Evanghelia de azi începe cu un îndemn foarte clar: „Precum voiți să vă facă vouă oamenii, faceți-le și voi asemenea”.

Pare la îndemână să te comporți cu alții așa cum ai dori să se comporte ei cu tine. Facem întotdeauna asta? 

 

Urmează, în textul biblic, câteva întrebări paradoxale. Ele s-ar putea „rezuma” astfel: Dacă iubiți pe cei ce vă iubesc, dacă faceți bine celor ce vă vor vouă binele ce răsplată veți avea?

Îndeamnă Iisus să nu le faci bine celor apropiați? Nicidecum! El spune că este ușor să faci DOAR așa ceva. În plus, orice păcătos e în stare să îi iubească pe cei care-l iubesc.

 

Ce altceva ar putea face un om care îl urmează pe Hristos?

În vremea Mântuitorul, evreii aveau o lege numită Legea Talionului. Aceasta prevedea dreptul la o răzbunare echivalentă: „…să ceri suflet pentru suflet, ochi pentru ochi, dinte pentru dinte, mână pentru mână, picior pentru picior. Cu răul pe care îl va face cineva aproapelui său, cu acela trebuie să i se plătească”. (Deut. 19:21).

Alternativa propusă de Iisus este surprinzătoare pentru contemporanii lui, ba chiar și pentru noi. Hristos propovăduiește altceva decât Legea Talionului: să îți iubești vrăjmașii, să răspunzi răului lor cu mult bine – fără a aștepta ceva în schimb.

De ce?

Pentru că numai raportându-ne la ceilalți – inclusiv la dușmanii noștri – cu înțelegere și cu iubire, vom semăna cu Dumnezeu. Îndemnul final al Evangheliei întărește tocmai această idee: „Fiți milostivi, precum și Tatăl vostru milostiv este”.

E peste puterile omenești să fii MEREU bun cu cei care-ți fac rău. Să respingi fapte reprobabile care te afectează, dar să nu fii ostil față de autorii faptelor. Dumnezeu însă te sprijină când te încăpățânezi să fii bun până și cu adversarii tăi. Uneori, acestora le schimbă inimile…

 

În viața sfinților Ciprian și Iustina – sărbătoriți azi – este vorba și despre o astfel de transformare!

 

 

Ciprian era vrăjitor vestit. Învățase vrăjitoria de la șapte ani, iar la maturitate ajunsese să lucreze inclusiv cu demonii. Cu ajutorul lor, știa să provoace calamități naturale, manipula oamenii, unora le pricinuia suferințe inimaginabile, iar pe alții îi ajuta să zboare, să umble pe ape sau să plutească printre nori.

 

Nu-i de mirare că se credea atotputernic! Și totuși, Sfânta Iustina i-a arătat că există o putere mult mai mare decât a farmecelor lui!

 

Sfânta Iustina locuia în același oraș cu temutul vrăjitor. Era o tânără virtuoasă, născută într-o familie păgână. Treptat, ea și părinții ei au descoperit învățătura creștină și s-au botezat.

 

Într-o zi, un tânăr din oraș, Aglaid, a văzut-o pe Iustina și s-a îndrăgostit de ea. Fata l-a respins, întrucât nu voia să se căsătorească, mai ales că își dăruise inima și viața lui Hristos.

 

Aglaid nu a vrut să-i accepte refuzul și a apelat la Ciprian, pentru a o convinge să îl accepte. De trei ori vrăjitorul a trimis demonii la ea. De tot atâtea ori i-a alungat, făcându-și semnul crucii.

 

Până la urmă, Ciprian însuși s-a prefăcut o dată în femeie, apoi în pasăre și a mers la Iustina, însă când s-a apropiat de casa ei, vrăjile lui s-au risipit.

