Pe cine s-a supărat bogatul?

Iacob Persul, prăznuit în 27 noiembrie, a avut puterea să își recunoască o greșeală, să se îndrepte și – mai ales – să renunțe la averi și la funcția sa, pentru credință. Dregătorul din Evanghelia de duminică nu a putut să facă același lucru. Cel puțin, nu în momentul în care Iisus i-a cerut asta!…

Articol de

Ioana Revnic

Publicat la

Blogul cu bunătățiȘcoala de duminică

Iacob Persul, prăznuit în 27 noiembrie, a avut puterea să își recunoască o greșeală, să se îndrepte și – mai ales – să renunțe la averi și la funcția sa, pentru credință.

Dregătorul din Evanghelia de duminică nu a putut să facă același lucru. Cel puțin, nu în momentul în care Iisus i-a cerut asta! El s-a întristat când a auzit sfatul Mântuitorului.

Pe cine s-a supărat bogatul, de fapt? Pe Fiul lui Dumnezeu care a dat un răspuns neașteptat întrebării sale? Pe el însuși, realizând că e, deocamdată, incapabil să Îl asculte pe Hristos și să Îi urmeze îndemnul?

Tu cum ai fi procedat, în locul dregătorului?

Un text de Ioana Revnic, pentru #ȘcoalaDeDuminicăLaBasilica

🎨 Desen de Iuliana Pașa, participantă la concursurile SOPS

Iisus era înconjurat de mulțime și oamenii îi aduceau pe copii la El, să îi binecuvânteze. Văzând acest lucru, ucenicii i-au certat, dar Mântuitorul i-a îndemnat să-i lase pe cei mici în preajma Sa, căci „împărăția lui Dumnezeu este a unora ca aceștia”.

De Hristos s-a apropiat și un bărbat, care i s-a adresat foarte respectuos, numindu-l „Bunule Învățător”.

Aparent, acestuia nu-i lipsea nimic: avea o funcție însemnată (era dregător); ducea o viață echilibrată; era și bogat. Dar simțea că are nevoie de ceva în plus. Ceva care să dea existenței sale un sens mai înalt decât acela a trăi confortabil, zi de zi.

Preocuparea sa era mântuirea și, de aceea, L-a întrebat pe Iisus ce să facă să moștenească viața de veci.

„Știi poruncile”, i-a răspuns Mântuitorul și a enumerat câteva dintre acestea: să nu săvârșești adulter, să nu ucizi, să nu furi, să nu mărturisești strâmb, cinstește pe tatăl tău și pe mama ta.

Din cele zece porunci ale Vechiului Testament, Hristos le zice doar pe cele care se referă la relația noastră cu ceilalți – poate tocmai pentru a aminti că în vecinătatea lui Dumnezeu se ajunge urcând treptele grijii pentru aproapele nostru.

Dregătorul le respecta pe toate, încă din tinerețe, iar Hristos a adăugat că mai are de făcut doar atât: să-și vândă averea, să împartă banii săracilor, apoi, să Îi urmeze Lui.

Când a auzit așa ceva, dregătorul s-a întristat, căci era foarte bogat.

„Cât de greu vor intra cei ce au averi în împărăția lui Dumnezeu!” a exclamat atunci Iisus.

Iată că, la fel ca în pilda bogatului căruia i-a rodit țarina (citită în biserici duminica trecută), în Evanghelia de azi se reia ideea că atașamentul excesiv față de bunurile materiale este o piedică pentru cel ce caută desăvârșirea. Bogăția în sine nu reprezintă ceva rău. Modul în care este folosită aceasta poate fi bun sau nepotrivit. Când cineva ține doar pentru sine tot ce are, ratează – într-un fel – asemănarea cu Dumnezeu, care este și milostiv, și bun. Să devenim, deci, mai atenți la cei de lângă noi, fiind milostivi! Postul Crăciunului e o perioadă foarte bună pentru a exersa mai mult decât de obicei dărnicia și bunăvoința față de ceilalți.

🌿

Dialogul Mântuitorului cu dregătorul bogat îmi aduce în minte un îndemn pe care îl auzim la biserică: „Toată viața noastră lui Hristos Dumnezeu să i-o dăm”. Mi se pare imposibil să îl urmez fără nicio ezitare, ÎN FIECARE MOMENT! Îmi doresc să nu renunț, totuși, la a-l pune în practică, având în minte cuvintele încurajatoare ale Mântuitorului, din finalul Evangheliei de azi: „Ceea ce nu este cu putință la oameni este cu putință la Dumnezeu”.

