Biserica Ortodoxă Română prin Sfântul Sinod a hotărât ca 13 noiembrie să fie Ziua Bibliei. Ca să ne amintim, poate mai mult decât altădată, de această carte fundamentală a omenirii. Și – dacă nu am făcut-o până acum – să începem să o citim.
Am avea tendința, uneori, să spunem că doar preoții sau doar călugării trebuie să citească Biblia.
Dar oricine intră în contact cu Biblia, la început prin Noul Testament, va înseta după cuvântul dumnezeiesc, dorind să afle și mai multe. Ideal este ca Noul Testament să fie citit alături de un părinte duhovnic sau alături de un preot care poate răspunde unor eventuale nedumeriri.
Citind Noul Testament, oricine află de existența sufletului și de prețul pe care omul trebuie să îl pună pe suflet, află soluții la orice fel de situații complicate din viața de zi cu zi.
Citind Biblia, omul de azi descoperă evenimente, dialoguri care, deși au avut loc acum mii de ani, sunt de actualitate în prezent.
Citind Biblia, un om poate să îl găsească pe Dumnezeu. Dar mai ales – să se separe în mod miraculos de realitatea zilei de azi. O realitate în care boala, răutatea, incertitudinea, frica, dezbinarea, trădarea au pus stăpânire pe lume.
Citirea Bibliei e foarte importantă în viața oricărui tânăr. Cuvântul biblic așază într-un suflet proaspăt sămânța săvârșirii binelui. Cu acest gând, Liceul Pedagogic Ortodox „Anastasia Popescu” a demarat un proiect adresat copiilor din clasele a VII-a și a VIII-a. Acesta încurajează citirea Noului Testament. Și o valorificare a celor citite, din perspectiva geografiei, a istoriei, a creației literare și, firește, a religiei.
Iată ce scriu copiii despre implicarea în acest proiect.
***
„Mi se pare o minune să am la mine acasă Biblia. O minune este să avem o țară creștin-ortodoxă, în care putem să ne ducem la biserică și să citim această carte sfântă. Datorită Bibliei, stăm, într-un fel, de vorbă cu Iisus și cu alți sfinți care ne vorbesc în paginile ei. De aceea, vă îndemn să începeți să citiți Biblia, pentru a-i cunoaște pe acești oameni. Veți avea parte de o călătorie fabuloasă, în trecut. Citirea Bibliei este o aventură! Pentru mine, este cea mai frumoasă dintre toate.”
Larisa-Gabriela Popescu, clasa a VII-a „Principesa Mărioara”
„Biblia m-a ajutat foarte mult în perioada aceasta. Am învățat cum să fiu fericită cu adevărat și să am răbdare să parcurg toate capitolele pe care le aveam de citit.
În fiecare săptămână, am primit câte un eseu despre o frază pe care o zicea Mântuitorul Iisus. De fiecare dată, fraza conținea un mesaj „codat”, pe care de multe ori mi-a fost greu să-l descifrez.
Un lucru pe care l-am observat scriind aceste eseuri este că nu trebuia să înțeleg doar cu mintea ceea ce citeam, ci și cu sufletul. La început, nu mi-a plăcut să citesc și să scriu. Dar pe măsură ce am citit mai multe capitole din Noul Testament, am observat că, de fapt, mă deconectez și uit de stres. Acum, cititul Bibliei a devenit o plăcere.”
Ilinca Grigoriu, clasa a VIII-a, „Principele Nicolae”
„Anul acesta şi anul trecut, la religie, am aprofundat o mare parte din Noul Testament. Deşi, la început, a fost mai greu să înţeleg limbajul biblic, pe măsura ce a trecut timpul, am început să îl descifrez din ce în ce mai bine. În plus, de fiecare dată când am avut o nelămurire legată de lectură, domnul profesor de religie Marius Cârciumaru ne-a ajutat şi ne-a explicat, până ce am înţeles.
Noul Testament este plin de pilde. Toate acestea au o învăţătură importantă. Prin intermediul pildelor, Iisus a încercat să îi înveţe calea binelui pe toţi cei din jurul Lui, însă nu mulţi au fost aceia care L-au ascultat. Mulţi au fost oamenii care L-au trădat şi L-au răstignit. Şi, până în zilele noastre, oamenii încă Îl mai trădează şi Îl răstignesc.
Însă nu este prea târziu să ne schimbăm. Cât trăim, avem şansa să învăţam din greşelile noastre şi să încercăm să nu repetăm istoria, luând-o pe calea necredincioşilor din Noul Testament.
Urmând pildele lui Iisus, învăţăm să ne punem încrederea în Dumnezeu, să fim fericiţi, să ducem o viaţa în pace, să nu căutăm probleme şi poate chiar să mergem în Rai. Cu alte cuvinte, să ducem o viaţă liniștită şi pe pământ, şi în cer.
În contextul actual, putem avea ca exemplu învăţăturile biblice. Într-o pandemie, cel mai rău este să te laşi cuprins de frică şi să îţi pierzi speranţa. Însă, dacă avem încrederea pusă în Dumnezeu, aceste lucruri nu se întâmplă.
Dumnezeu ne poate scoate din cele mai negre situaţii. Tot ce trebuie pentru asta este să CREDEM că ne poate ajuta.
În concluzie, din Noul Testament putem învăţa multe lucruri, utile nu doar în situaţiile bune, ci şi în cele rele.
Gyorbiro Gabriel, clasa VIII-a „Principele Nicolae”
Un material realizat de prof. Marius Cârciumaru, Liceul Pedagogic Ortodox „Anastasia Popescu”