 

Atunci, a decis să se răzbune. A trimis boli și nenorociri asupra tinerei, asupra familiei, asupra rudelor sale, asupra vecinilor și a cunoscuților. Toată cetatea avea de suferit! Ca tot dezastrul să înceteze, un reprezentant al autorităților a rugat-o pe Iustina să se mărite cu Aglaid și să nu-l mai supere pe Ciprian.

 

Dar fecioara a rămas neclintită în decizia ei, s-a rugat și lucrurile au revenit la normal.

 

Impresionat, Ciprian și-a dat seama că diavolul nu are  nicio putere în fața lui Dumnezeu și a crucii. A renunțat la practicile vrăjitorești, și-a ars cărțile în văzul lumii, a mers la biserică, s-a botezat, a devenit preot și, mai apoi, a ajuns episcop. Împreună cu Sfânta Iustina i-au convins pe mulți păgâni să devină credincioși.

 

Sfântul Ciprian și Sfânta Iustina au fost pedepsiți de conducătorii păgâni ai orașului, pentru că propovăduiau credința creștină și nu credința în idoli. Au fost prinși, închiși, torturați și, în cele din urmă, li s-a tăiat capul.

Trupurile lor au fost îngropate la Roma, iar la mormântul celor doi sfinți s-au petrecut multe vindecări miraculoase. 

Mâna dreaptă a Sfântului Ciprian se găsește în Biserica Zlătari, din București, al cărei ocrotitor este.

 

 

Întrebări și activități pentru copii

1.Care dintre proverbele de mai jos ar putea fi mesajul Evangheliei de azi? De ce?

„Ce ție nu-ți place altuia nu face”.

„Fapta bună este pentru om cunună”.

„Bine faci, bine găsești”.

„Fă binele și aruncă-l în drum”.

 

2. Povestește o întâmplare din viața ta, prin care să arăți cât de ușor sau cât de greu este să-l ierți pe cel ce ți-a făcut rău.

 

3. Valorificând ideile despre Evanghelia de azi, alcătuiește câte un cvintet, pornind de la unul dintre cuvintele-cheie: IERTARE, BUNĂTATE.

Iată regulile de alcătuire a cvintetului:

  • Primul vers este un cuvânt (un substantiv), care se refera la temă.
  • Al doilea vers este alcătuit din două cuvinte (adjective) și arată însușirile substantivului din întâiul vers.
  • Al treilea conține trei cuvinte (verbe) și exprimă acțiuni ale cuvântului temă.
  • Al patrulea vers este format din patru cuvinte (de regulă, acestea alcătuiesc o propoziție care se referă la temă).
  • Al cincilea vers este format dintr-un singur cuvânt și reprezintă o concluzie.

4. Joacă „Adevărat sau fals?”

Un copil sau un adult este conducătorul jocului. După lectura textului de azi, le va citi participanților enunțurile următoare. Dacă sunt adevărate, participanții bat din palme sau fac orice altă mișcare stabilită de conducătorul de joc. Dacă enunțurile sunt false, copii fac un alt gest/ o mișcare distinctă de prima. Cine greșește este eliminat. Conducătorul de joc poate crea alte enunțuri, pornind de la text.

  • Sfântul Ciprian a fost, pe tot parcursul vieții sale, un episcop credincios.
  • Sfânta Iustina i-a alungat pe demonii trimiși de vrăjitorul Ciprian făcându-și semnul crucii.
  • Vrăjitorul Ciprian a vrut să se căsătorească cu tânăra Iustina.
  • Sfânta Iustina s-a născut într-o familie de oameni credincioși.
  • Sfinții Ciprian și Iustina au devenit mucenici.
  • O biserică din București adăpostește trupul Sfântului Ciprian.
  • Sfinții Ciprian și Iustina sunt prăznuiți în data de 2 octombrie.

5. Realizează o bandă desenată despre viața Sfinților Ciprian și Iustina.

 

Text de Ioana REVNIC,

pentru #ȘcoalaDeDuminicăLaBasilica

Fotografie de Ancuța Măzăreanu