De obicei majoritatea parohiilor din Diaspora, mai ales cele cu dată recentă de înființare, sunt formate cu precădere din familii de credincioși tineri.
Nici parohia noastră, ocrotită de Sfinții Martiri Brâncoveni, nu face excepție. Încă de la începuturile parohiei, prezența copiilor la sfintele slujbe a fost o realitate îmbucurătoare. Un factor determinant l-a constituit și posibilitatea participării elevilor ortodocși la orele de religie organizate în mai multe școli de pe cuprinsul parohiei.
Astfel, în anul școlar 2022-2023, ora de religie pentru confesiunea ortodoxă s-a organizat în 19 școli din St. Pölten și din împrejurimi.
Entuziasmul copiilor se observă mai accentuat în momentul implicării acestora în procesiunile din jurul bisericii: la Duminica Ortodoxiei (purtând icoanele în mâini) sau cu prilejul Prohodului Domnului, al Sfintei Învieri și la Prohodul Maicii Domnului, ținând lumânări aprinse în mânuțele lor delicate.
Anul acesta, bucuria copiilor a fost de asemenea intensă atunci când s-au deplasat în pelerinaj la Mănăstirea Sfintei Cruci din pădurea vieneză, în după-amiaza duminicii a treia din Postul Mare.
Atmosfera de însuflețire și de comuniune a fost remarcată și de aleșii oaspeți care au călcat pragul parohiei noastre. Dintre aceștia evidențiem mărturia părintelui Emil Nedelea-Cărămizaru, Parohul Bisericii voievodale „Sf. Gheorghe-Nou” de la Kilometrul Zero al Capitalei, care a vizitat comunitatea din Sankt Pölten în duminica din 22 mai a anului trecut.
În emisiunea „Realitatea spirituală”, realizată ulterior vizitei în Austria de îndrăgitul George Grigoriu, Pr. Emil Cărămizaru și-a exprimat bucuria pentru implicarea copiilor în cadrul Sfintei Liturghii astfel: „Am observat acolo o lucrare extraordinară de catehizare a copiilor. Copiii, întâlnindu-se la biserică, cultivă două elemente esențiale: credința și limba română. La Sankt Pölten am văzut zeci de copilași care rosteau cu glas mare rugăciunea domnească. Impresionant”.
Cuvinte frumoase de apreciere a adresat copiilor și părintele profesor Viorel Sava de la Facultatea de Teologie din Iași, venit la St. Pölten în Duminica Tuturor Sfinților și observând bucuria copiilor din momentul împărtășirii cu Sfintele Taine.
Repetițiile pentru serbările cu prilejul Nașterii Domnului și de Ziua Mamei vor rămâne cu certitudine în memoria afectivă a participanților. Serbările devenite între timp tradiție au reprezentat, de asemenea, momente de trăiri intense pentru spectatori.
O amintire prețioasă va rămâne desfășurarea în parohia noastră a unui reușit concert de vioară susținut de copiii îndrumați de renumitul violonist român Tudor Andrei, de la Viena.
Se poate afirma că prezența copiilor duminică de duminică la biserică a constituit un izvor permanent de inspirație și un impuls permanent din care s-au născut o serie de inițiative deosebite.
Astfel, în sâmbăta dinaintea Praznicului Floriilor anului 2019, aproximativ 30 de copii însoțiți de părinți au plantat câte un pom fructifer în grădina parohiei noastre. Cei care n-au reușit să participe atunci și-au plantat pomișorii cu ceva timp mai târziu. O altă serie de copii a fost implicată cu succes în atelierele de confecționare de mărțișoare. Acestea au fost oferite cu multă satisfacție mamelor, având nădejdea că cei mici vor conștientiza faptul că și ei – la rândul lor – sunt datori să ofere, nu numai să primească daruri.
De aceea, au fost îndemnați de mai multe ori să doneze o jucărie sau un produs pentru copiii nevoiași din România sau din alte părți.
Începând cu vara acestui an se derulează cu interes programul catehetic eparhial „Vestea cea bună”, pentru copiii preșcolari și școlari.
În paralel, parohia noastră participă și la proiectul internațional 10 cărți pentru 1000 de copii români din diaspora, inițiat de Asociația „Spune-mi o poveste pentru suflet” și sprijinit financiar de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni. În cadrul proiectului, se vor organiza ateliere de poveşti şi se vor distribui cărţi pentru copiii români din diaspora.
Acum, la încheierea vacanței de vară, copiii așteaptă cu siguranță să se reîntâlnească cu prietenii de la Biserică. În prima duminică din luna septembrie se rostesc întotdeauna rugăciunile pentru binecuvântarea elevilor la începutul anului școlar, iar în luna iunie – la încheierea acestuia – se citesc rugăciunile de mulțumire.
Îl rugăm pe bunul Dumnezeu să ne binecuvânteze lucrarea pastorală și pedagogică și să ne însoțească și în acțiunile viitoare dedicate copiilor.
Doamna preoteasă Simona Soare,
Parohia Ortodoxă Română din Sankt Pölten, Austria