#ȘcoalaDeDuminicăLaBasilica
🌿Închipuiți-vă o femeie care a născut zece copii, a trecut prin pierderi devastatoare, dar a rămas neclintită în credința sa. Aceasta este Sfânta Emilia, mama Sfântului Vasile cel Mare, alături de care este sărbătorită în 1 ianuarie.
Orfană, dar ocrotită de Dumnezeu
🌿Sfânta Emilia a trecut prin încercări încă din copilărie, când a rămas orfană de ambii părinți. A cincea dintre frați, a crescut într-o familie rămasă fără de niciun sprijin. În lipsa ocrotirii părintești, a căutat ajutor la Dumnezeu și l-a găsit.
🌿Fiind foarte frumoasă, mulți tineri o cereau în căsătorie, însă ea îi refuza, căci dorea să își dedice viața – în exclusivitate – lui Dumnezeu. Totuși, din teama de a nu deveni victima vreunui abuz, s-a căsătorit până la urmă cu un om înțelept, renumit dascăl de retorică și creștin evlavios. Însă alte necazuri urmau să îi pună credința la încercare.
Apăsată de suferințe, neclintită în credință
🌿Unul dintre băieți, Vasile, s-a îmbolnăvit grav și era gata-gata să moară. Atunci, ea și soțul ei s-au rugat cu ardoare lui Dumnezeu să îl lase în viață și rugăciunile le-au fost ascultate. Tatăl a și avut un vis, în care Dumnezeu îl încredința că Vasile va trăi.
🌿La puțină vreme însă le-a murit un alt fiu. Apoi, ca și cum suferința nu ar fi fost de ajuns, după nașterea celui de-al zecelea copil, Sfânta Emilia și-a pierdut soțul.
În grija ei au rămas deci nouă copii, majoritatea mici.
Puterea unei mame
🌿În fața unei asemenea dureri, orice femeie s-ar fi prăbușit. Dar nu și Sfânta Emilia. Credința în Dumnezeu i-a fost ancoră și scut.
🌿Un sprijin i-a fost Macrina, fata cea mare, care, după moartea logodnicului, și-a dedicat viața rugăciunii, fecioriei și slujirii familiei. Împreună, mamă și fiică, și-au transformat casa într-o școală a sfințeniei.
🌿Fratele Macrinei, Sfântul Grigorie de Nyssa, descria astfel atmosfera din familie: „Mama slujea nevoilor duhovnicești ale fiicei, iar fiica lua asupra sa grijile trupești ale mamei. Macrina făcea pâinea cu propriile mâini, dar se ocupa și de toate treburile casei, punând însă întotdeauna pe primul loc lucrurile sfinte.”
🌿Legătura dintre Sfânta Emilia și fiica ei arată că familia crește împreună atunci când fiecare își îndeplinește rolul, cu responsabilitate.
🌿Din această familie, cinci copii au devenit sfinți: Sfântul Vasile cel Mare, Sfântul Grigorie de Nyssa, Sfântul Petru al Sevastiei, Sfânta Macrina cea Tânără (botezată așa după bunica ei, care la rându-i a dus o viață sfântă și este canonizată) și Sfântul Naucratie, care a fost pustnic și făcător de minuni. Sfinți au devenit și mama Emilia și soțul său – trecut în calendar cu numele Vasile cel Bătrân.
Gingășie și putere
🌿Viața Sfintei Emilia ne arată că ancora unei existențe încercate este credința. De cele mai multe ori, necazurile zdruncină echilibrul unei persoane, însă orice dificultate poate fi mai ușor depășită dacă ne punem încrederea în Dumnezeu.
🌿Sfânta Emilia este ca atâtea alte mame care își găsesc împlinirea în împlinirile copiilor. Probabil că acest mod de a trăi pare greu de înțeles de cei care nu sunt părinți, iar printre aceștia mă număr și eu. A-ți trăi împlinirea ȘI prin copii poate nu e (doar) o compensație pentru investiția de dragoste, de energie, de timp și pentru sacrificiile pe care le-ai făcut. E și un mod de binemeritată recunoaștere. O sursă de putere. O dovadă că jertfa ta de părinte nu a fost zadarnică.
🌿Am scris despre Sfânta Emilia, gândindu-mă la mamele singure care se sacrifică zi de zi pentru copiii lor. Multe trăiesc aproape de noi, fără însă ca noi să le bănuim greutățile, neîmplinirile și nevoile nemărturisite. Cele mai multe duc o existență discretă, la fel ca Sfânta Emilia.
🌿Numele Sfintei Emilia înseamnă „gingășie”. Dar viața ei e o sursă de putere. O putere care le-ar putea ridica pe toate mamele îngenuncheate de dificultăți, de temeri, de singurătăți.
Text de Ioana Revnic, coordonatoarea proiectului „Spune-mi o poveste pentru suflet”