Ne aflăm în timpul postului mare, numit astfel atât datorită faptului că este cel mai lung dintre posturile de peste an, dar și pentru că precede Sărbătoarea sărbătorilor – Învierea Domnului nostru Iisus Hristos. În popor, postul acesta mai poartă și denumirea de Păresimi, de la un cuvânt mai vechi care înseamnă „patruzeci” – numărul de zile de post până la Săptămâna mare de dinainte de Paști.
Dragi copii, voi ați auzit de Păresimi?
Dar de Doamna Păresimilor ați auzit? Vă vine să credeți că există? Ea este mai degrabă o bătrânică atât de în vârstă, încât nimeni nu îi mai știe anii, nici numele adevărat. Cu ea ne face cunoștință Tatiana Petrache, în cartea „Doamna Păresimilor și cei șapte pantofi”, unde ne vorbește despre Postul Mare pe înțelesul copiilor.
Doamna Păresimilor prinde viață din cuvintele scriitoarei și din culorile ilustratorului Ovidiu Gliga. Slăbuță, cu gura mititică, pentru că postește mult și vorbește puțin, ea este iubită de copii pentru mâncărurile bune, de post, cu care îi primește în casa ei și, mai ales, pentru poveștile minunate despre cele șapte săptămâni ale postului mare, perioada ei preferată din an, de care se îngrijește cu deosebită grijă.
Cartea este compusă din capitole scurte, fiecare dedicat câte unei săptămâni din post, așa cum este menționată în calendar.
La început, copiii află de ce trebuie și de ce este bine să țină post. Acestei părți autoarea, prin gura doamnei Păresimilor, îi arată o atenție aparte, povestind copiilor despre sfinți mari care au postit încă de la sânul mamei lor – Sfântul Nicolae sau Sfântul Serghie de Radonej – și care au primit de la Dumnezeu mari daruri, pentru înfrânarea lor.
Trecând prin fiecare săptămână a postului, copiii află, pe rând, despre sfintele icoane și lupta împotriva lor, despre Sfântul Grigorie Palama, despre semnificația și importanța Sfântei Cruci, despre Sfântul Ioan Scărarul, despre Sfânta Maria Egipteanca, terminând cu duminica Floriilor, ultima din post. Autoarea nu se mulțumește să povestească viața acestor sfinți, ci transmite și o învățătură, printr-o frază clară – cu ce trebuie să rămână copiii, după cele aflate. De la Sfântul Grigorie, de pildă, învățăm să vorbim cu Dumnezeu simplu și direct, iar pe scara sfântului Ioan ne îndeamnă să pășim zilnic, pas cu pas.
Scrisă într-un limbaj accesibil copiilor, cartea nu pierde din profunzimea religioasă, dimpotrivă, se apropie de cei mici, prin exemple și învățături potrivite vârstei și intereselor sau întrebărilor celor mici. Dialogurile permanente care marchează intrarea și ieșirea din fiecare poveste au rolul de a menține vie atenția micilor cititori și de a-i face să se simtă parte din poveste.
Fără îndoială, cei care o vor citi vor găsi în ea lucruri noi, răspunsuri, lămuriri și idei care le vor încălzi inima în dragostea pentru Dumnezeu.
Recomandare de Mădălina Andreescu
Tatiana Petrache, Doamna Păresimilor și cei șapte pantofi. Postul Mare pe înțelesul copiilor, Editura Sophia, 2020. Ilustrații de Ovidiu Gliga.