PLANURI CU FINAL NEAȘTEPTAT
🌿 Sfânta Irina Hrisovalantou s-a născut în secolul al IX-lea, în Capadocia, într-o familie bogată. La un moment dat, era cât pe ce să devină împărăteasa Bizanțului, aleasă fiind să îi fie soție lui Mihail, viitorul împărat. Totuși, lucrurile au luat o întorsătură neprevăzută.
🌿 Mihail era un copil când tatăl său, Teofil, a murit. Mama sa, Teodora, a preluat conducerea Imperiului ca regentă. Din această postură, Teodora a restabilit cultul icoanelor, lucru interzis de soțul ei, și a devenit sfântă, fiind sărbătorită în 12 februarie.
🌿 Teodora voia pentru Mihail o soție virtuoasă, înțeleaptă și echilibrată. Așa că a căutat în tot Imperiul și a ales-o pe Irina. Tânăra a acceptat căsătoria și a pornit spre Constantinopol. Pe drum, s-a oprit la Sfântul Ioanichie din Muntele Olimpului pentru binecuvântare și sfat.
🌿 În loc să îi explice cum să se comporte ca împărăteasă, Sfântul Ioanichie a îndemnat-o să caute Mănăstirea Hrisovalant, unde maicile aveau mare nevoie de o stareță. Apoi a binecuvântat-o și s-au despărțit. Când a ajuns în Constantinopol, Irina a aflat că Mihail se căsătorise deja, cu doar câteva zile în urmă. Ce a făcut atunci?
ALEGERI
🌿 Tânăra nu s-a întristat, ci s-a dus la Mănăstirea Hrisovolant, așa cum o îndemnase Sfântul Ioanichie. A fost atât de impresionată de ce a descoperit aici, încât a ales să nu mai plece. Fără să clipească, a împărțit tot ce avea și a devenit o simplă călugăriță. Nu conta că, la mănăstire, avea de îndeplinit niște îndatoriri grele, chiar umilitoare pentru o tânără care avusese un statut privilegiat și fusese obișnuită să ducă o viață confortabilă. Făcea totul cu ascultare, cu râvnă, cu seriozitate, căci pentru ea conta doar să fie aproape de Dumnezeu.
🌿 Stareța a observat smerenia Irinei, de aceea, când a simțit că i se apropia sfârșitul, le-a sfătuit pe maici ca doar pe Irina să o accepte în locul ei. Apoi a adormit pentru totdeauna și a fost îngropată.
🌿 După înmormântare, călugărițele au mers la Patriarhul Constantinopolului, să îl întrebe cine să fie următoarea conducătoare a lor. „Dacă în obștea voastră trăiește o călugăriță smerită cu numele de Irina, pe ea să o alegeți!” le-a îndemnat el, fără să știe ce le sfătuise egumena.
MINUNI
🌿 Cât a fost stareță, Sfânta Irina le-a condus pe maici cu blândețe și cu înțelepciune. A făcut asta rugându-se mult, iar Dumnezeu i-a dat darul înainte-vederii, ca să știe de dinainte ce nevoi și ce așteptări aveau maicile. Cunoscându-le gândurile, reușea să le fie alături exact când trebuie și să le sprijine, când le cuprindea tulburarea.
🌿 Uneori, când se ruga în curtea mănăstirii, se înălța de la pământ. Așa a găsit-o, trei nopți la rând, o călugăriță care nu avea somn și a ieșit din chilie. Maica a observat și că, în fața stareței, cei doi chiparoși înalți din curte se plecau la pământ.
🌿 A crezut că e o închipuire tot ce vede și, ca să se convingă că totul era adevărat, într-una din nopți a legat de vârful chiparoșilor niște batiste. Dimineața, în mănăstire fiecare călugăriță o întreba pe cealaltă: „Cine a reușit să se cațăre atât de sus?! E imposibil ca una dintre noi să facă asta…”
Până la urmă, cea care știa le-a povestit ce văzuse și ce făcuse…
🌿 Sfânta Irina nu ar fi vrut să se afle cele întâmplate, de aceea le-a rugat pe maici să nu spună nimănui nimic, decât după ce moare.
UN VIZITATOR NEAȘTEPTAT ȘI UN DAR DIN RAI
🌿 Altădată, în ajunul sărbătorii Sfântului Vasile cel Mare, pe care îl iubea foarte mult mai ales că și el era tot din Capadocia, Sfânta Irina a auzit o voce care a înștiințat-o că o va vizita un marinar care îi va aduce niște fructe.
🌿 Străinul a apărut a doua zi și, după Liturghie, i-a povestit sfintei de ce o caută: Venise la ea de pe insula Patmos, trimis de un bătrân ciudat. Nava pe care marinarul lucra ridicase ancora și se avântase în larg când, deodată, cineva a strigat: „Opriți!”. Corabia – pur și simplu – l-a ascultat! Bătrânul a pășit pe mare, a urcat pe punte, a venit la el și i-a întins trei mere pentru Patriarhul Constantinopolului, „de la iubitul său Ioan Teologul”, și alte trei – pentru stareța Irina de la Mănăstirea Hrisovalant. „Spune-i, a mai zis el, că darul vine de la Ioan din Rai”. Apoi, s-a făcut nevăzut!
🌿 Din cele trei mere s-a hrănit toată mănăstirea, până ce Sfânta Irina a plecat din această lume. Și-a cunoscut de dinainte ziua morții. Înainte de a se muta de pe pământ la cer, le-a adunat pe călugărițe în jurul său. „Rămâneți unite și smerite, căci în iubirea și în ascultarea voastră stă puterea mănăstirii”, le-a șoptit ea. După aceea, l-a rugat pe Dumnezeu să îi apere obștea.
🌿 Când îngerii au venit după sufletul său, i-a întâmpinat cu un zâmbet. Cu împăcare. Cu multă recunoștință. Apoi i-a urmat.
Avea 101 ani. Dar timpul nu îi stinsese frumusețea.
ÎNTREBĂRI. RĂSPUNSURI
🌿 Povestea celor trei mere din Rai a rămas vie în amintirea tuturor și, iată!, a ajuns până la noi. Eu o port cu mine de trei ani. Am aflat-o întâmplător, de la părintele Ghenadie de la Mănăstirea Sfântul Dionisie Exiguul din Dobrogea. Mersesem acolo într-un pelerinaj, pe urmele sfântului care ocrotea mănăstirea și care a făcut din Nașterea Domnului reperul după care se numără anii lumii. Am găsit ce căutam, iar pe de-asupra am aflat și de existența acestei sfinte. Abia acum scriu despre ea.
De ce?
🌿 Pentru că e prăznuită azi, 28 iulie.
🌿 Sfânta Irina Hrisovolantou nu doar că a primit daruri din Rai, ci a și dăruit lumii un model de viață dedicată lui Dumnezeu. A fost un lider care i-a condus pe cei din jurul ei cu empatie, cu blândețe și compasiune.
🌿 În povestea ei e un răspuns la o întrebare care nu-mi dă pace: Cum îți găsești locul, împlinirea și liniștea? Sfânta Irina Hrisovolantou le-a aflat prin acceptarea voinței divine, prin smerenie, prin dăruirea față de ceilalți.
🌿 Voi cum v-ați găsit locul, împlinirea și împăcarea?
✍️ Text de Ioana Revnic, coordonatoarea proiectului Spune-mi o poveste