Dicționarul explică: duhovnicul este preotul care îi spovedește pe credincioși.
În Taina Spovedaniei, îți mărturisești greșelile în fața lui Dumnezeu și în prezența acestui preot special, care te ascultă fără să te judece, te sfătuiește și te îndrumă. Mai mult, se și roagă pentru tine. De exemplu, la sfârșitul spovedaniei, duhovnicul spune rugăciunea prin care Dumnezeu îți iartă păcatele.
Cei care se spovedesc la el constant, cei care îi cer sfaturi și le urmează se numesc „ucenici” sau „fii duhovnicești”. Pentru ei, duhovnicul e un părinte spiritual și, în fața lui Dumnezeu, e responsabil pentru felul în care îi îndrumă pe aceștia. Însă fiecare om e răspunzător pentru faptele lui, pentru ascultarea sau pentru neascultarea sfaturilor primite de la preot.
Tu ai un duhovnic? Sau le spui numai prietenilor ce te apasă? Și ei te pot asculta, și ei te pot sfătui! La fel și părinții – care mereu te învață ce-i bine și ce-i rău. Mai există – de exemplu – psihologii, care sunt tot niște „specialiști” în suflete: și lor li te poți confesa, și ei te pot ajuta!
Ce are – în plus – un preot, față de toți ceilalți oameni obișnuiți?
Harul dumnezeiesc, primit când este hirotonit.
E foarte greu să explici ce e harul. E o putere spirituală, e un atom din puterea lui Dumnezeu, care îl ajută pe preot să slujească și să-i sfătuiască pe credincioși. Datorită harului, un preot săvârșește Sfintele Taine și slujbele bisericești, primește înțelepciunea de a-i învăța pe ceilalți, ajutându-i să găsească un drum spre Raiul promis de Tatăl nostru.
Harul e „firul” care îl leagă pe preot de gândul și de inima lui Dumnezeu. Așa înțelege ce vrea Dumnezeu de la oameni și poate transmite mai ușor, prin rugăciuni, ce-și doresc oamenii de la Dumnezeu.
Harul nu este vizibil, dar se manifestă prin lucrarea lui Dumnezeu în viața celor care vin la preot, cu credință.
De cele mai multe ori, la hirotonie un preot primește – printr-o rugăciune aparte – binecuvântarea de a-i spovedi pe credincioși, deci de a fi duhovnicul lor.
În trecut, duhovnicii erau de obicei bătrâni, deoarece responsabilitatea de a-i îndruma pe ceilalți venea după o viață de rugăciune, de fapte bune, de slujire la biserică, de cunoaștere a frumuseților și a bolilor sufletului omenesc.
În prezent, mai toți preoții căsătoriți sunt și duhovnici, însă la mănăstire nu toți preoții-călugări primesc imediat după hirotonie acest rol.
Crezi că un duhovnic are soluții la orice problemă a ta? El nu, însă Dumnezeu – DA!, iar tu ai un rol important în găsirea acesteia de către părintele tău.
Părintele Zaharia Zaharou, un călugăr care trăiește la o mănăstire din Anglia și care a fost ucenicul unui sfânt explică: „De mult ori se întâmplă ca noi, duhovnicii, să nu știm ce spunem. Oamenii vin și ne cer un cuvânt. Uneori cuvântul vine firesc, fără să ne dăm seama, altădată nu primim cuvânt. Nu depinde numai de noi, depinde și de credința persoanei care întreabă. O fetiță de 12 ani mi-a spus în spovedanie: «Uneori am gânduri de mândrie, spuneți-mi ce să fac». Și i-am zis: «Mulțumește-I Domnului pentru toate câte a făcut pentru tine, mulțumește-I pentru fiecare răsuflare pe care ți-o dă». Și fetița aceea mi-a «înhățat» cuvântul și a plecat bucuroasă!”
Eu nu am avut multă vreme un duhovnic și-atunci l-am întrebat pe un prieten cum să găsesc unul. „Roagă-te!”, mi-a spus el. Întâi nu l-am ascultat, apoi, după multe căutări zadarnice, am făcut ce-a zis și a funcționat!
Încă ceva: știai că există rugăciuni pentru părintele duhovnic? Le poți citi în cărți sau, dacă deocamdată ți se par prea complicate, te poți ruga pentru duhovnicul tău în cuvinte simple, de copil.
Apropo: ce l-ai ruga pe Dumnezeu să facă – întâi și-ntâi, pentru acesta?
După ce ai citit textul despre DUHOVNIC, răspunde la următoarele întrebări:
1. Cum se numește duhovnicul tău și la ce biserică slujește?
2. Descrie-l în 50-100 de cuvinte.
3. Ce sfaturi importante îți dă?
4. Ce l-ai ruga pe Dumnezeu să facă – întâi și-ntâi, pentru acesta?
Ioana Revnic, coordonatoarea proiectului Spune-mi o poveste pentru suflet
Anca Gheorghe