Convorbirea dintre cei doi îmi dă prilejul să mă gândesc și la cât de greu este să faci tot ce ține de tine, pentru a îndeplini un scop important.

Orice realizare din viața de zi cu zi presupune muncă intensă și sacrificii. Cu toate acestea, atunci când vezi rezultatele eforturilor tale, ești motivat să nu te oprești. E însă foarte dificil să faci eforturi permanente și să renunți la ce ai mai de preț, pentru mântuire, adică pentru o răsplată care doar începe din viața pământească și se dă cu totul abia după ce părăsești această lume.

Există persoane care au înțeles că o astfel de recompensă merită orice sacrificiu.

De exemplu, sfântul prăznuit azi – Iacob Persul.

Iacob Persul (d. 421) a fost un dregător bogat, care a trăit la curtea regelui perșilor. Avea strămoși creștini și el însuși se căsătorise cu o femeie creștină, alături de care trăia o viață așezată și prosperă.

Era foarte iubit de rege, care îl copleșea cu daruri și cu bogății, întrucât îi știa calitățile și îi recunoștea meritele.

La rândul lui, Iacob îl slujea cu mult devotament. Astfel, nu a ezitat să îl urmeze chiar și într-un război contra creștinilor. Mai mult! O vreme, a renunțat la credința în Hristos, ajungând să aducă jertfe idolilor și să li se închine, împreună cu regele.

Când au aflat asta, mama și soția lui Iacob s-au îndepărtat de el. I-au trimis împreună o scrisoare și i-au explicat că nu a făcut bine alegând dragostea împăratului, în locul iubirii lui Hristos. „O, ticălosule!” – l-au certat ele – „pentru ce ai lăsat pe Dumnezeu, Împăratul cerului, pentru cinstea omenească? Căci ascultându-l pe împăratul acesta vremelnic, ai pierdut viața cea fără de moarte!”

Iacob a realizat că a greșit, a regretat și i-a mărturisit împăratului că este creștin.

Cum a reacționat acesta? A poruncit să i se taie lui Iacob fiecare încheietură a trupului, una câte una și, în cele din urmă, să i se taie capul.

Iacob Persul a avut puterea să își recunoască o greșeală, să se îndrepte și – mai ales – să renunțe la averi și la funcția sa, pentru credință.

Dregătorul din Evanghelie nu a putut să facă același lucru. Cel puțin, nu în momentul în care Iisus i-a cerut asta! El s-a întristat când a auzit sfatul Mântuitorului.

Pe cine s-a supărat bogatul, de fapt? Pe Fiul lui Dumnezeu care a dat un răspuns neașteptat întrebării sale? Pe el însuși, realizând că e, deocamdată, incapabil să Îl asculte pe Hristos și să Îi urmeze îndemnul?

Tu cum ai fi procedat, în locul dregătorului?

🎯 ÎNTREBĂRI ȘI ACTIVITĂȚI PENTRU COPII

1. Ce l-a întrebat dregătorul bogat pe Iisus?

2. Ce i-a răspuns Mântuitorul?

3. Ce trăsătură a dregătorului deduci din faptul că acesta îndeplinea poruncile, încă din tinerețe?

4. Răspunde la întrebarea din finalul textului.

5. Se spune că dregătorul bogat ar fi ascultat, în cele din urmă, de Iisus și – după un timp – a făcut exact ce i-a spus Acesta. Imaginează-ți o întâmplare care ar fi putut să îi schimbe atitudinea.

6. Întâmplarea cu dregătorul bogat arată cât de dificil e să accepți o schimbare radicală a vieții tale, chiar dacă este în folosul tău. De ce crezi că oamenilor le este greu să facă asta?

7. Iacob Persul a ascultat cuvintele soției și ale mamei sale și s-a îndreptat. De cine asculți tu, în viața de zi cu zi? Cum reacționezi în fața unui sfat bun, care însă nu îți validează un comportament?

8. Cât de grea sau de ușoară este, pentru tine, ascultarea?

✍️ Text de Ioana Revnic, coordonatoarea proiectului Spune-mi o poveste pentru suflet (SOPS)

🎨 Desen de Iuliana Pașa, participantă la concursurile SOPS

Lasă primul comentariu

Citește și alte articole