Cine a fost Sfânta Olga din Alaska? Și ce NU a fost?

🌿 Povestea de viață a preotesei Olga Michael din Alaska (1919-1979) a ajuns la mine mai demult. Am citit-o, m-a impresionat întru câtva și, apoi, am uitat-o: poate și pentru că era prea… cuminte, ca să rămână în prim-planul memoriei mele avide de senzațional. Am revenit la ea de curând, când am aflat că Olga…

Articol de

Ioana Revnic

Publicat la

Blogul cu bunătățiȘcoala de duminică

🌿 Povestea de viață a preotesei Olga Michael din Alaska (1919-1979) a ajuns la mine mai demult. Am citit-o, m-a impresionat întru câtva și, apoi, am uitat-o: poate și pentru că era prea… cuminte, ca să rămână în prim-planul memoriei mele avide de senzațional.

Am revenit la ea de curând, când am aflat că Olga Michael a fost canonizată în America.

Dar cine este Sfânta Olga din Alaska?

  1. O ESCHIMOSĂ CONVERTITĂ

🌿Se numea Arrsamquq. A venit pe lume în 3 februarie 1916, în satul Kwethluk din Alaska, într-o familie de eschimoși. Dar cum în comunitate trăiau și ruși, credința lor s-a răspândit printre indigeni și mulți s-au convertit. Printre primii a fost și Arrsamquq, care a primit numele de botez Olga.

Olga l-a iubit pe Dumnezeu de mică și, tot de atunci, a început să se roage nu doar pentru familia ei, ci și pentru toți din satul său aflat pe malul râului Kuskokwim.

  • SOȚIE DE PREOT

🌿Când a venit vremea, s-a căsătorit cu un consătean pe care i l-au ales părinții. Bărbatul era foarte întreprinzător: a deschis în Kwethluk un magazin cu de toate și primul oficiu poștal din istoria localității. Nu era însă apropiat de biserică, iar relațiile cu soția sa erau foarte încordate. Olga nu s-a descurajat. S-a rugat mult, iar soțul ei a devenit ortodox, s-a botezat cu numele Nicolai, a făcut studii teologice și, din 1963, a ajuns preot în satul lor.

🌿Avea în grijă și alte 12 sate împrăștiate în pustietatea polară, de-a lungul râului Kuskokwim. Îi lua mult să ajungă la ele, fie cu barca, fie cu mașina, fie cu sania trasă de câini. Ce făcea soția sa, în tot acest timp? Ținea casa, își îngrijea copiii, țesea veșminte preoțești, făcea prescuri, îi ajuta pe cei din comunitate, dar și pe cei din satele în care slujea părintele Nicolai. De multe ori, își însoțea pentru că – acolo – o așteptau femei care urmau să nască și-aveau nevoie de o moașă, ca să le aducă pruncii pe lume. Iar preoteasa Olga era o moașă foarte pricepută!

Oricum, așa cum soțul ei își făcea datoria de părinte al celor pe care îi păstorea, preoteasa Olga era ca o mamă pentru credincioși.

  • PARCĂ TOȚI ERAU COPIII EI

🌿A născut 13 copii, dintre care au supraviețuit opt. Grija creșterii lor cădea îndeosebi pe umerii ei. Îi hrănea, le făcea haine și cizme, dar lucra și pentru cei din parohie. Într-un fel, TOȚI erau copiii ei. Le împletea ciorapi sau haine groase pe care li le dăruia; îi ajuta la treburile casnice: „Aproape că nu exista prieten sau vecin care să nu aibă ceva făcut de preoteasa Olga special pentru el”, își amintește un localnic. Dar nu se limita la a-i ocroti doar pe cei din sat. Ajuta cu haine sau cu donații și parohiile aflate la sute de mile distanță.

  • MÂNGÂIETOARE ȘI PRIETENĂ

🌿Pe unele femei le-a ajutat să nască. Pe altele – să se vindece de traumele cauzate de abuzuri (domestice sau sexuale) sau să treacă peste unele cumpene.

O femeie originară din Kwethluk, stabilită în Arizona, vorbește despre sprijinul preotesei Olga, într-un moment personal foarte dificil.

Noaptea, aceasta i-a apărut în vis și i-a spus că mama ei o va însoți într-un loc luminos și plin de bucurie. A doua zi, a aflat că mama sa a fost dusă de urgență la spital. A plecat la ea și i-a fost alături până în ultima clipă, mângâind-o cu vorbele despre viața sa veșnică, aflate de la preoteasa Olga.

