🥳În 23 aprilie împlinesc 47 de ani și îmi donez ziua de naștere Asociației „Spune-mi o poveste pentru suflet”, pe care o conduc. Tot în 23 aprilie, acum patru ani, am primit decizia judecătorească de înființare a Asociației, deci – într-un fel – e și aniversarea acesteia. „Spune-mi o poveste pentru suflet” exista deja, din 2018, dar abia în 2021 a dobândit statut juridic.
🌷Ce facem la „Spune-mi o poveste pentru suflet”?
Proiecte de educație nonformală, folosind poveștile ca principal instrument de învățare. Beneficiarii sunt copiii, părinții, educatorii, voluntarii.
Spunem povești care atrenează minți, deschid inimi și modelează atitudini. Povești care aduc oamenii împreună, însuflețesc comunități și sunt un pretext pentru a face binele.
Avem 3 proiecte mari:
🔹Formări pentru povestitori
Am susținut peste 25 de formări, cu peste 2500 de participanți. În noiembrie 2024, am lansat proiectul „Fii povestitor!”, în cadrul căruia peste 1700 de persoane beneficiază – gratuit – de resursele noastre.
🔹Ateliere interactive de povești, în școli, în comunități, în spații neconvenționale sau online.
Au fost, până acum, peste 500 de ateliere de povești cu peste 5000 de beneficiari.
Din octombrie 2024, am început #AteliereCuBunătate – povești, jocuri și surprize pentru copiii internați la Centrul de Recuperare Neuropsihomotorie „Nicolae Robănescu”, din București, unde mergem o dată pe lună. În plus, sprijinim centrul, în funcție de nevoi. Pentru asta, facem fundraising iar în aprilie este încă activă campania „Joacă și culoare, chiar și în spital”. Află mai multe AICI despre această campanie și, dacă dorești, susține-o cu o donație de minimum 10 lei.
🔹În sfârșit, desfășurăm concursuri, la care copiii se exprimă prin creații plastice sau literare și sunt apreciați. La cele 24 de ediții, au fost peste 3000 de participanți din țară și din străinătate.
Asociația sprijină comunitățile românești din diaspora. În 2023 a derulat un proiect susținut financiar de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni prin care a trimis 10 000 de cărți în 8 țări europene.
Va face același lucru în 2025.
🌷De ziua mea, te invit să susții „Spune-mi o poveste pentru suflet” și – împreună – să facem bine prin povești.
📝Ce poți face?
🔸Completează gratuit FORMULARUL 230.
🔸Spune-le și altora (familii, comunități, fundații, companii) că proiectul există sau recomandă-ne posibili colaboratori.
🔸Donează pe această pagină sau direct în contul Asociației.
🌷Orice sumă contează.
Cu 10 lei, cumpărăm caiete pe care copiii lucrează. Cu 50 de lei – materiale creative pentru un atelier de povești. Cu 100 de lei – câteva cărți pentru copiii care nu au acces la o bibliotecă.
🌷Ce aș mai vrea să știi despre „Spune-mi o poveste pentru suflet”?
Cândva, visam să construiesc o școală, dar nu am făcut nimic pentru acest vis, deși știam exact CUM va fi școala, CE se va învăța acolo și CINE va lucra cu copiii.
De vreo câțiva ani, visez să construiesc o biserică pe care deja o „văd”, în minte: știu, de exemplu, cum va arăta catapeteasma, ce sfinți o vor ocroti, cum va fi la slujbe și că va fi o biserică a copiilor. Momentan, nu am făcut mai nimic pentru a concretiza acest plan cam copilăresc.
Dar n-am stat degeaba, ci am creat „Spune-mi o poveste pentru suflet”, proiect care:
🔸E, poate, și un fel de școală – pentru cei mici și pentru cei mari, prin atelierele de povești pe care le facem, prin concursurile de creație, prin formările pentru adulți. Acestea sunt, toate, experiențe de învățare.
🔸E și o cale de a-i apropia pe ceilalți de credință și de Dumnezeu, așa cum se-ntâmplă într-o biserică – pentru că la „Spune-mi o poveste pentru suflet” eu scriu texte de inspirație religioasă, povestesc vieți de sfinți, creez conținut pentru ateliere catehetice.
Proiectul „Spune-mi o poveste pentru suflet”:
🔹Nu e „jucăria” mea, ci un cadru în care eu, coechipieri și susținători facem bine prin povești. Facem binele care ne e la îndemână, oricât de neînsemnat ar părea.
🔹Nu este un proiect perfect, dar e folositor pentru copii, părinți, educatori, preoți, formatori, voluntari și pentru mulți dintre cei care fac parte din el.
🔹Nu este nici o compensație, pentru neîmpliniri personale. E unul dintre contextele în care mă exprim, muncesc și valorific ce fac de peste 25 de ani: educație. E și o modalitate de a contribui la un bine mai mare, conștientă fiind că pun doar o picătură în ocean.
🔸E o construcție în care am „zidit” multe renunțări, mult timp, multă creativitate, dar și energii, îndrăzneli, naivități, speranțe.
🔸E, poate, și un vis… realist pe care noi, cei care credem în puterea poveștilor, îl concretizăm, având în minte cea mai îndrăzneață variantă a lui:
🤍În toate comunitățile din țară și din diaspora să existe câte un om care să cunoască resursele oferite de „Spune-mi o poveste pentru suflet” și să folosească măcar una dintre acestea, pentru aduce un bine oricât de mic în viața unui copil sau a comunității din care face parte.
🌷De ziua mea, te invit și te rog să „crești” acest vis, împreună cu mine și cu Echipa „Spune-mi o poveste pentru suflet”!
🤍Îți mulțumesc – nu doar pentru sprijin, ci pentru că ai citit până aici.
Recunoscătoare,
Ioana REVNIC – „Spune-mi o poveste pentru suflet”