna este o fetiță orfană de ambii părinți și care nu mai are pe nimeni pe lume în afara mătușii Polly, sora mamei ei. Încredințată acesteia, este acceptată din pur sentiment al datoriei, cel mai puternic sentiment pe care îl simte domnisoara Polly, moștenitoarea impresionantei averi a familiei și a unui conac imens. Însă traiul în comun a celor două va duce la o serie de întâmplări când amuzante, când dramatice, care le va schimba fundamental viețile nu doar pe ale lor, ci și le ale multora dintre cei atinși de vraja jocului bucuriei. Căci jocul acesta, simplu în aparență, pune accent pe partea frumoasă a lucrurilor, făcându-i pe cei care îl joacă să devină optimiști și recunoscători pentru tot ceea ce trăiesc.

O carte ca o sărbătoare, ce vă va influența, fără îndoială, în bine, funcționând ca un ghid de mutare a focusului spre partea plină a paharului, existență în orice situație.

Eleanor H. Porter, „Pollyanna”, editura Sophia, 2015, 288 pagini.

Lasă primul comentariu

Citește și alte articole