*

🌿În cele din urmă, preoteasa Olga a făcut cancer și boala i-a fost descoperită în stadiul terminal. Și-a purtat suferința cu demnitate, refuzând să zacă. Și, cu toate că era slăbită, Muncea pe lângă casă, așa cum făcuse dintotdeauna ori căra găleți pline cu apă, de la fântâna din sat…

🌿A plecat din această lume în 8 noiembrie 1979, după ce s-a rugat, s-a spovedit și s-a împărtășit.

Înainte de a se despărți de cei din familie, le-a spus cum să îi pregătească înmormântarea.

  • IUBITĂ DE OAMENI ȘI DE DUMNEZEU

🌿În ziua înmormântării s-a petrecut o minune. 

Era în toiul iernii și râul înghețase. Cu barca nu se putea călători, deci, dintr-un sat în altul. Dar nici cu mașinile, căci gheața nu era suficient de puternică pentru a le susține.

Mulți dintre cei care o cunoscuseră pe Sfânta Olga au crezut că nu vor ajunge la ea, să își ia rămas-bun. Dar gheața de pe râu s-a topit, ca și cum primăvara s-ar fi întors în acele ținuturi și sute de oameni au venit la înmormântare.

🌿Când au ieșit din biserică și au pornit spre groapă, păsări au început să zboare deasupra sicriului (deși, iarnă fiind, plecaseră spre sud !). Au vegheat-o pe Sfânta Olga, până ce a fost pusă în mormânt.

A doua zi, vremea a redevenit ca înainte.

🌿🌿🌿

🌿Ce lucruri mărețe a făcut această femeie, de a ajuns sfântă?

A crezut. A iubit.  A slujit – ca soție de preot, ca mamă, ca moașă.

A câștigat împărăția cerurilor cu pufoaicele, cu mănușile, cu șosetele, cu toată îmbrăcămintea pe care a făcut-o și cu care i-a îmbrăcat pe cei săraci și înfrigurați.

A câștigat împărăția cerurilor cu fiecare viață pe care a adus-o pe lume, cu fiecare rugăciune, cu fiecare suflet întors la Dumnezeu.

A câștigat împărăția cerurilor cu blândețea sa, cu empatia sa, cu simplitatea sa.


🌿🌿🌿

🌿Sfânta Olga nu a fost un supraom.

A făcut binele cu mijloace care ne sunt și nouă la îndemână.

Iar dragostea ei pentru oameni o experimentăm și noi în diferite momente.

🌿Și noi îi ajutăm pe alții, dar nu în mod constant.

Și noi consolăm, dar foarte repede ne săturăm de problemele altora și ne distanțăm de cel ce se plânge.  

Și noi (vrem să) ne apropiem de Dumnezeu, dar deseori Îl neglijăm și-uităm de El, absorbiți de grijile cotidiene.  

🌿🌿🌿

🌿La Sfânta Olga excepțională este STATORNICIA cu care a făcut binele.

Cred că Sfânta Olga a luat în serios cererea pe care o auzim la slujbele bisericești: „Pe noi înșine și unii pe alții și toată viața noastră lui Hristos să o dăm”.

🌿Astfel, viața ei de femeie obișnuită, dintr-un sat de la capătul lumii, s-a umplut de harul Duhului Sfânt. Și preoteasa Olga a auzit de la Domnul său: „Slugă bună și credincioasă, peste puține ai fost credincioasă, peste multe te voi pune; intră întru bucuria Domnului tău”.

🌿Sfântă Olga, roagă-te pentru noi!

✍Text de Ioana Revnic, coordonatoarea proiectului „Spune-mi o poveste pentru suflet”, #ȘcoalaDeDuminicăLaBasilica

Inspirată de:

„Matushka Olga Michael, A Helper in Restoring the Work of God’s Hands”. Traducere: Preoteasa Alexandra/Blogul Slujirea preotesei

„Blessed Olga of Alaska, Patron Saint of Midwives and Healer of the Abused and Broken”, de Anastasia Parkhomchik, articol publicat pe site-ul „The Catalog of Good Deeds”

#ȘcoalaDeDuminicăLaBasilica

Lasă primul comentariu

Citește și alte articole