Dacă ar fi să călătoriți în miezul lucrurilor, ce lumi care nu se văd cu ochiul liber ați explora? 

 

De curând am descoperit fascinantele fotografii ale doamnei Silvia Mihailciuc, biolog, cercetător și educator non-formal. Pasiunea sa este să exploreze miezul lucrurilor.

 

Face acest lucru cu ajutorul unor preparate de laborator pe care le concepe, le analizează la microscop și, apoi, le fotografiază.

 

Astfel, zilnic, construieşte biblioteci de preparate pe baza unor principii şi concepte ştiințifice sau în mod ludic, „ghidând” substanțe şi reacții care descriu frumusețea lumii şi vorbesc despre taina nevăzutului.

Călătoria prin lumile fotografiate de Silvia Mihailciuc seamănă cu cea a Micului Prinț pe planetele din Univers. (Apropo, ați descoperit acest personaj al scriitorului Antoine de Saint-Exupéry? Dacă nu, grăbiți-vă să o faceți. Merită!)

 

Instantaneele Silviei Mihailciuc ne-au inspirat ideea concursului lunii ianuarie, a cărui temă este În miezul lucrurilor. 

Pe parcursul ediției SOPS 9, doamna Silvia Mihailciuc va fi ghid prin lumi mai puțin accesibile nouă.

Și va fi președinta de onoare a juriului. 

*

Concursul lunii are trei secțiuni: LITERATURĂ, ARTE PLASTICE, ABILITĂȚI.

În competiție se pot înscrie copii cu vârsta cuprinsă între 5 și 14 ani.

SECȚIUNEA LITERARĂ se desfășoară pe trei categorii de vârstă: 7-9 ani, 10-12 ani, 13-14 ani. Textele vor avea ca punct de pornire cele 5 fotografii – inserate în acest articol – realizate pe baza experimentelor Silviei Mihailciuc.  

 

Concurenții de 7-9 ani vor scrie un text în proză sau în versuri despre fotografia care le place lor cel mai mult. Vor alege una dintre poze. Îi vor da un titlu. O vor descrie, explicând ce cred ei că reprezintă. (Pot asemăna instantaneul respectiv cu un peisaj din realitate, cu un loc cunoscut de către ei, cu ce obiect familiar ș.a.)

 

Participanții de 10-12 ani și 13-14 ani vor alege, la rândul lor, una dintre fotografii. Își vor imagina că au ajuns în lumea pe care o reprezintă poza. Într-un text în proză sau în versuri, vor descrie această lume și vor povesti o întâmplare petrecută în călătoria lor imaginară.

 

Vom aprecia: respectarea temei, coerența și logica textelor, corectitudinea și expresivitatea exprimării, originalitatea. Așteptăm textele în format Word, cu diacritice sau scrise de mână, apoi fotografiate sau scanate.


*

La secțiunea de ARTE PLASTICE, copiii vor desena ce anume le sugerează următorul citat* din Micul Prinț (cartea pe care am amintit-o la începutul articolului): 

 

„Numai cu inima vezi bine. Miezul lucrurilor nu se arată ochilor”. 

 

Lucrările vor fi realizate pe hârtie format A4, A3 sau A2, pe carton sau pe pânză. Acestea vor fi jurizate în cadrul următoarelor categorii de vârstă: 5-7 ani; 8-10 ani; 11-12 ani, 13-14 ani.

*

Secțiunea de ABILITĂȚI PRACTICE se adresează familiilor. Copiii și părinții sunt invitați să realizeze un tablou, folosind tehnica de marmorare cu spumă de ras. Citiți AICI instrucțiunile de realizare.

 

Participanții vor trimite o poză cu lucrarea finală, două poze din timpul realizării acesteia, precum și un scurt text în care vor explica „miezul” lucrării lor: Ce ar putea reprezenta tabloul marmorat pe care l-au creat?

 

În evaluarea lucrărilor se va ține cont de aspectul estetic al acestora și de interpretarea dată lucrării. 

*

Așteptăm contribuțiile tuturor până în 23 ianuarie, la adresa concursuri.sops@gmail.com, plus următorul formular de înscriere completat: FORMULAR DE ÎNSCRIERE.

Participanții la concurs sunt rugați să sprijine dezvoltarea demersului de educație caracterială „Spune-mi o poveste pentru suflet”, acordându-ne dreptul de a folosi lucrările trimise, conform detaliilor din formularul de înscriere.

Câștigătorii vor fi anunțați pe 31 ianuarie pe site-ul www.bunatate.ro, pe pagina de Facebook „Spune-mi o poveste pentru suflet” și în grupul de Facebook cu același nume.

Vor fi premii surpriză.

Mult succes!

Obțineți informații suplimentare scriind la concursuri.sops@gmail.com.

Ioana Revnic

și

echipa „Spune-mi o poveste pentru suflet”

 

(*Traducere prof. Monica-Valentina Șerbănescu)